Jury heeft fikse kluif aan Apple-Samsung

Door: Jasper Bakker | 22 augustus 2012 14:57

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De dubbele rechtszaak Apple-Samsung gaat de slotfase in. Na uitgebreide betogen en verhoren buigt nu de jury zich over de wederzijdse patentaanklachten. Geen makkelijke klus.

De juryleden zijn de afgelopen weken namelijk niet alleen overstelpt met technische details, juridische taal en nuances over patentlicenties. De gewone burgers, weliswaar uit het tech-savvy Silicon Valley, zijn ook aan specifieke instructies gebonden voor hun bepaling van een vonnis. Het voorlezen van de 84 formele bepalingen waar de jury zich aan moet houden, heeft bijna een hele ochtend in beslag genomen waarna de advocaten Apple en Samsung hun slotpleidooien hebben gehouden.

Slaapverwekkend

Naast de getuigenissen over design, computertechniek, telecomstandaarden en de gebezigde rechtbanktaal dreigde de lijvige instructielijst van 109 pagina's de jury te veel te worden: wegdoezelen dreigde. Rechter Lucy Koh is dan ook overgegaan tot opmerkelijke maatregelen, zoals iedereen geregeld op laten staan tijdens de slotzitting.

Nu moeten de juryleden zich buigen over de wederzijdse aanklachten. Enerzijds (en als eerste aangespannen) de zaak van Apple tegen Samsung voor het na-apen van het iPhone- en iPad-design. Anderzijds de (tegen)zaak) van Samsung tegen Apple voor het schenden van technische telecompatenten. Octrooien waarvan het op zijn beurt aangeklaagde Apple stelt dat ze onder het zogeheten FRAND-voorwaarden (fair, reasonable en non-discriminatory) horen te vallen; patenten op cruciale technieken die voor iedereen tegen een eerlijke en redelijke vergoeding ter beschikking moeten zijn.

Design versus techniek

Waar het om gaat? Enerzijds in de Apple-aanklacht vooral om ontwerpzaken. Het bedrijf van wijlen Steve Jobs heeft patenten en ontwerprechten (design patents) aangedragen op zaken als de afgeronde hoeken van de iPhone, de rechthoekige schermvorm van de iPad, het uiterlijk en de positionering van iconen, naast bedieningselementen als het knijpgebaar om in te zoomen en het 'terugstuiteren' van de beeldweergave als de onder- of bovenkant van een document wordt bereikt met scrollen.

Samsung zou dit alles - met opzet - hebben nageaapt in zijn Android-smartphones en -tablets, waaronder de Galaxy S, de Nexus S, de Galaxy Tab en vele andere apparaten. De aangeklaagde Android-hardwaremaker heeft tegengeworpen dat dit niet allemaal unieke innovaties van Apple zijn, maar dat andere bedrijven dit al eerder dan de iPhone-maker hebben uitgevonden. Daarbij heeft Samsung nog de sf-film 2001: A Space Odyssey aangevoerd, maar dat bewijs is door de rechter afgewezen.

Volgens Apple maken meer dan 20 Samsung-toestellen inbreuk op zijn beschermde ontwerpen:

Klik voor groot

Via: Forbes

Wat velen vergeten is dat deze rechtszaak niet alleen Apple versus Samsung is: het is tegelijk ook Samsung versus Apple. Lees verder op pagina 2.

0 Reactie(s) op: Jury heeft fikse kluif aan Apple-Samsung

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.