Jobs’ grootste missers

Door: Jasper Bakker | 10 maart 2011 13:13

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Apple III

Een flop voor de echte historici: de Apple III. De opvolger van de succesvolle Apple ][ was bedoeld voor de zakelijke markt en moest de dreiging van IBM’s pc’s (met MS-Dos) tegengaan. Helaas bleek de nieuwe en dure Apple-microcomputer niet echt goed te werken.

Dit was onder meer te wijten aan het door Jobs geëiste ontwerp zonder ventilatoren. (Net als van de latere G4 Cube.) De aluminum-bodem van de Apple III moest als heatsink dienen, maar dat bleek de warmte niet altijd goed af te voeren. Dit zorgde voor vastlopers en zou zelfs het soldeersel van chips hebben losgeweekt.

Verder was er weinig Apple III-software beschikbaar en was de emulatie voor Apple ][-programma’s beperkt. Na de lancering in mei 1980 zijn er dan ook diverse ‘recalls’ geweest, gevolgd door revisies van het ontwerp. Uiteindelijk is de Apple III wel op orde gekomen, maar de reputatie was toen al besmeurd.

Dat heeft ervoor gezorgd dat de Apple ][ een veel langer leven was beschoren. Van die bekende microcomputer zijn er na de lancering van de Apple III nog vele varianten verschenen, die nog jarenlang zijn geproduceerd en verkocht.

En nee, deze flop is niet toe te wijzen aan Apple-ceo John Sculley. Die topman is namelijk pas na de ontwikkeling en lancering van de Apple III aan boord gekomen.

Foto: Apple

0 Reactie(s) op: Jobs’ grootste missers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.