Koken met je iPhone - 10 culinaire apps en 5 keukenaccessoires

© PXimport

Koken met je iPhone - 10 culinaire apps en 5 keukenaccessoires

Geplaatst: 21 juli 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:01

Evi Maquoi

Of je nu enkel kookt omdat je dagelijks wat achter de kiezen moet krijgen of omdat je een fervent hobbykok bent: met een iPhone in de aanslag, wordt koken stukken leuker. Samen met topchef Giovani Oosters trokken we de keuken in om vijf handige keukenaccessoires en tien culinaire apps te testen.

Selectie

Het aantal apps in de App Store is gigantisch. Het was dan ook een zware klus om een tiental keuken-apps te selecteren. Er bestaan er heel wat slechtere, maar wellicht ook flink wat die nog beter zouden scoren. Hetzelfde geldt voor de accessoires. Wij maakten een doordachte selectie van items die betaalbaar, handig en goed verkrijgbaar zijn.

Het was nog geen acht uur 's ochtends toen ik in een speciaalzaak stond in de rij stond voor verse vis, vlees, groenten en tuinkruiden. In de auto lag mijn lading iPhone-accessoires te blinken. Net voor negen uur rijd ik de parking van het sterrenrestaurant Vous lé Vous van Giovani Oosters in het Belgisch-Limburgse Hasselt op. Lees ook: Je Android-tablet als keukenhulp.

De topchef staat me in een keurig keukenvest op te wachten. Wanneer hij me alles ziet uitladen, zit ie even met zijn handen in het haar. "Een vleesthermometer voor de iPhone? Echt waar?"

Triiiiiiing

Ik heb allerlei ingrediënten bij me om sushi te maken. Kwestie van een sushi-app willen testen. "Ik zal alvast de rijst koken", zegt Giovani. Nadat hij de rijst grondig gewassen heeft, neemt ie een timer uit de lade. Wanneer ik 'm zeg dat hij die niet nodig heeft, kijkt ie me vreemd aan. Ik overhandig 'm een iPhone met de app Timegg Pro (€ 0,89). Giovani: "Ik gebruik zelf drie timers.

Bij deze app is het wel handig dat je tot acht alarmpjes kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een wekker instellen om je eraan te herinneren dat je gasten er bijna zijn en je je dringend moet omkleden. Het ziet er allemaal mooi uit, maar ik vind dat er iets te veel knoppen zijn. Echt gebruiksvriendelijk vind ik 'm niet. Is er een handleiding?" Nee, die is er niet. Een iets simpelere timer-app is Thyme (€ 1,79). Giovani: "Dit is wat ik nodig heb: vier pitten en een oven. Geen toeters of bellen, gewoon simpele timers. De app ziet er met die frisse kleurtjes wel wat vrouwelijk uit. Mooi en overzichtelijk!"

 

© PXimport

Thyme is de ideale kookwekker voor iPhone.

Terwijl de rijst rustig in het water ligt te pruttelen, laten we de iPhone rusten op de Milo van Bluelounge. Deze kleine plastic standaard voor iPhone oogt mooi in elke keuken en kan je telefoon zowel horizontaal als verticaal vasthouden. Bovendien kan ie gerust een spatje saus verdragen en dat is niet onbelangrijk in een keuken.

iPhone-houder

Milo

€ 16,95

Hier verkrijgbaar.

 

© PXimport

Inspiratie

Ik haal mijn inspiratie vaak uit blogs of kookboeken. Giovani heeft ook een uitgebreide collectie kookboeken, maar hij leest ze amper. Giovani : "Ik koop uitsluitend speciale kookboeken, zoals die limited-editionreeks van Sergio Herman. Helaas ligt dat boek - wegens tijdsgebrek - al bijna een jaar ongeopend in de kast. Ik doe mijn inspiratie dan ook niet op uit andere boeken, maar probeer zelf combinaties te maken. Uiteraard weet ik wel dat hobbykoks recepten uitknippen en bewaren. Daar is deze Evernote Food (gratis) heel erg geschikt voor. De gratis app oogt mooi door de verschillende tabjes en je kunt er heel eenvoudig recepten of bezochte restaurants in opslaan."

Sushi rollen

De rijst is afgekoeld. Giovani neemt een sushimatje en legt er een vel nori (zeewier) op. Rijst, zalm, avocado ... hij verdeelt alle ingrediënten netjes en rolt daarna de perfecte futomaki. Eén ding is duidelijk. Hij heeft Teach Me Sushi Expert (€ 4,49) niet nodig. Giovani: "Maar ik wil de app héél graag eens bekijken. Ik ben echt dol op sushi, maar ik maak het niet zo vaak zelf." De überenthousiaste sushimentor uit de app tovert bij Giovani een spontane glimlach op zijn gezicht. "Deze kerel is echt grappig", klinkt het. "Dankzij zulke filmpjes is het plezant om sushi te leren rollen. En dat accent! Ik ben fan. Eigenlijk zou ik ook dringend meer apps op mijn iPhone moeten installeren. Veel meer dan bellen, berichten sturen en wat facebooken doe ik niet."

 

© PXimport

Giovani rolt de sushi alsof ie het iedere dag doet.

Flits, flits, foto!

Terwijl onze fotograaf druk in de weer is om het mooi gepresenteerde bordje sushi te fotograferen, toon ik Giovani hoe je met InstaFood PRO (€0,89) mooie stickers en stempels aan foodfoto's kunt toevoegen. Hij is ondertussen bezig aan een volgend gerechtje. Giovani: "Heel wat mensen fotograferen de gerechten die ze voorgeschoteld krijgen om de plaatjes vervolgens op Facebook of andere sociale netwerken te delen. Of ik dat storend vind? Nee, helemaal niet. Tenzij ze ook gaan flitsen, dat vind ik maar niks. Zelf fotografeer ik nooit een bord als ik naar een restaurant ga. InstaFood PRO ziet er wel tof uit. Die stempels met 'Spicy', 'Healthy Food' of 'Heavenly Bite' geven je foto net iets meer."

Ik ga zelf aan de slag en fotografeer het voorgerechtje dat Giovani uit zijn mouw geschud heeft. Mooi! Helemaal klaar om te delen op Facebook, Instagram en Twitter!

 

© PXimport

Met InstaFood PRO wordt eten fotograferen extra leuk.

Wie is Giovani Oosters?

Nadat hij flink wat ervaring opgedaan had bij verschillende sterrenzaken, startte Giovani Oosters (38) zeven jaren geleden zijn eigen restaurant samen met zijn echtgenote Annelies Santens. De chef tovert de mooiste gerechten op tafel en heeft een passie voor groenten. Na zijn kookboek 'Groenten van Gio', kreeg hij ook een eigen kookprogramma op de Vlaamse televisie. Veel tijd voor hobby's heeft de vlotte Limburger niet. Hij staat immers ook nog aan het hoofd van Het Smaaksalon in Hasselt en is vader van drie kinderen.

Bleu, saignon, à point ou bien cuit?

Ik bracht niet enkel verse vis, maar ook een sappige entrecote mee naar Vous lé Vous, het restaurant van Giovani. Een ideaal stukje vlees om de iGrill mini van iDevices te testen. "Een vleesthermometer die je aan je iPhone kunt koppelen? Dat is te gek voor woorden", zegt Giovani. Terwijl hij een flinke klont boter in een pan zwiert, kruidt hij het stuk vlees. Enkele ogenblikken later, gaat het rundsvlees de pan in. We koppelen de iGrill mini via bluetooth met de iPhone.

Via de bijhorende iGrill-app stellen we in dat we het vlees bleu willen bakken. Giovani prikt de pin in het vlees. De app zal ons waarschuwen als de kerntemperatuur 49 °C bedraagt. "Dit is echt handig. Vlees op een juiste manier bakken, is een echte kunst. Ik ben benieuwd naar het resultaat", zegt de kok. We laten de iPhone met behulp van een knalgroene, vaatwasservriendelijke MoviePeg-standaard naast het vuur rusten.

 

© PXimport

Het vlees bakt langzaam op een klein vuurtje. Een ideaal moment om Giovani kennis te laten maken met Kitchenator (€ 0,89), een handig keukenhulpje om Amerikaanse maateenheden om te zetten. Giovani: "Daar heb je nog eens wat aan! Hobbykoks die Engelstalige recepten gebruiken, moeten vaak opzoeken hoeveel milliliter een 'fluid ounce' nu precies is. Dit werkt prettig. Het enige nadeel is dat er geen gewichten in de app verwerkt zitten. Dat is een gemiste kans."

Tuut, tuut, tuut! De iGrill-app geeft aan dat het stukje rund de gewenste kerntemperatuur bereikt heeft. "Het werk perfect", zegt Giovani enthousiast. "Dit is een must voor elke hobbykok. Bovendien is het helemaal niet zo duur. Veertig dollar, dat valt toch goed mee." In de app zie je trouwens niet enkel de ideale kerntemperaturen voor rundvlees, de iGrill is ook geschikt voor verschillende vissoorten, gevogelte, varkensvlees en lam. "Dit kan in de zomer zelfs heel erg handig zijn als je wilt barbecueën." Over barbecueën gesproken: Deze apps helpen je op weg om van elke barbecueavond een succes te maken.

 

© PXimport

De iGrill zal beginnen piepen wanneer de juiste kerntemperatuur bereikt is.

Kookthermometer

iGrill mini

$ 39,99 (+ $ 41,- btw/verzending, samen zo'n € 60,-)

Enkel nog hier verkrijgbaar.

iPod-standaard

MoviePeg

€ 6,95

Hier verkrijgbaar.

 

© PXimport

Lange leve groenten

Giovani heeft een zwak voor groenten. "Toen ik verschillende mensen hoorde klagen dat ze in brasserieën en restaurants te weinig groenten kregen, heb ik besloten om er mijn handelsmerk van te maken. Groenten zijn niet enkel gezond, maar ook erg veelzijdig. Mijn passie gaat zo ver dat ik heel wat kruiden en groenten zelf kweek in mijn serre. Niet de gewone courgette of tomaat maar wel speciale dingen: groene radijsjes of olijfkomkommers bijvoorbeeld."

 

© PXimport

De Wi-Fi Plant Sensor van Koubachi laat weten wanneer je tuinkruiden water nodig hebben.

Dat komt goed uit, want wij hebben van Koubachi de Wi-Fi Plant Sensor Outdoor geleend om te testen. Deze sensor meet de vochtigheid, temperatuur en lichtsterkte en levert je vervolgens een individueel verzorgingsplan voor al je planten. Via je iPhone blijf je op de hoogte als een plant te veel water heeft of de temperatuur te laag is. Giovani: "Dat klinkt als een echt gadget. Ik heb nooit een speciale opleiding gevolgd om een moestuintje te onderhouden. Er zijn zoveel groenten die erg eenvoudig groeien. Het kan handig zijn, maar ik ben niet overtuigd. Bovendien vind ik het prijskaartje veel te hoog. Vooraleer je hierin wilt investeren, moet er al veel van je oogst mislukt zijn."

Plantsensor

Koubachi Wi-Fi Plant Sensor Outdoor

€ 119,-

Verkrijgbaar in de Apple Store en via deze link.

 

© PXimport

Vous lé Vous

Giovani Oosters en Annelies Santens baten in het Belgisch-Limburgse Wimmertingen hun restaurant Vous lé Vous uit. Ze werkten zich nagenoeg te pletter om een ster te behalen, maar die kwam er niet. Eind 2013 - toen ze hun sterrendroom eigenlijk al hadden opgeborgen - werd het harde werk alsnog bekroond met een eerste Michelin-ster. Giovani werkt voornamelijk met lokale streekproducten. Aanpalend aan het restaurant is er ook nog het charmehotel met vijf stijlvolle kamers.

Vrolijke veggies

Het aantal apps met recepten is gigantisch. Het is daarom heel moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Helaas zit er ook flink wat troep tussen. Betaalde apps die amper een handvol recepten bieden, lelijke interfaces of recepten die simpelweg nooit lukken. Wie op zoek is naar een mooi, gebruiksvriendelijk kookboek met smaakvolle gerechten, heeft er eentje uit de reeks Het Fotokookboek nodig.

 

© PXimport

Het aanbod blijft groeien. In de reeks zit onder andere Eenvoudig & Lekker, Gezinsrecepten, Tapas, Snel & Simpel en Cocktails. Ik overhandig onze chef Het Fotokookboek - Vegetarisch (€ 3,59). "De fotografie is top. Ik krijg echt zin om deze gerechtjes te proeven. Brushetta met tuinbonen, munt en geitenkaas? Dat is een klassieke combinatie die o zo lekker smaakt. Iedereen lust dat! En die Pappardelle met paddenstoelen mag je me onmiddellijk serveren", zegt ie lachend. "Je ziet dat in deze app heel veel tijd en werk gestoken is. Het resultaat is echt prachtig. Informatie over de ingrediënten, handige stappenplannen, veel variatie in de gerechten en stijlvolle foto's. Deze app is zijn geld echt waard."

In combinatie met de Magnetic Smart Cover en Stand Case voor iPhone 5(S) van Mobile Fun kun je de recepten stap voor stap maken, terwijl je je mobieltje tegen de koelkast kleeft. Wanneer je de cover opvouwt, doet ie zelfs dienst als standaard of kun je er je oordopjes in opbergen.

iPod-hoes

Magnetic Smart Cover en Stand Case voor iPhone 5(S)

€ 26,99

Hier verkrijgbaar.

 

© PXimport

Tv-koks

Als ik Giovani vraag of ie weet dat ie zelf ook in een app zit, kijkt hij verbaasd. "Ah, misschien in één of andere tv-app!" Helemaal juist. In VTM Koken (gratis) zitten meer dan 4.000 recepten van heel wat bekende tv-koks verwerkt. "Het fijne aan deze app is dat je zo goed kunt filteren. Niet enkel op chef of moeilijkheidsgraad, maar ook op bereidingstijd of type keuken. Mag ik eens kijken welke recepten van mij er in de app zitten?", vraagt Giovani. "Kijk hier, net boven Jamie Oliver, sta ik. Goh, 45 recepten? Die komen wellicht allemaal uit het tv-programma Groenten van Gio."

 

© PXimport

Handig hulpje

Wanneer we nog even verder praten over zijn restaurant, merkt Giovani op dat er steeds meer mensen allergieën en intoleranties melden. "We vragen bij elke reservatie of er bepaalde allergieën zijn en het valt echt op dat het aantal stijgt. Van lactose intolerantie en glutenallergieën tot amandel- of soja-allergieën. Wie met familieleden of vrienden komt eten, weet op voorhand of er sprake is van een voedselallergie, maar bij zakenlunches moet ik vaak aparte bereidingen maken in het holst van de strijd. Bestaat daar geen app voor?" Als ik knik, kijkt de sterrenchef me met veel ongeloof aan.

Ik toon hem de app Substitutions (€ 0,89). Giovani: "Dit is een ideale app voor iedereen met iemand met een voedselallergie in de familie of vriendenkring. En uiteraard is Substitutions ook heel interessant voor professionele koks. De app geeft bijvoorbeeld 'tofu met miso' aan als alternatief voor 'blauwe kaas'. Dat is niet slecht. Er is nog wel nood aan verbetering, maar dit zou wel eens een onmisbare app kunnen worden."

 

© PXimport

Zoet afsluiten

De kooksessie zit er bijna op. Giovani moet aan zijn voorbereidingen voor vanavond beginnen. Aangezien ik zelf een zoetekauw ben, beslis ik dat we moeten afsluiten met een nagerechten-app: Macarons Paris (€ 1,79) bijvoorbeeld. "Ik ben verzot op macarons. Het is een kunst om ze perfect te krijgen. Je heb héél veel geduld en passie nodig", legt Giovani uit. "Je moet alle ingrediënten juist afwegen, de temperatuur is van groot belang en ook de baktijd is cruciaal. Ik daag elke hobbykok uit om het eens te proberen, want een zelfgebakken macaron geeft héél veel voldoening." Terwijl ik 'm de app toon, tovert hij zijn eigen creaties tevoorschijn.

"Een combinatie van hazelnoot, speculaas en chocolade!", zegt ie trots. "Waauw, deze macaroni met venkel en steranijs lijkt me erg lekker. Of hier, violetjes in combinatie met amandel. Ook hier gaat weer veel aandacht naar de fotografie. De tips zijn ook erg nuttig. Enig minpuntje is dat het enkel in het Engels beschikbaar is. Zal ik ook enkele tips geven? Neem de tijd om macarons te maken. Dit doe je niet één, twee, drie. Meng je beslag voldoende lang, zorg dat het beslag droog genoeg is en maak je macarons vooral niet te groot!"

 

© PXimport

Macarons de Paris en macarons van Hasselt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten