Koken met je iPhone - 10 culinaire apps en 5 keukenaccessoires

Door: Evi Maquoi | 21 juli 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Of je nu enkel kookt omdat je dagelijks wat achter de kiezen moet krijgen of omdat je een fervent hobbykok bent: met een iPhone in de aanslag, wordt koken stukken leuker. Samen met topchef Giovani Oosters trokken we de keuken in om vijf handige keukenaccessoires en tien culinaire apps te testen.

Selectie

Het aantal apps in de App Store is gigantisch. Het was dan ook een zware klus om een tiental keuken-apps te selecteren. Er bestaan er heel wat slechtere, maar wellicht ook flink wat die nog beter zouden scoren. Hetzelfde geldt voor de accessoires. Wij maakten een doordachte selectie van items die betaalbaar, handig en goed verkrijgbaar zijn.

Het was nog geen acht uur 's ochtends toen ik in een speciaalzaak stond in de rij stond voor verse vis, vlees, groenten en tuinkruiden. In de auto lag mijn lading iPhone-accessoires te blinken. Net voor negen uur rijd ik de parking van het sterrenrestaurant Vous lé Vous van Giovani Oosters in het Belgisch-Limburgse Hasselt op. Lees ook: Je Android-tablet als keukenhulp.

De topchef staat me in een keurig keukenvest op te wachten. Wanneer hij me alles ziet uitladen, zit ie even met zijn handen in het haar. "Een vleesthermometer voor de iPhone? Echt waar?"

Triiiiiiing

Ik heb allerlei ingrediënten bij me om sushi te maken. Kwestie van een sushi-app willen testen. "Ik zal alvast de rijst koken", zegt Giovani. Nadat hij de rijst grondig gewassen heeft, neemt ie een timer uit de lade. Wanneer ik 'm zeg dat hij die niet nodig heeft, kijkt ie me vreemd aan. Ik overhandig 'm een iPhone met de app Timegg Pro (€ 0,89). Giovani: "Ik gebruik zelf drie timers.

Bij deze app is het wel handig dat je tot acht alarmpjes kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een wekker instellen om je eraan te herinneren dat je gasten er bijna zijn en je je dringend moet omkleden. Het ziet er allemaal mooi uit, maar ik vind dat er iets te veel knoppen zijn. Echt gebruiksvriendelijk vind ik 'm niet. Is er een handleiding?" Nee, die is er niet. Een iets simpelere timer-app is Thyme (€ 1,79). Giovani: "Dit is wat ik nodig heb: vier pitten en een oven. Geen toeters of bellen, gewoon simpele timers. De app ziet er met die frisse kleurtjes wel wat vrouwelijk uit. Mooi en overzichtelijk!"

Thyme is de ideale kookwekker voor iPhone.

Terwijl de rijst rustig in het water ligt te pruttelen, laten we de iPhone rusten op de Milo van Bluelounge. Deze kleine plastic standaard voor iPhone oogt mooi in elke keuken en kan je telefoon zowel horizontaal als verticaal vasthouden. Bovendien kan ie gerust een spatje saus verdragen en dat is niet onbelangrijk in een keuken.

iPhone-houder

Milo

€ 16,95

Hier verkrijgbaar.

Inspiratie

Ik haal mijn inspiratie vaak uit blogs of kookboeken. Giovani heeft ook een uitgebreide collectie kookboeken, maar hij leest ze amper. Giovani : "Ik koop uitsluitend speciale kookboeken, zoals die limited-editionreeks van Sergio Herman. Helaas ligt dat boek - wegens tijdsgebrek - al bijna een jaar ongeopend in de kast. Ik doe mijn inspiratie dan ook niet op uit andere boeken, maar probeer zelf combinaties te maken. Uiteraard weet ik wel dat hobbykoks recepten uitknippen en bewaren. Daar is deze Evernote Food (gratis) heel erg geschikt voor. De gratis app oogt mooi door de verschillende tabjes en je kunt er heel eenvoudig recepten of bezochte restaurants in opslaan."

Sushi rollen

De rijst is afgekoeld. Giovani neemt een sushimatje en legt er een vel nori (zeewier) op. Rijst, zalm, avocado ... hij verdeelt alle ingrediënten netjes en rolt daarna de perfecte futomaki. Eén ding is duidelijk. Hij heeft Teach Me Sushi Expert (€ 4,49) niet nodig. Giovani: "Maar ik wil de app héél graag eens bekijken. Ik ben echt dol op sushi, maar ik maak het niet zo vaak zelf." De überenthousiaste sushimentor uit de app tovert bij Giovani een spontane glimlach op zijn gezicht. "Deze kerel is echt grappig", klinkt het. "Dankzij zulke filmpjes is het plezant om sushi te leren rollen. En dat accent! Ik ben fan. Eigenlijk zou ik ook dringend meer apps op mijn iPhone moeten installeren. Veel meer dan bellen, berichten sturen en wat facebooken doe ik niet."

Giovani rolt de sushi alsof ie het iedere dag doet.

Flits, flits, foto!

Terwijl onze fotograaf druk in de weer is om het mooi gepresenteerde bordje sushi te fotograferen, toon ik Giovani hoe je met InstaFood PRO (€0,89) mooie stickers en stempels aan foodfoto's kunt toevoegen. Hij is ondertussen bezig aan een volgend gerechtje. Giovani: "Heel wat mensen fotograferen de gerechten die ze voorgeschoteld krijgen om de plaatjes vervolgens op Facebook of andere sociale netwerken te delen. Of ik dat storend vind? Nee, helemaal niet. Tenzij ze ook gaan flitsen, dat vind ik maar niks. Zelf fotografeer ik nooit een bord als ik naar een restaurant ga. InstaFood PRO ziet er wel tof uit. Die stempels met 'Spicy', 'Healthy Food' of 'Heavenly Bite' geven je foto net iets meer."

Ik ga zelf aan de slag en fotografeer het voorgerechtje dat Giovani uit zijn mouw geschud heeft. Mooi! Helemaal klaar om te delen op Facebook, Instagram en Twitter!

Met InstaFood PRO wordt eten fotograferen extra leuk.

Wie is Giovani Oosters?

Nadat hij flink wat ervaring opgedaan had bij verschillende sterrenzaken, startte Giovani Oosters (38) zeven jaren geleden zijn eigen restaurant samen met zijn echtgenote Annelies Santens. De chef tovert de mooiste gerechten op tafel en heeft een passie voor groenten. Na zijn kookboek 'Groenten van Gio', kreeg hij ook een eigen kookprogramma op de Vlaamse televisie. Veel tijd voor hobby's heeft de vlotte Limburger niet. Hij staat immers ook nog aan het hoofd van Het Smaaksalon in Hasselt en is vader van drie kinderen.

Bleu, saignon, à point ou bien cuit?

Ik bracht niet enkel verse vis, maar ook een sappige entrecote mee naar Vous lé Vous, het restaurant van Giovani. Een ideaal stukje vlees om de iGrill mini van iDevices te testen. "Een vleesthermometer die je aan je iPhone kunt koppelen? Dat is te gek voor woorden", zegt Giovani. Terwijl hij een flinke klont boter in een pan zwiert, kruidt hij het stuk vlees. Enkele ogenblikken later, gaat het rundsvlees de pan in. We koppelen de iGrill mini via bluetooth met de iPhone.

Via de bijhorende iGrill-app stellen we in dat we het vlees bleu willen bakken. Giovani prikt de pin in het vlees. De app zal ons waarschuwen als de kerntemperatuur 49 °C bedraagt. "Dit is echt handig. Vlees op een juiste manier bakken, is een echte kunst. Ik ben benieuwd naar het resultaat", zegt de kok. We laten de iPhone met behulp van een knalgroene, vaatwasservriendelijke MoviePeg-standaard naast het vuur rusten.

Het vlees bakt langzaam op een klein vuurtje. Een ideaal moment om Giovani kennis te laten maken met Kitchenator (€ 0,89), een handig keukenhulpje om Amerikaanse maateenheden om te zetten. Giovani: "Daar heb je nog eens wat aan! Hobbykoks die Engelstalige recepten gebruiken, moeten vaak opzoeken hoeveel milliliter een 'fluid ounce' nu precies is. Dit werkt prettig. Het enige nadeel is dat er geen gewichten in de app verwerkt zitten. Dat is een gemiste kans."

Tuut, tuut, tuut! De iGrill-app geeft aan dat het stukje rund de gewenste kerntemperatuur bereikt heeft. "Het werk perfect", zegt Giovani enthousiast. "Dit is een must voor elke hobbykok. Bovendien is het helemaal niet zo duur. Veertig dollar, dat valt toch goed mee." In de app zie je trouwens niet enkel de ideale kerntemperaturen voor rundvlees, de iGrill is ook geschikt voor verschillende vissoorten, gevogelte, varkensvlees en lam. "Dit kan in de zomer zelfs heel erg handig zijn als je wilt barbecueën." Over barbecueën gesproken: Deze apps helpen je op weg om van elke barbecueavond een succes te maken.

De iGrill zal beginnen piepen wanneer de juiste kerntemperatuur bereikt is.

Kookthermometer

iGrill mini

$ 39,99 (+ $ 41,- btw/verzending, samen zo'n € 60,-)

Enkel nog hier verkrijgbaar.

iPod-standaard

MoviePeg

€ 6,95

Hier verkrijgbaar.

0 Reactie(s) op: Koken met je iPhone - 10 culinaire apps en 5 keukenaccessoires

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.