Kopiëren iPhone kost Samsung 1 miljard

Door: henk-jan-buist | 26 augustus 2012 13:23

Nieuws

Samsung heeft Apple's iPhone en iPad willens en wetens gekopieerd en moet daarom een schadevergoeding van meer dan 1 miljard dollar betalen. Dat oordeelt de jury aan het eind van een slepend proces.

De slepende zaak tussen Apple en Samsung is vannacht tot een einde gekomen. De beslissing kan leiden tot een verbod op een groot deel van Samsungs portfolio van Android-apparaten. Apple is van plan binnen zeven dagen een verkoopverbod te eisen op een reeks producten van Samsung, waaronder de Galaxy tab 10.1 en de Galaxy S II.

De jury kwam tegen alle verwachtingen in al na twee dagen met zijn oordeel. Onder meer de Galaxy Tab 10.1, de Galaxy S II en de Nexus S schenden patenten van Apple. Een aantal modellen die voor de Amerikaanse markt zijn ontwikkeld, zoals de Captivate en Fascinate, plegen geen inbreuk op Apple.

'Verlies voor consumenten'

Het Zuid-Koreaanse bedrijf laat in een verklaring weten dat de overwinning van Apple uiteindelijk een verlies is voor alle consumenten. Apple is in z'n nopjes met de uitspraak en vindt dat de zaak over normen en waarden ging. "Uit de rechtszaak blijkt dat het illegaal kopiëren van Samsung veel verder ging dan we dachten", zegt woordvoerder Katie Cotton in een reactie tegen The New York Times.

Samsung ziet de uitspraak als een verlies voor de hele smartphone-industrie. "Deze uitkomst leidt tot minder keuzevrijheid, minder innovatie en mogelijk hogere prijzen. Het is betreurenswaardig dat patentrecht zo gemanipuleerd kan worden dat één bedrijf het monopolie kan bezitten op afgeronde hoeken, of op technologie die dagelijks wordt verbeterd door Samsung en andere fabrikanten", stelt de fabrikant.

Schadevergoeding kan verdrievoudigen

Rechter Lucy Koh moet nu de hoogte van de uiteindelijke schadevergoeding bepalen. Apple eiste aanvankelijk meer dan 2,5 miljard dollar. De jury houdt het op 1,05 miljard dollar. Met dit oordeel kan Apple overigens een drievoudige schadevergoeding eisen.

Een hoge schadevergoeding betekent dat het voor Samsung financieel aantrekkelijker kan zijn om te blijven vechten tegen de uitspraak in plaats van het betalen van de miljardenboete. Het bedrijf laat uiteraard weten in hoger beroep te gaan. In de tussentijd lijkt het waarschijnlijk dat een populaire smartphone als de Galaxy S II van de Amerikaanse markt verdwijnt.

Oorlog met Android verhevigt

De rechtszaak is van grote invloed op de strijd tussen Google en Apple. De jury is van oordeel dat een aantal softwarefeatures inbreuk pleegt op de patenten van Apple en deze interface-elementen zijn terug te vinden in Android-toestellen. Daarmee is deze uitspraak het startsein voor een hardere strijd tussen de twee producenten.

Een voordeel voor Android is dat de gewraakte interfacefeatures inmiddels softwarematig zijn aangepast. Daardoor blijven de toestellen buiten schot.

Amended Verdict Apple Samsung

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Kopiëren iPhone kost Samsung 1 miljard

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.