Justitie VS: Apple in illegaal e-bookkartel

Door: andreas-udo-de-haes | 08 maart 2012 10:59

Nieuws

Het Amerikaanse ministerie van Justitie kondigt rechtszaken aan tegen Apple en vijf grote uitgevers. Zij hebben illegale prijsafspraken gemaakt voor e-books en zo de markt verziekt.

De Amerikaanse Justitie dreigt met aanklachten tegen Apple en vijf grote boekuitgevers, die samen een e-bookkartel vormen dat de concurrentie en de consument benadeelt. Er wordt momenteel nog koortsachtig overleg gevoerd om tot een schikking te komen, anders volgen rechtszaken, zo bericht de Wall Street Journal.

Sluwe deal

De kwestie draait om de sluwe deal die Apple met een aantal grote uitgevers maakte voor de lancering van de iPad en de iBookstore. Veel uitgevers waren op dat moment bang dat Amazon de e-bookmarkt zou gaan beheersen. En omdat Amazon stuntte met bodemprijzen voor e-books vreesden de uitgevers voor hun toekomstige marges.

Apple kwam met de 'redding' voor de uitgevers: zij mochten zelf de verkoopprijs van e-books bepalen voor de iBookstore. De enige twee voorwaarden: Apple roomde zelf 30 procent van de inkomsten af en uitgevers beloofden de e-books elders niet goedkoper aan te bieden.

Dit gaf de uitgevers de nodige macht in hun onderhandelingen met Amazon, en Apple was de lachende derde.

Onder antitrustvuur

Maar al snel kwam dit zogenaamde 'agencymodel' onder zwaar antitrustvuur. De deal kwam neer op keiharde prijsafspraken tussen de grootste spelers in de markt. Door dit kartel was er geen vrije markt meer en werden de prijzen kunstmatig hoog gehouden, luidde de klacht.

Eind 2011 begon de Europese Commissie al met voorrang een diepgravend antitrustonderzoek naar het e-bookkartel. In de VS lopen er momenteel al enkele rechtszaken tegen Apple, Amazon en Barnes & Nobles, en nu dreigt dus ook Justitie met een grote antitrustzaak.

0 Reactie(s) op: Justitie VS: Apple in illegaal e-bookkartel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.