KPN draait, wil dat Google betaalt voor netwerk

Door: andreas-udo-de-haes | 16 december 2011 10:48

Nieuws

De baas van KPN, Eelco Blok, vindt dat Google en Apple moeten meebetalen aan het mobiele netwerk. De vorige topman, Scheepbouwer, vond dat onzin.

KPN vindt dat bedrijven als Google en Apple moeten meebetalen aan de vernieuwing en uitbouw van zijn mobiele netwerk.

“Zij gebruiken onze netwerken zonder dat ze meebetalen aan investeringen in die netwerken. Dat is een onhoudbare situatie voor de telecomsector. Ik vind dat die bedrijven moeten bijdragen, ik weet alleen nog niet precies hoe", zegt KPN ceo Eelco Blok in een interview met weekblad Elsevier.

Deze boodschap is niet nieuw. Regelmatig klagen grote en kleine internetproviders en telecomoperators dat hun duurbetaalde netwerken dichtslibben met 'gratis' multimediale content van profiterende derden. Het argument werd eerder dit jaar ook door Vodafone verkondigd en is ingegeven door het explosief stijgende gebruik van mobiel internet.

Dubbel betalen

Het geklaag van operators is opmerkelijk omdat abonnees immers al voor mobiel internet betalen, inclusief het verkeer van Google en Apple. En providers betalen op hun beurt de grote telco's en carriers voor transit van internetverkeer. Waar mogelijk doen deze netwerkpartijen aan het 'ruilen' van verkeer met gesloten beurzen, het zogenaamde peering wat op internetknooppunten (exchanges) zoals de AMS-IX gebeurt.

Dat is het economische systeem waarop internet draait. Als Google ook nog netwerkoperators zou moeten betalen, betekent dat in feite dat deze partijen twee keer geld vangen voor hetzelfde internetverkeer, één keer bij de ontvanger (de abonnee die betaalt voor breedbandtoegang) en één keer bij de aanbieder (zoals Google).

Opmerkelijke draai

De boodschap van Blok is des te opmerkelijker, omdat de vorige ceo van KPN, Ad Scheepbouwer, het argument onzin vond. "Er is open internet, beschikbaar voor iedereen en de oplossing is niet dat we Google daarvoor geld moeten vragen. Dan hadden we Google maar zelf moeten uitvinden," zei Scheepbouwer vlak voor zijn vertrek.

De draai van KPN valt dan ook bij velen niet bepaald in goede aarde. “Ongelooflijke U-turn bij KPN. Eelco Blok (niet Scheepbouwer) wil dat Google, Apple en zo meebetalen aan netwerk upgrades. #wegmetdezeceo", aldus telecomexpert Tim Poulus op Twitter.

Dean Bubley, een andere telecomanalist, sneert: "KPN, waarom alleen Apple en Facebook vragen om te betalen voor je netwerk? Waarom ook niet ARM, Qualcomm & Tim Berners Lee vragen?"

KPN was niet direct bereikbaar voor commentaar op het nieuwe standpunt.

0 Reactie(s) op: KPN draait, wil dat Google betaalt voor netwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.