KORT: Chromium wijst lawaaierige tabs aan

© CIDimport

KORT: Chromium wijst lawaaierige tabs aan

Geplaatst: 26 februari 2013 - 09:24

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Redactie ID.nl

In het kort: Chromium identificeert tabbladen die geluid produceren, Sony ziet wat in Firefox OS; Samsung blijkbaar niet en Apple schikt de zaak met ouders van kinderen die in-app aankopen deden.

Chromium wijst lawaaierige tabs aan

Een nieuwe feature in het browserproject Chromium laat zien welke tabbladen geluid maken, zodat gebruikers een plotseling lawaaierige tab in de browser snel kunnen sluiten, meldt The Verge. Het open source-project Chromium levert de broncode voor Google's browser Chrome en andere Chromium-builds als RockMelt, Comodo en de browser van Google's Russische concurrent Yandex.

De feature is bedacht als beveiliging zodat actieve tabbladen niet worden gesloten als het werkgeheugen volloopt. Maar een bijkomstigheid is dat gebruikers daarmee kunnen zien in welk tabblad opeens een advertentie of filmpje lawaai is gaan maken. The Verge heeft met de feature gespeeld en gemerkt dat het werkt met HTML5-content, maar bijvoorbeeld niet met Flash.

Firefox OS strikt Sony

Sony heeft zich na de onthulling van Firefox OS ook bij de fabrikanten aangesloten die volgend jaar een smartphone gaat leveren met het HTML5-besturingssysteem. De Xperia-producent voegt zich hiermee bij smarthonemakers LG, ZTE, Alcatel en Huawei. Ook Sony werkt voor het toestel samen met de Spaanse operator Telefónica. In 2014 moet het apparaat op de markt verschijnen.

Samsung zou overigens weinig zien in het nieuwste besturingssysteem, meldt Cnet. Dat is aan de ene kant opvallend, omdat de Zuid-Koreaanse fabrikant op zoveel mogelijk platforms inzet. Maar voor het middensegment, waar Firefox OS zich vooral op richt, bedient Samsung deels met Android en het op handen zijnde Tizen. Samsung rolt het eigen Bada op in Tizen dat het bedrijf samen Intel ontwikkelt.

Apple schikt met ouders app-kopertjes

Apple schikt een collectieve rechtszaak van iPhone-klanten wiens kinderen in-app aankopen hadden gedaan voor honderden dollars. Dat gebeurde via gratis apps waarbij de aankopen in de app zelf gedaan konden worden zonder het accountwachtwoord in te voeren. Hetzelfde overkwam een redacteur van techsite GigaOM, wiens kinderen honderden dollars hadden uitgegeven om virtuele vissen in leven te houden.

Met de schikking biedt Apple klanten iTunes-krediet ter waarde van 5 dollar. Omdat het tientallen miljoen potentiële klanten treft, zou de schikking uit kunnen draaien op meer dan 100 miljoen dollar. Het rechtbankdocument vermeldt niet hoeveel de vijf klagende partijen vergoed krijgen van de iPhone-producent.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten