Korte filmpjes bewerken en publiceren

Door: Martin Gijzemijter | 01 april 2011 11:32

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Professionele videobewerking is een vak apart, maar een leuke, korte video in elkaar draaien is ­helemaal niet zo moeilijk. En nu het met steeds meer apparaten mogelijk is om video vast te leggen (filmcamera's, smartphones, flips en steeds meer fototoestellen), groeit de behoefte om er iets leuks van te maken. Het is niet ingewikkeld, en met Windows Live Movie Maker hoeft het ook niets te kosten.

Omdat apparaten met videomogelijkheid tegenwoordig worden ontworpen met gebruiksgemak in het achterhoofd, worden deze apparaten binnen de Windows Verkenner vaak weergegeven als een externe schijf. Hierdoor zou de indruk kunnen ontstaan dat u de bestanden rechtstreeks vanaf deze schijf kunt openen en bewerken. Voor sommige apparaten is dat in theorie ook daadwerkelijk mogelijk, maar verstandig is het niet. Ten eerste is het niet handig om de video's vanaf dit externe medium in te laden, omdat dat veel te traag is; ten tweede hebt u geen back-up als er om wat voor reden dan ook iets misgaat. Wanneer u de videobestanden downloadt naar uw computer kunt u ermee rommelen wat u wilt, het origineel staat altijd nog op het videoapparaat.

Het apparaat wordt weergegeven in de Windows Verkenner, maar het is niet verstandig om het videomateriaal daar direct van te importeren.

1. Video's overzetten

Hoe lang het importeren van videomateriaal vanaf een camera duurt, hangt sterk af van de camera. Bij een camera die werkt met bandjes, moet het signaal letterlijk opgenomen worden op de computer. Het overzetten van een uur aan videomateriaal duurt dan ook echt een uur. De meeste nieuwere apparaten werken digitaal, waardoor het overzetten veel sneller gaat. In principe zijn er twee manieren waarop u de bestanden van zo'n videoapparaat kunt overbrengen naar de pc: via een usb-kabel of via een geheugenkaartje dat u in de pc steekt. In beide gevallen zal Windows de mediadrager herkennen en tonen als een nieuwe 'schijf'. U kunt in Windows Verkenner gewoon op deze schijf of dit apparaat klikken. De video's (en eventueel foto's) die op het apparaat of geheugenkaartje zijn opgeslagen zijn doorgaans ondergebracht in één of meer mappen. Bij de iPhone bijvoorbeeld in Internal Storage / DCIM en vervolgens een map met een reeks cijfers en getallen. De naamgeving van dit soort mappen is niet altijd logisch of begrijpelijk, maar het gaat doorgaans maar om een paar mappen, blader ze dus gewoon even door. Als u ze hebt gevonden, plaatst u de video's (en foto's) in een eigen map, zodat u ze eenvoudig kunt terugvinden.

Kopieer de video's vanaf het apparaat of het geheugenkaartje naar uw harde schijf.

2. Windows Live Movie Maker downloaden

In voorgaande versies van Windows, zoals XP, werd Windows Movie Maker meegeleverd. Inmiddels is Movie Maker geen onderdeel meer van Windows, maar van het Windows Live Essentials-pakket dat u gratis kunt downloaden. Belangrijk om te weten is dat Windows Live Movie Maker werkt met Windows 7 en Windows Vista, maar niet met Windows XP. De versie die onder XP draait heeft helaas veel minder functies en niet alle stappen uit dit artikel zullen in die versie werken. Om Windows Live Movie Maker te downloaden, surft u naar Live.com. Wordt deze pagina niet direct in het Nederlands weergegeven (zou wel moeten), dan klikt u op change naast English (naast de knop Download now) en vervolgens op Nederlands. Klik op de knop Nu downloaden, sla het installatiebestand op en start de installatie. Let op: zoals met alles in de Windows Live Essentials-serie, downloadt u niet het programma, maar het installatiebestand voor álle Windows Live-programma's tegelijk. Klik op Zelf de programma's kiezen die geïnstalleerd moeten worden en haal de vinkjes weg bij alles, behalve bij Photo Gallery en Movie Maker, zodat de rest niet geïnstalleerd wordt. Klik vervolgens op Installeren. Zodra u het programma geïnstalleerd hebt, kunt u het starten.

Zorg ervoor dat u zelf bepaalt wat er moet worden geïnstalleerd.

3. Materiaal importeren

Vervolgens dient u het materiaal te importeren in het programma. Om foto's en video's te importeren klikt u op de knop Video of foto toevoegen en bladert u naar de map waarin u zojuist de video's en eventueel foto's hebt opgeslagen. Indien u een webcam hebt aangesloten en daarmee een filmpje wilt maken, dan doet u dit door te klikken op de knop Webcamvideo. De webcam wordt dan automatisch geïnitialiseerd en u hoeft alleen maar op de grote rode knop Opnemen te drukken om webcamvideo vast te leggen. Zodra u klikt op Stoppen wordt de video toegevoegd aan de mediabibliotheek binnen Windows Live Movie Maker. Belangrijk om te weten is dat alles wat u toevoegt, als filmfragmenten achter elkaar in de mediabibliotheek wordt geplaatst, waarna u deze kunt verslepen, bewerken enzovoort. Om die reden voegen we op dit moment nog geen muziek toe, dat doen we pas aan het eind. Klik nu op het tabblad Project om aan te geven of het filmpje dat u wilt maken Breedbeeld is (16:9) of Standaard (4:3).

Importeer het videomateriaal in Windows Live Movie Maker.

4. Knippen, splitsen en slepen

Wanneer u al het gewenste videomateriaal hebt geïmporteerd, kunt u dit verslepen en op maat knippen, zodat u precies de stukjes hebt die u wilt. Ieder afzonderlijk filmpje (clip) wordt getoond als een filmstrip met een kleine witruimte ertussen. Zou u aan het begin op Afspelen drukken (Spatiebalk) dan worden alle filmpjes achter elkaar afgespeeld. U kunt eerst alle clips in de juiste volgorde slepen, of eerst alle clips bewerken en ze dan pas in de juiste volgorde slepen (wij kiezen voor deze laatste methode). Dubbelklik op een clip om het tabblad Bewerken te openen. U hebt hier verschillende opties om de lengte van de betreffende clip te beïnvloeden. Aan het begin van de clip ziet u een lange, verticale lijn. U kunt daarop klikken en deze verslepen naar de gewenste plek in het filmpje. Door te klikken op de knop Splitsen wordt het filmpje in tweeën gehakt op de plek van de verticale lijn. Hierdoor ontstaan twee nieuwe clips: eentje vóór en eentje ná de lijn. Ook kunt u klikken op Tools voor knippen, waarna u aan de hand van seconden precies kunt aangeven welk gedeelte u wilt gebruiken, waarna u klikt op Knipbewerking opslaan. Doet u dit liever visueel, sleep dan de verticale lijn naar de plek waar u de clip wilt laten beginnen en klik op Startpunt instellen. Sleep de lijn vervolgens naar de plek waar u de clip wilt laten eindigen en klik op Eindpunt instellen. Met behulp van Infaden en Uitfaden kunt u ervoor zorgen dat de clip subtiel start en/of eindigt. Met de knop Snelheid kunt u de clip sneller of juist langzamer laten afspelen. Binnen het tabblad Start kunt u ook nog kiezen voor Linksom draaien of Rechtsom draaien als de video op z'n kant ligt (hetgeen standaard het geval is met bijvoorbeeld de iPhone 4). Belangrijk om te weten is dat u het originele materiaal niet wijzigt, het bronmateriaal wordt dus niet geknipt. Houd nu de muisknop ingedrukt op een clip en sleep deze voor of achter een andere clip om de volgorde van de clips te wijzigen.

Door een clip te splitsen, ontstaan er twee nieuwe clips, eentje voor en eentje na de lijn.

Monteren op de Mac: iMovie

Voor een gratis programma werkt Live Movie Maker fantastisch, maar eerlijkheidshalve lijkt het programma qua gebruiksgemak steeds meer op zijn Mac OS X tegenhanger: iMovie. iMovie is onderdeel van het pakket iLife voor Mac OS X. Dat pakket is in principe niet gratis (49 euro), maar wie een Mac koopt, krijgt het pakket er wel gratis bij (en dat is al jaren zo) dus in dat opzicht is iMovie vergelijkbaar met Live Movie Maker. De opties heten en werken natuurlijk allemaal een fractie iets anders, maar het is wel net zo gebruiksvriendelijk.

iMovie is een vergelijkbaar videobewerkingsprogramma voor de Mac.

0 Reactie(s) op: Korte filmpjes bewerken en publiceren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.