Jury: Google deed Samsung de das om

Door: henk-jan-buist | 27 augustus 2012 07:35

Nieuws

Het is te wijten aan Google dat Samsung een miljardenvergoeding aan Apple moet betalen. De e-mail waarin Google de fabrikant waarschuwt het Apple-design los te laten, was doorslaggevend voor de jury.

Google heeft de zaak tussen Samsung en Apple geen goed gedaan door de Android-producent te waarschuwen het iPhone-ontwerp niet te kopiëren. Jurylid Velvin Hogan vertelt Bloomberg dat dit een van de redenen is waarom duidelijk is dat Samsung het ontwerp van de iPhone opzettelijk heeft gekopieerd.

Meer iPhone-features

Uit interne e-mails van Samsung blijkt dat Google de Zuid-Koreaanse fabrikant in 2010 waarschuwde dat het ontwerp van de Galaxy Tabs te veel op de iPad lijkt. De Android-producent vroeg om een duidelijke designwijziging om de overeenkomsten ongedaan te maken.

“De hele zaak draait erom of Samsung daadwerkelijk aan het kopiëren was", vertelt Hogan. “De memo van Google waarin Samsung werd gezegd het Apple-design los te laten, was voor ons de doorslaggevende factor."

Heftige discussie

Jurylid Manuel Ilagan vertelt Cnet dat de negen geen overhaaste beslissingen hebben genomen. Voor Ilagan is het duidelijk dat Samsung over de schreef is gegaan dankzij de interne e-mails van het bestuur van de fabrikant waarin topmensen vragen om features die de iPhone biedt. Ook het verschil in het ontwerp vóór de komst van de iPhone vergeleken met na de introductie van de iPhone heeft Samsung geen goed gedaan.

Volgens Ilagan was al na de eerste dag duidelijk dat iedereen het erover eens was dát Samsung inbreuk had gepleegd. Er bestond toen alleen nog maar discussie over waarop precies. “We hadden een heftige discussie, vooral over de patenten op bounce-back en pinch-to-zoom", aldus het jurylid.

Apple betaalt Intel al

Samsung sloeg in de rechtszaak terug met een 3G-octrooi, maar de jury was gevoelig voor het argument dat Intel al licentiegeld betaalt voor dat patent. Omdat Apple de chips met 3G-functionaliteit van Intel koopt, is er aan de licentie voldaan. De jury vindt daarom niet dat Apple dat patent van Samsung heeft geschonden

Samsung schermde verder met een patent op multitasken terwijl MP3's worden afgespeeld, een octrooi op een slimme fotogalerij en eentje op het versturen van foto's via e-mail. De jury is van mening dat Apple geen inbreuk pleegt op deze patenten.

Design werd Samsung fataal

De jury heeft niet simpelweg alle eisen van Apple toegewezen. Bovendien zijn niet alle apparaten verboden. “Ze hebben duidelijke keuzes gemaakt", zegt juridisch expert Roy Futterman tegen de IDG News Service. Hij denkt dat Apple een betere uitleg had dan Samsung en dat de boodschap van de iPhone-maker daarom beter overkwam dan die van de Galaxy-producent.

De jury oordeelde vrijdag dat Samsung 1,05 miljard dollar moet betalen aan Apple voor het opzettelijk kopiëren van de iPhone. Rechter Lucy Koh bepaalt uiteindelijk de hoogte van de schadevergoeding.

Juryoordeel negeren

Samsung zal Koh hoogstwaarschijnlijk vragen het juryoordeel naast zich neer te leggen. De jury maakte een aantal fouten in het rekenmodel en tegenstrijdige verklaringen in de media over het eindoordeel werken ook in het voordeel van Samsung.

De Galaxy-producent heeft in elk geval aangekondigd in hoger beroep te gaan. Apple zal komende week eisen dat een aantal Samsung-toestellen van de markt verdwijnt. Gesterkt met deze uitspraak, zal dat ook zeer waarschijnlijk gebeuren.

Nokia of BlackBerry

Andere Android-producenten volgen de ontwikkelingen met grote belangstelling. Niet alleen de gelijkenis in het design van de smartphone werd Samsung fataal, maar ook het gebruik van interface-elementen als pinch-to-zoom en bounce-back. Elke hedendaagse smartphone gebruikt deze grafische features.

Uiteindelijk is het de iPhone-gelijkenis waarmee Samsung zich deze ellende op de hals haalde. “Het uiterlijk is gekopieerd. Nokia verkoopt nog steeds telefoons. BlackBerry verkoopt nog steeds telefoons. Deze toestellen plegen geen inbreuk, dus er zijn alternatieven", aldus Ilagan.

Lees alles over de strijd tussen Apple en Samsung op de dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Jury: Google deed Samsung de das om

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.