KORT: Google snijdt Apple de pas af met 3D

Door: Redactie Computer!Totaal | 27 juli 2012 10:54

Nieuws

In het kort: Apple vecht een oorlog op meerdere fronten. De strijd om de naam 'App Store' laait op en Google rolt alvast 3D-kaarten uit op iOS. En wetenschappers maakten een laser van 28 nanometer.

Google snijdt Apple de pas af met 3D-kaarten

Google probeert Apple de loef af te steken met 3D-kaarten en introduceert de feature op iOS nog ruim voordat de nieuwe kaartendienst van de iPhone-maker af is. De update van Google Earth voor iOS die gisteren werd uitgerold, bevat de langverwachte 3D-kaarten. Ook heeft Apple's concurrent meer Amerikaanse steden toegevoegd aan het arsenaal aan kaartgebieden waar driedimensionale gebouwen te bezichtigen zijn.

De 3D-functionaliteit bij stadsplattegronden is een van de nieuwe felbevochten gebieden tussen de platformmakers. Apple kondigde op WWDC aan met een eigen kaarten-app te komen. Momenteel is Google de standaardoplossing voor Apple-gebruikers, maar vanaf iOS6 gaat dat veranderen. Ook Windows Phone 8 gaat in de toestellen van Nokia een 3D-kaartenfeature toevoegen.

Microlaser maakt chips nog kleiner

Wetenschappers hebben een piepkleine halfgeleiderlaser gemaakt van 28 nanometer (0,000028 millimeter) groot. Onderzoekers van de University of Texas werkten 15 jaar aan het project. De lasertechniek is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van chip-on-chip-technologieën. Het verkleinen van dergelijke minilasers maakt dataoverdracht op ultrasnelle computerchips nog praktischer. “Dit onderzoek kan een grote impact hebben op technologie op nanoschaal", aldus professor Ken Shih van de universiteit.

Apple verhevigt gevecht met Amazon

Apple eist opheldering van Amazon waarom de toevoeging 'for Android' is verdwenen van de Amazon Appstore. De iPhone-maker is in een bittere strijd verwikkeld om het woord 'app store' waar Apple het merkenrecht op wil met zijn App Store. De fabrikant probeert de naam te registreren bij het US Trademark Office. Concurrent Microsoft probeert daar ondertussen een stokje voor te steken. De softwaregigant wil zijn applicatiewinkel in Windows ook 'app store' gaan noemen en vindt dat dit een algemene term is.

Apple lijkt niet van plan te zijn om het zomaar op te geven. Vorig jaar sleepte het bedrijf Amazon voor de rechter om diens winkel met Android-apps. Apple is woedend dat de webwinkel de zaak alleen maar erger maakt door het laatste stuk van 'Amazon Appstore for Android' weg te laten. De leiding van Apple is volgens Business Week banger voor Amazon dan voor Google. De strijd tussen de twee titanen laait op vele fronten op, nu Amazon uitbreidt binnen Europa en met een smartphone zou komen.

0 Reactie(s) op: KORT: Google snijdt Apple de pas af met 3D

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.