iTunes overal in huis

Door: Dirk Schoofs | 22 februari 2011 15:33

How To

Het draadloos afspelen van muziek van iTunes via uw gewone stereo-installatie klinkt misschien ambitieus, toch is het eenvoudig. Natuurlijk hebt u wel een draadloos thuisnetwerk nodig, dat u kunt gebruiken om bestanden met elkaar uit te wisselen. Aan de hand van de volgende stappen kunt u vanaf iedere pc of Mac die op dit netwerk is aangesloten, iTunes-afspeellijsten naar de stereo sturen. En als extraatje kunt u een iPhone of iPad als afstandbediening gebruiken.

1. AirPort Express

De enige hardware die u voor dit doel extra moet aanschaffen, is een AirPort Express-module. Het AirPort Express-basisstation is een product van Apple, maar werkt ook op een Windows-pc. Zo’n apparaat kost 89 euro en ondersteunt 802.11n-wifi. Wanneer u over een draadloos netwerk beschikt, kunt u dat met AirPort Express uitbreiden. In onze opstelling gebruiken we dit kleine apparaat als muzikaal middelpunt voor twee Windows-pc’s en één Mac. Het is de bedoeling dat u de muziek vanaf iedere machine naar de stereo kunt sturen. U stopt het toestel in het stopcontact bij de stereo-installatie. Vervolgens verbindt u met een gewoon audiokabeltje (aan de ene kant een mini-jack, aan de andere kant twee tulpstekkertjes) het AirPort Express-basisstation met de stereo. Op dat moment gaat het oranje lichtje in het AirPort Express-toestel branden, waarmee het aangeeft dat het nog niet in het netwerk is opgenomen en geen signaal ontvangt. Als alles over enkele minuten goed is ingesteld, zal dit lichtje groen worden.

AirPort Express is een discreet basisstation.

2. AirPort instellen

Bij de AirPort Express zit een cd met de laatste versie van het AirPort-configuratieprogramma. Na de installatieprocedure zal deze tool zowel uw netwerk als uw Airport Express-basisstation herkennen. U geeft een wachtwoord op om de instellingen van uw AirPort Express te beveiligen en u gaat door. Het configuratieprogramma stelt voor om het AirPort Express-basisstation te verbinden met uw netwerk. Uiteraard staat u dat toe. Uiteindelijk zal het AirPort-configuratieprogramma het AirPort Express-basisstation laten herstarten, wat ongeveer een minuut duurt. Wanneer u gaat kijken naar het basisstation bij de stereo-installatie, zult u merken dat het lichtje groen is geworden. Vanaf nu is alles klaar om uw AirPort Express als draadloze ontvanger te gebruiken voor de muziek die u op uw computer hebt staan. Wilt u een feestje in de tuin geven, dan hebt u alleen uw AirPort Express en een geluidinstallatie nodig waarin u een audiokabeltje kunt pluggen. Als u meer dan één AirPort Express aansluit, kunt u de muziek via alle aangesloten boxen tegelijk laten knallen.

AirPort herkent het AirPort Express-toestel meteen.

3. Afspelen via iTunes

Start nu iTunes op één van de computers in het netwerk. U kiest een afspeellijst en klikt op de knop Afspelen. Helemaal rechtsonder in het iTunes-venster bevindt zich een piepklein knopje (een puntje met vier gebogen lijntjes). Wanneer u daarop klikt, kunt u kiezen waar u de muziek wilt afspelen: op deze computer of via AirPort Express. Kiest u voor de optie Meerdere luidsprekers, dan kunt beide aanduiden. De laatste optie heeft een schuifregelaar voor het hoofdvolume en een aparte volumeknop voor uw AirPort Express en voor uw computer. Uiteraard kunt u het geluid ook regelen via de volumeknop van uw stereo. Het wordt helemaal te gek wanneer u over een iPhone of iPad beschikt en als u het gratis programma Remote hebt geïnstalleerd. Vanaf dat moment kunt u met deze toestellen rustig vanuit uw luie stoel uw muziek selecteren. Remote maakt verbinding met iTunes, en iTunes zendt op zijn beurt draadloos digitaal uit naar uw stereo. Het is zo eenvoudig dat het haast decadent lijkt.

Als u op de kleine knop onder de knop Importeren klikt, kunt u aangeven waar de muziek moet klinken.

1 Reactie(s) op: iTunes overal in huis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 juni 2014 16:43 leen.karsdorp@hccnet.nl
  Geachte heer Schoofs,
  Heeft u ook een oplossing om met een wat oudere airport express (uit 2007)
  het bovenstaande te bereiken.
  Als ik te werk ga zoals in het artikel beschreven dan krijg ik de mededeling dat het huidige OS-X het configuratie programma niet meer ondersteund.
  De oplossingen die ik internet vond met het downloaden van het oudere programma hadden geen succes.

  Met vriendelijk groet,

  Leen Karsdorp
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.