Kiezen tussen een iPad 2 en iPad 3

Door: melissa-j-perenson | 03 april 2012 15:47

Nieuws

We weten onderhand wel dat de nieuwe iPad een [urlx=http://www.pcworld.com/article/252010/apple_ipad_review_the_retina_display_redefines_the_tablet.html]indrukwekkend scherm[/urlx] aan boord heeft. Ook blijkt de tablet ongenaakbaar in grafische benchmarks. Maar laten we niet vergeten dat er meer iPads beschikbaar zijn: een nieuwe iPad 2 met 16GB kost nu nog slechts 399 euro. Als je in de markt bent voor een nieuwe tablet, wat is dan de beste keuze? Het juiste antwoord hangt af van de vraag wie jij bent. Wij proberen hieronder te schetsen in welk kamp jij je het beste zult thuisvoelen.

Koop een nieuwe iPad als...

Foto's in hoge kwaliteit belangrijk voor je zijn. De belangrijkste reden om een nieuwe iPad 3 te kopen is zijn prachtige scherm dat een opvallend hoge resolutie kent. Het is scherper en helderder dan het scherm van de iPad 2 en kent bovendien een rijkere kleurweergave. Als het verschil in beeldkwaliteit tussen SD (standard-definition) en HD (high-definition) je uitmaakt, kies dan voor een iPad 3.

Lees ook:

7 redenen om geen iPad 3 te kopen

'iPad 3' luidt definitief einde pc én iMac in

Wat gebeurt er met de iPad 2 na de iPad 3?

Ook wanneer games spelen helemaal je ding is, is de nieuwe iPad de beste keuze. Uit de labtests blijkt dat andere tablets door deze krachtpatser worden weggeblazen.

Wil je voorbereid zijn op toekomstige snelle verbindingen, dan moet je de iPad 3 hebben. Het is op dit moment de enige Apple-tablet die met 4G-netwerken overweg kan. Hoewel dit netwerk in Nederland op moment van schrijven nog niet actief is, komt het er wel aan. En anders kun je er in de VS mee uit de voeten via leveranciers Verizon en AT&T.

Wie behoefte heeft aan veel opslagcapaciteit, zal ook voor een nieuwe iPad moeten gaan. De iPad 2 is namelijk sinds het verschijnen van zijn opvolger slechts beschikbaar met 16GB opslagcapaciteit. Als je 32 of 64GB nodig hebt, zul je een iPad van de derde generatie moeten kiezen.

Ook wie graag foto's neemt, heeft aan de iPad 3 een betere keuze. De ingebouwde camera is geen spiegelreflex, maar wel een stuk beter dan het apparaatje in de iPad 2.

Koop een iPad 2 als...

Gewicht en grootte van belang zijn. De iPad 2 (601 gram) is lichter dan de iPad 3 (652 gram). Al klinkt een verschil van 51 gram niet extreem; het is wel voelbaar wanneer je de tablet in je hand houdt.

Daarnaast kan een iPad 2 langer mee met de accu. Uit labtests van zustersite PCWorld blijkt namelijk dat de vorige generatie iPad 7 uur en 37 minuten mee gaat bij het constant afspelen van een video. Dat is bijna twee uur langer dan de iPad 3 met een accu kan doen. De nieuwe tablet hield het slechts 5 uur en 41 minuten uit op een volle batterij.

Tot slot is de iPad 2 gewoon goedkoper. Je bespaart bijna honderd euro vergeleken met het instapmodel van de nieuwe iPad. Dit geld kun je misschien weer gebruiken om voor de iPad 4 te sparen, die ergens in 2013 zal verschijnen.

De app-kwestie

Je verwacht misschien dat apps op de nieuwe iPad er beter uitzien dan op de iPad 2. In de meeste gevallen kom je bedrogen uit. Wanneer je een app downloadt die niet geoptimaliseerd is voor de nieuwe Retina-resolutie van de iPad 3, dan zijn de grafische aspecten van die app vaak ondermaats.

Tot dusver zijn nog lang niet alle 200.000 beschikbare iPad-apps aangepast voor de iPad 3. Apple maakt het vinden van geoptimaliseerde apps niet eenvoudig: je zult zelf in de beschrijvingen van apps moeten nagaan of de software gebruikmaakt van de Retina-resolutie. Het kan nog maanden duren voordat alle ontwikkelaars hun aanpassingen gedaan hebben. Dat kan een reden zijn om voor een iPad 2 te kiezen en daarmee wat euro's te besparen, toch?

Niet zo snel, de nieuwe apps brengen namelijk een bijkomend nadeel met zich mee. Wanneer ontwikkelaars hun app updaten voor de nieuwe Retina-resolutie, dan zorgt dit ervoor dat de apps daarmee aanmerkelijk groter worden. Dit vraagt veel van de toch al beperkte opslagruimte van de iPad 2 en de tragere processor van de tablet. Koop je een nieuwe tablet in de vorm van een iPad 3, dan loop je minder kans volgend jaar met een niet langer ondersteund apparaat te zitten.

Conclusie

Ik geloof zelf sterk in de toegevoegde waarde van het Retina-scherm. De visuele verbetering ten opzichte van de iPad 2 is significant en voor iedereen merkbaar en op zichzelf al een goede reden om voor de iPad 3 te kiezen. Over het algemeen genomen is de nieuwe iPad de beste tablet die je op dit moment kunt kopen.

Desalniettemin blijft de iPad 2 een aardige prijsvechter. Over een paar maanden komen er apps op de markt die op dit apparaat wat minder lekker zullen draaien, maar tegen die tijd staat de introductie van de iPad 4 alweer voor de deur. Met het geld dat je met een goedkopere keuze bespaart, is het nieuwste model tegen die tijd eenvoudiger te bekostigen.

0 Reactie(s) op: Kiezen tussen een iPad 2 en iPad 3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.