Kodak lijdt patentnederlaag tegen Apple

Door: Jasper Bakker | 26 januari 2011 07:01

Nieuws

De patentclaims van Kodak tegen Apple en RIM zijn afgewezen door een Amerikaanse rechter. Kodak spreekt van slechts een tussenstap.

Een bestuursrechter in de Verenigde Staten heeft Kodaks claims van patentschendingen van de hand gewezen. De iPhone van Apple en de Blackberry van RIM maken geen inbreuk op fotografie-patenten van Kodak, die volgens de rechter een duidelijke variatie zijn op eerdere uitvindingen (prior art). Het bij de handelscommissie ITC (International Trade Commission) gevraagde importverbod lijkt van de baan.

Patentdeals

Kodak reageert dat deze voorlopige uitspraak van de bestuursrechter slechts een tussenstap is in de procedure om zijn patenten te beschermen, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld. Zo heeft de aanklagende firma zijn patentclaims tegen Apple en RIM ook aanhangig gemaakt bij een reguliere rechtbank. Bovendien heeft een andere rechter de patentclaims eerder wel gevalideerd, stelt Kodak.

Dat was in een eerdere rechtszaak tegen smartphonemakers Samsung en LG Electronics. Die twee bedrijven hebben daarna, eind 2009 en begin 2010, licentiedeals gesloten met Kodak. Dat heeft het bedrijf in totaal 864 miljoen dollar opgeleverd, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Dat was echter voordat het Amerikaanse patentenbureau het patent opnieuw onderzocht, op verzoek van RIM en LG.

Anderen wel overstag

Kodak heeft iPhone-maker Apple en Blackberry-maker RIM een jaar geleden aangeklaagd. De twee smartphoneproducenten schenden volgens het fotografiebedrijf patenten op het (voor)vertonen en verwerken van digitale foto’s. Licentiegesprekken met Apple en RIM zouden al jaren hebben gelopen. Eerder hebben Nokia, Motorola en Sony Ericsson al licentiedeals gesloten.

0 Reactie(s) op: Kodak lijdt patentnederlaag tegen Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.