Koopgids smartphones

Door: Joris Peterse | 12 januari 2011 12:25

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Smartphones beginnen steeds meer weg te hebben van zakcomputers met een bel- en sms-functie. Ze bieden een platform waarop mobiel internet praktisch werkt en navigatie mogelijk is dankzij GPS. Hierdoor schieten nieuwe ontwikkelingen als paddenstoelen uit de grond en wordt ieder wissewasje in de smartphonewereld uitgebreid besproken. ­Ondertussen zijn er zo veel ontwikkelingen dat het niet vreemd is als u door de bomen het bos niet ziet.

Dit artikel bestaat uit 4 pagina’s:

Pagina 1: Inleiding; iPhone;

Pagina 2: Android;

Pagina 3: Blackberry;

Pagina 4: Symbian; Conclusie.

Veel telefoonfabrikanten proberen een graantje mee te pikken van de groeiende markt, die in zijn begindagen werd gedomineerd door telefoons met de besturings­systemen Windows Mobile, Palm OS en Symbian. Ondertussen zijn de kaarten heel anders gedeeld, van deze drie zit alleen Symbian - het platform van Nokia - nog in de groei. Tegenwoordig domineert de iPhone het nieuws, verschijnen bijzonder veel smartphones met Google’s Android als motor en is de Blackberry – vooral onder jongeren en in de zakenwereld – ongekend populair.

Smartphones worden nu – meer dan ooit – gemaakt of gekraakt door het besturingssysteem en de beschikbare apps; kleine applicaties die extra functionaliteit aan de telefoon toevoegen. De meeste Smartphones worden dan ook vrij kaal door de fabrikant afgeleverd met slechts een besturingssysteem en wat basisprogramma’s, waarna de gebruiker met apps de telefoon persoonlijk kan inrichten. Mobiel internet ontpopt zich eindelijk als toegevoegde waarde op een telefoon. Niet zozeer in het browsertje, maar wel in de apps. Als minpunt van smartphones tegenover de ‘gewone’, minder uitgebreide mobieltjes valt wat te zeggen over de batterijduur, die vaak niet langer is dan een à twee dagen.

Om voor u wat duidelijkheid te scheppen zetten wij de verschillende besturingssystemen met hun voor- en nadelen op een rijtje, plus een of twee paradepaardjes van ieder mobiel besturings­systeem.

iPhone

De bekendste smartphone is waarschijnlijk Apple’s telg. Alles wat het bedrijf aanraakt lijkt in goud te veranderen, mede dankzij de trouwe fanschare van het bedrijf. We moeten het Apple nageven: het strakke design van de telefoons, gecombineerd met een helder besturingssysteem en goede hardware, blijkt een slimme zet. De iPhone 3G, die in juni 2008 het levenslicht zag, bleek een ongekend succes en werd een jaar later alweer opgevolgd door de 3GS. In de zomer van 2010 verscheen de iPhone 4, die veel kritiek te verduren kreeg vanwege de beruchte ‘death grip’. Hierdoor zouden we bijna vergeten dat Apple zichzelf overtroffen heeft met de telefoon, maar ook met het besturingssysteem: iPhone OS 4. Dit draait niet alleen op de iPhone 4, maar ook op de 3GS en de iPod Touch.

Met versie vier van het besturingssysteem heeft Apple een paar belangrijke stappen gezet, zoals de introductie van FaceTime; een toepassing die videobellen tussen iPhone 4-toestellen (dankzij de camera aan de voorkant van het toestel) mogelijk maakt. Ook is het mogelijk om meerdere programma’s tegelijk te openen (multitasking), waar veel vraag naar was.

Een groot pluspunt van iPhone’s besturingssysteem is de rijkelijk gevulde App Store, met zowel betaalde als gratis apps. Er is weinig ‘rommel’ te vinden vanwege het strenge beleid van Apple. Dit heeft als nadeel dat er geen applicaties zijn voor bijvoorbeeld Flash en dat er weinig alternatieve e-mailclients of browsers te vinden zijn. Een ander pluspunt van het besturingssysteem is de duidelijke interface met z’n grote knoppen; een klein kind kan al met iOS 4 overweg. Ook het aanraakscherm van de iPhones laat de concurrentie achter zich wat betreft de soepele, accurate multitouch-besturing en het heldere beeld, dat op de iPhone 4G zelfs als e-reader volstaat.

Een flink minpunt is er echter ook. Het gesloten beleid dat Apple handhaaft in zijn App Store galmt na op de telefoon. Computerbestanden zijn enkel gemakkelijk te overdragen en synchroniseren middels iTunes en hierbij bent u beperkt tot audio-, foto-, en videobestanden. Bestanden overdragen via een verwisselbaar geheugenkaartje zit er helemaal niet in. U zult uw iPhone moeten jailbreaken om los te breken van het gesloten beleid.

iPhone 3GS

Formaat 115 x 62 x 12 mm

Gewicht 135 gram

Processor 600 MHz

Geheugen 256 MB

Schermresolutie 480 x 320 px

Camera 3,2 megapixel

Accu 1200 mAh

Overig GPS, Bluetooth 2.1, wifi

Oordeel 7/10

Pluspunten

Mooi, solide ontwerp

Minpunten

Werkt wat trager met iPhone OS 4

Geen videobellen met FaceTime

Geen ruimte voor geheugenkaarten

iPhone 3GS

De iPhone 3G (die een jaar later in verbeterde 3GS vorm op de markt kwam) was de eerste smartphone waarop internet echt van toegevoegde waarde bleek. Ondertussen is de smartphone zo populair de telefoon niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. En terecht, want de smartphone voldoet aan alle verwachtingen. Inmiddels is de telefoon alweer opgevolgd door de volgende generatie: de iPhone 4G. Het besturingssysteem van de nieuwste variant draait ook op de 3GS, zij het wat minder soepel.

iPhone 4G

Formaat 115 x 59 x 9 mm

Gewicht 137 gram

Processor 800 MHz

Geheugen 512 MB

Schermresolutie 960 x 640 px

Camera 5 megapixel

Accu 1419 mAh

Overig GPS, Bluetooth 2.1, wifi

Oordeel 9/10

Pluspunten

Scherp beeld

Videobellen

Werkt soepel

Minpunten

Bereik wordt minder bij vasthouden telefoon

Geen ruimte voor geheugenkaarten

iPhone 4G

De laatste maanden is er bijzonder veel aandacht geweest voor de nieuwste generatie iPhones, zowel positief als negatief. Punten scoort Apple echter wel door de concurrentie achter zich te laten met het ontzettend scherpe beeldschermpje, en met videobellen middels FaceTime, hoewel dat momenteel alleen nog via wifi mogelijk is. Het is hoe dan ook een telefoon waar u voorlopig mee door kunt, met of zonder ‘death grip’. Een uitgebreide test is te lezen op deze website.

0 Reactie(s) op: Koopgids smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.