KORT: 220.000 dollar boete voor MP3-downloadmoeder

© CIDimport

KORT: 220.000 dollar boete voor MP3-downloadmoeder

Geplaatst: 13 september 2012 - 11:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie Computer!Totaal

In het kort: De Amerikaanse downloadmoeder lijkt de jarenlange strijd tegen de platenmaatschappijen te verliezen, Jelly Bean ook naar de Galaxy S II en het einde van Ping.

Downloadmoeder moet 222.000 euro betalen voor 24 liedjes

Vijf jaar na dato lijkt het erop dat Jammie Thomas daadwerkelijk een megaboete moet betalen voor het downloaden van 24 liedjes. Thomas gebruikte daarvoor het inmiddels ter zielen zijnde peer-to-peer netwerk Kazaa. De Amerikaanse huisvrouw is het gezicht van een jarenlange strijd tussen downloaders en de muziekindustrie in de Verenigde Staten.

De RIAA (Recording Industry Association of America)klaagde de moeder van vier kinderen aan en wilde welgeteld 9250 dollar per liedje hebben. Thomas ging in beroep en een jarenlange juridische strijd begon, waarbij de boete van hoog naar laag ging. Ze lijkt de strijd nu toch te gaan verliezen, alleen komt door het verliezen van dit laatste beroep de oorspronkelijk boete van 222.000 dollar weer in beeld.

Volgens de jury wist Thomas precies wat ze deed en valt 9250 dollar per liedje nog mee, aangezien het maximum voor moedwillige schending van auteursrechten in Amerika op 150.000 dollar ligt. Thomas gaat niet akkoord en stapt volgens Ars Technica naar het laatst mogelijke redmiddel: the Supreme Court.

Jelly Bean in november ook naar Galaxy S II

Waar KORT gisteren al kon melden dat Android 4.1 (Jelly Bean) volgende maand beschikbaar komt voor Samsungs vlaggenschip de Galaxy S III, kan hier vandaag ook de Galaxy S II aan worden toegevoegd. Via een bericht op Facebook heeft Samsung laten weten dat de S II in november aan de beurt is. Daarbij is net als bij de S III nog niet duidelijk of de uitrol direct wereldwijd is.

De S II, geïntroduceerd in mei 2011, is wereldwijd een razend populair model. In juni werd duidelijk dat Samsung al 28 miljoen exemplaren van de smartphone heeft verkocht. Overigens verliep de vorige update naar Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) niet geheel vlekkeloos. Veel gebruiker hadden daarbij last van batterijproblemen.

Apple neemt afscheid van mislukte muziekdienst Ping

Twee jaar na zijn introductie binnen iTunes sterft Ping een zachte dood. Het sociale muzieknetwerk is nooit echt van de grond gekomen en zal op 30 september verdwijnen. Het is nu al niet langer mogelijk een account aan te maken. Ping werd in september 2010 groots aangekondigd door Apples wijlen CEO Steve Jobs als nieuwe feature van iTunes 10.

Met de dienst kunnen gebruikers elkaars muziekaankopen zien en 'liken', onderling berichten sturen over muziek en concertinformatie delen. Ping is nooit veel gebruikt, iets waar het succes van onder meer Facebook debet aan is. Dat sociale netwerk is dan ook in nieuwe Apple-producten geïntegreerd, zoals bijvoorbeeld in OS X 10.8 (Mountain Lion), iOS 6 en ook in iTunes 11, dat in oktober naar pc en Mac komt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten