Kaspersky Anti-Virus for Mac

Door: Edmond Varwijk | 27 april 2011 12:24

Review

Kaspersky is met Anti-Virus for Mac klaar om Mac OS X te beschermen. Of het nu al nodig is, valt te betwijfelen: tot op heden is de al vaker aangekondigde stortvloed aan malware voor de Mac uitgebleven. Zijn hackers geen Apple-liefhebbers of is het platform echt safe-by-design? Antimalware-fabrikanten staan in ieder geval klaar.

Na de installatie meldt Kaspersky Anti-Virus for Mac (KAVM) dat de databases verouderd zijn, maar deze worden niet direct geüpdatet. De interface is fantasievol vormgegeven maar maakt niet direct duidelijk welke knop wat betekent, ook omdat er geen tekst op de knoppen staat, maar alleen symbolen. Uiteindelijk komt de update binnen en geeft KAVM aan dat het systeem veilig is, zonder dat ook maar een systeemscan is uitgevoerd.

Het hoofdscherm van Kaspersky Anti-Virus for Mac is fantasievol vormgegeven.

KAVM biedt beveiliging tegen virussen, spyware, adware, en kan ook gevaarlijke programma’s herkennen (dit laatste onderdeel staat standaard uit). Daarnaast is er de Kaspersky URL Advisor, die bij iedere link naar een website aangeeft of de reputatie van die site goed dan wel slecht is. Deze op reputatie gebaseerde clouddienst integreert met Safari, Chrome en Firefox, maar is of zeer terughoudend of werkt niet goed. Wij kregen althans nooit een advies een bepaalde website te vermijden. De meeste browsers bieden dit soort anti-phishing overigens al standaard.

Kaspersky for Mac biedt vooral bescherming tegen malware.

Ook Windows

Verdere beveiligingsfuncties ontbreken in Kaspersky Anti-Virus for Mac, het pakket beperkt zich tot een minimum aantal functies. De dikste plus verdient het dan ook niet op het Mac-platform maar op Windows. Wie op dit moment Kaspersky Anti-Virus for Mac koopt, krijgt Anti-Virus voor Windows er gratis bij. Ideaal voor wie Boot Camp gebruikt of via virtualisatie Windows(-applicaties) onder Mac OS X draait. Een andere plus is dat het product geen noemenswaardige vertraging van het systeem oplevert, ook niet bij het updaten of bij het uitvoeren van een totale systeemscan.

U hebt keuze uit verschillende acties en beveiligingsniveaus voor de bestrijding van malware.

Conclusie

Kaspersky Anti-Virus for Mac is een heel eenvoudig beveiligingsprogramma, dat beveiligt tegen de meest voorkomende vormen van malware. Dat het product dit goed kan, bewees het onlangs weer in tests van AV-Test.org en AV-comparatives.org (pdf). Omdat malware op de Mac OS X nog zeer beperkt is en er verder geen noemenswaardige extra’s in het pakket zitten, is de meerwaarde van dit Kaspersky-pakket voor Mac-gebruikers op dit moment nog beperkt. Wie op het punt staat zijn Windows-pc te beveiligen kan overwegen de Mac-versie aan te schaffen en zo de antivirus voor Windows er gratis bij te krijgen.

Kaspersky for Mac

Prijs € 39,95 (1 Mac met 1 jaar updates), € 69,95 (voor 1 Mac met 2 jaar updates)

Taal Engelstalig

Proefversie 30 dagen

Medium 1 dvd of 89 MB download

OS Max OS X

Systeemeisen Mac OS X 10.5 of 10.6, 151 MB vrije ruimte harde schijf, 512 MB RAM

Maker Kaspersky Lab

Oordeel 6/10

Pluspunten

Geen systeemimpact

Bewezen goede scan- en opruimkwaliteiten

Antivirus voor Windows er gratis bij

Minpunten

Alleen anti-malware (geen extra’s)

Werking url-scanner twijfelachtig

0 Reactie(s) op: Kaspersky Anti-Virus for Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.