Kaspersky voorspelt doemscenario's voor iOS

Door: chris-koenis | 22 mei 2012 15:34

Nieuws

Eugene Kaspersky van de gelijknamige antivirusleverancier blijft Apple waarschuwen voor grote rampen op beveiligingsgebied. Ondertussen geeft collega Hypponen het bedrijf juist complimenten.

Kaspersky Lab zet de reeks van waarschuwingen en adviezen richting Apple voort. Ditmaal is het ceo Eugene Kaspersky zelf weer die een ramp voorspelt voor Apple op iOS. "Wij als beveiligingsbedrijf worden niet in staat gebracht om de juiste endpoint security voor iOS te ontwikkelen. Dat zal een ramp betekenen voor Apple", aldus de beveiligingsman in een interview met The Register.

De CEO zegt hierdoor "een beetje teleurgesteld" te zijn. Hoewel Kaspersky toegeeft dat het veel moeilijker is om iOS te infecteren dan bijvoorbeeld Windows of Mac OS X, meent hij wel dat het mogelijk is. Wanneer het ook gebeurt, zal het een "worst-case scenario" betekenen omdat er dan geen bescherming op de markt beschikbaar is.

'Android zal volop profiteren'

De grote winnaar na de voorspelde aanval op iOS zal volgens Kaspersky Android zijn. Hoewel hij inziet dat dit platform minder veilig is, roemt hij het feit dat ontwikkelaars de kans krijgen om beveiligingssoftware te ontwikkelen. Een zware aanval op iOS zal de problemen van een gesloten ecosysteem benadrukken en Apple permanent beschadigen.

Android zal volgens hem profiteren en in 2015 al tachtig procent marktaandeel pakken. Op dit moment is volgens de cijfers van Netmarketshare iOS wereldwijd de marktleider met ruim 63 procent. Android is de nummer twee, maar volgt op verre afstand met een kleine twintig procent.

Complimenten voor Apple

Collega Mikko Hypponen van F-Secure komt met een heel andere boodschap. De beveiligingsexpert complimenteert Apple via Twitter dat het nog steeds geen enkele cybercrimineel is gelukt om een real-world attack te plaatsen op de iPhone. Dit terwijl criminelen mogelijk wel geïnteresseerd zijn dat te doen.

Aanleiding is een verhaal dat verscheen in de Maleisische versie van Computerworld. Daarin werd gesproken over de vermeende groeiende interesse van malwaremakers in de producten van Apple. Waar Eugene Kaspersky het onontkoombaar noemt dat malware in de toekomst iOS zal raken, valt hierin te lezen dat de laatste iOS-versie behoorlijk veilig is, onder meer gezien het feit dat het jailbreakers tien maanden kostte om de iPad 2 te kraken.

Kritiek op Apple gaat verder

De afgelopen tijd is de kritiek van Kaspersky op het handelen van Apple niet van de lucht. Aanleiding was de manier waarop Apple omgaat met beveiliging en de communicatie daaromheen. Volgens malware-analist Roel Schouwenberg van Kaspersky zou Apple een voorbeeld moeten nemen aan Microsoft en Adobe.

Vervolgens meende ceo Eugene Kaspersky zelfs dat Apple op beveiligingsgebied "tien jaar achterloopt op Microsoft". Dat alles beweert hij vanuit de centrale gedachte dat Apple jarenlang een vals gevoel van veiligheid heeft verspreid en daarvoor de deksel op de neus zal krijgen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Kaspersky voorspelt doemscenario's voor iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.