Apple-leider Steve Jobs zet het succes van zijn bedrijf voort met de iPad 2. De Mac-maker scoort goed met iOS-apparaten. Veel successen zijn toe te schrijven aan Jobs.

De revolutie waar Apple om bekend is: de introductie van de grafische computerinterface, op een computer die voor de gemiddelde consument betaalbaar is. De Macintosh, afgekort: Mac, is ontstaan als zijproject, op gegeven moment aangevoerd door de eigenwijze Jobs. Hij zag het officiële Lisa-project weliswaar een grafische interface opleveren, maar voorzag dat die computer veel te duur zou zijn.

Gelukkig maar dat Jobs een handjevol Apple-ingenieurs wist aan te zetten tot bovenmenselijk ontwerp. De Macintosh kostte bij de lancering in januari 1984 slechts 1995 dollar. Ja, dat was echt ‘slechts’, toen. Kort daarna is de prijs – vanwege een wat dure marketingcampagne – opgevoerd naar 2495 dollar, maar dat was nog altijd een koopje vergeleken met de Lisa, die bij de introductie in 1983 maar liefst 9995 dollar kostte.

Jobs' grootste hits-15082296

© CIDimport

Foto: Marco Mioli (onder de GNU Free Documentation License, versie 1.2 of hoger)

iMac

De machine die Apple niet alleen heeft gered, maar ook naar nieuwe hoogtijdagen heeft gevoerd. De eerste generatie iMac was niet alleen een terugkeer naar het alles-in-één ontwerp van de eerste Macintosh, maar maakte een einde aan saai-beige. De tint die tot de iMac-lancering dé kleur was van computers.

[youtube]WQQZn7epHAI[/youtube]

De eerste iMac was een complete computer ingebouwd in het beeldscherm (met toen nog bolle beeldbuis achter het scherm zelf). De latere G4, ook bekend als iLamp, stopte de computer in de bolvormige voet en had het platte scherm op een flexibele arm. De huidige iMac is geheel verstopt in het platte beeldscherm (, het zit er eigenlijk achter tegenaan ‘geplakt’).

Jobs' grootste hits-15082296

© CIDimport

Foto: Masashige Motoe (onder de Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0-licentie)

Mac OS X

De eerste officiële versie (10.0) van Mac OS X (waarbij de Romeinse X voor 10 staat) was niet bepaald een succes, maar uiteindelijk is OS X dat wel geworden. De samenvoeging van Apple-technieken met het NextStep-besturingssysteem (eigenlijk NeXTSTEP geschreven, of ook wel NeXTstep) van Jobs’ tweede bedrijf Next Computer (eigenlijk NeXT).

Jobs' grootste hits-15082296

© CIDimport

Foto: Apple

iPod

Het bestaansrecht van de op zichzelf staande digitale muziekspeler wordt nu bedreigd door de smartphone – en straks misschien door streaming muziek. Maar in 2001 was dat heel anders. Toen legde Apple met de allereerste iPod de kiem voor het huidige iTunes-imperium.

De muziekspeler had toen nog een mini-harde schijf, miste online-aanschafmogelijkheden, werd op de computer aangesloten via Firewire en was alleen bestemd voor de Mac. Windows-gebruikers mochten later ook meedoen, eerst met de MusicMatch-applicatie van een externe partij en later (in oktober 2003) met een Windows-uitvoering van Apple’s eigen iTunes. Toen maakte ook de online-muziekwinkel (iTunes Music Store) zijn debuut, wat in de muziekwereld een revolutie heeft veroorzaakt. Begin vorig jaar had Apple 10 miljard muzieknummers verkocht en 220 miljoen iPods – in alle afmetingen en opslagmaten.

Jobs' grootste hits-15082296

© CIDimport

iPhone

In 2007 combineerde Apple succesvol zijn iPod met niet slechts een mobiele telefoon, maar met een hypermoderne smartphone die een gebruiksvriendelijke touch-interface bracht. Met de eerste iPhone wist Apple-ceo Steve Jobs de macht van de telco’s te breken, maar ook de consument massaal aan de smartphone en mobiel internet te krijgen. Een jaar later maakte de iTunes App Store zijn debuut, de volgende Apple-hit onder Jobs.

Jobs' grootste hits-15082296

© CIDimport

iTunes App Store, en iPad

Het succes van de iPad is niet alleen te danken aan de vorm (slank, dun) en het vermogen (soepele touch-interface, eigen A4-processor) van de die Apple-tablet. Zonder de App Store, die al een succes was, zou de functie van de iPad beperkt zijn tot slechts mail lezen en websurfen – en dat laatste nog gemankeerd door het ontbreken van Adobe Flash.

Het bestaan van de vele duizenden iPhone-apps, die ongewijzigd werken op de iPad, heeft consumenten gelijk veel keuze gegeven én heeft developers klaargestoomd voor het nieuwe platform. Inmiddels is het aantal iPad-specifieke apps opgelopen tot 60.000 (wat nog altijd verbleekt naast het totale aantal iPhone-apps van ruim 300.000) Elke elektronicamaker wil het succes naäpen met een eigen tablet en elke platformmaker wil ook verdienen aan een eigen app store. ‘Imitatie is de grootste vorm van vleierij’, luidt het spreekwoord.

Jobs' grootste hits-15082296

© CIDimport

Design

De rode draad door alle hits heen is wel design. Dat geldt niet alleen voor de oorspronkelijke Macintosh, het eerste model iMac, en de G4-uitvoering in tafellampvorm, maar ook voor de commercieel mislukte G4 Cube, de superdunne MacBook Air en de verkoophit iPhone 4.

Zelfs het omstreden antenneontwerp van de iPhone 4, dat de beruchte ‘death grip’ veroorzaakt, is een ontwerpkeuze. Allemaal duidelijke tekens van Jobs’ drang naar design, minimalistisch design. De Apple-topman weet goed gebruik te maken van mensen als Apple’s topdesigner Jonathan Ive.

Jobs' grootste hits-15082296

© CIDimport

Apple-design, hoe het niet moet:

[youtube]EUXnJraKM3k[/youtube]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten