Jury Apple-Samsung ging de mist in

Door: henk-jan-buist | 28 augustus 2012 13:30

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Volgende maand veroordeelt de rechter Samsung tot het betalen van een forse boete. Of niet. Er zijn namelijk twijfels over het juryoordeel. De rechtbank moet nog drie belangrijke beslissingen nemen.

Op 20 september besluit de rechtbank in San José wat er gaat gebeuren met de zaak tussen Apple en Samsung nu de jury een oordeel heeft bereikt. Rechter Lucy Koh heeft een aantal belangrijke beslissingen te nemen. Ten eerste zal ze zich moeten uitspreken over het juryoordeel. Ze kan deze naast zich neerleggen, wat volgens deskundigen onwaarschijnlijk is ook al heeft Samsung daar wel argumenten voor.

Ten tweede moet ze de hoogte van het schadebedrag vaststellen. Dit bedrag, volgens de jury 1,05 miljard dollar, kan in theorie zelfs verdrievoudigen, vanwege moedwillige inbreuk door Samsung.

Ten derde moet ze bepalen of, en zo ja welke van, de 8 Samsung-toestellen die Apple van de markt wil halen inderdaad verboden worden. De twintigste september is dan ook wederom een spannende dag voor zowel Apple als Samsung.

Rekenfout in oordeel

Het juryoordeel bevatte aanvankelijk een rekenfout waardoor Samsung moest betalen voor de Galaxy Tab 10.1 en de Samsung Intercept, waarvan de jury oordeelde dat ze geen inbreuk plegen. Lucy Koh ontdekte de fout. In plaats van het verwijderen van de boetes, vroeg Apple dat de jury zich opnieuw over het rapport zou buigen in de hoop dat de twee toestellen alsnog als patentschendend werden beoordeeld.

Tijdens het beraad vroeg de jury aan de rechter over welke onrechtmatigheden in het oordeel ze nou precies moesten overleggen. Journalisten van The Verge zaten erbij en noemden het opvallend dat de jury extra advies nodig had over deze twee oordelen. “Toen de jury 700 beslissingen voor zich had, was de jury er klaar voor. Maar met 2 beslissingen hebben ze meer instructies nodig", staat te lezen in het liveblog van de technologiesite.

Jury snel klaar

De verwachting was dat de jury flink wat tijd nodig had om tot een oordeel te komen. Bij het niet bereiken van een unaniem oordeel, kon de hele zaak zelfs worden nietig verklaard. Tegen alle verwachtingen in was de jury er al voor het weekend uit. Er staat geen minimum- of maximumtijd op een juryberaad. Juridisch expert Roy Futterman vertelt Webwerelds zustersite PCworld dat er dan ook niets mis hoeft te zijn met de vlotte beslissing.

Een van de juryleden, Manuel Ilagan, vertelt Cnet dat er geen overhaaste beslissingen zijn genomen, maar wel dat achteraf op de eerste dag al duidelijk was dat Samsung fout zat. De jury discussieerde vooral over op welke patenten Samsung precies inbreuk pleegde. “We waren niet ongeduldig. We wilden de juiste beslissing nemen en geen bewijsmateriaal over het hoofd zien", aldus Ilagan. “Ik denk dat we grondig zijn geweest."

Voorman trekt de kar

De jury kiest bij de eerste beraadslagingen een juryvoorman die het overleg leidt en de beslissing voorleest aan de rechter. In deze zaak is dat de 67-jarige Velvin Hogan. “Hij had ervaring", vertelt jurylid Ilagan. Hogan zat al drie keer eerder in een jury. Ook zijn kennis over patenten en hoe lastig het is om een patent te verkrijgen maakten hem volgens Ilagan geschikt voor de functie. “Hij bezit zelf patenten en hij vertelde over zijn ervaringen."

Op de volgende pagina: hoe nu verder?

0 Reactie(s) op: Jury Apple-Samsung ging de mist in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.