iTunes op een ouwe pc (plus alternatieven)

Door: Robbin Ooijevaar | 24 januari 2012 18:08

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Als de houdbaarheidsdatum van uw computer is overschreden, zijn prestatieproblemen met moderne programma's niet te vermijden. In dit artikel leest u hoe u iTunes soepeler gebruikt op een oude Windows XP-computer. Daarnaast bespreken we snellere alternatieven voor iTunes-functies.

1. Oude computer

Computers worden niet trager omdat ze fysiek verouderen, het zijn de programma's die die de prestaties beïnvloeden. iTunes is een goed voorbeeld hiervan. Het programma stelt hoge eisen aan uw notebook of pc en draait minder goed onder een gedateerde Windows XP-computer. Met een paar slimme aanpassingen en keuzes maakt u iTunes sneller op oudere hardware. We strippen iTunes tot de essentie voor optimale prestaties en gebruiksgemak en staan ook stil bij snellere alternatieven voor specifieke taken als het rippen van cd's en iPhone/iPod-beheer. Het artikel gaat uit van een overjarige Windows XP-pc, maar ook als u Windows Vista of Windows 7 gebruikt kunt u prestatiewinst behalen door iTunes beter af te stemmen op uw behoeftes.

iTunes is een zwaar programma voor elke Windows-computer, maar met slimme aanpassingen is eenvoudig snelheidswinst te behalen.

2. Overcompleet

iTunes groeit uit tot een veelkoppig monster waarvan we de meeste functies, die een zware wissel trekken op oudere computers, niet of nauwelijks gebruiken. Als u iTunes gebruikt, is de kans groot dat u meer installeert dan alleen iTunes. Tijdens de installatieprocedure en update-functie loopt u kans de volgende programma's te installeren: QuickTime, Bonjour, Apple Application Support, Apple Mobile Device Support en zelfs de browser Safari. QuickTime heeft te maken met het weergeven van filmbestanden. Bonjour wordt gebruikt voor netwerktaken, bijvoorbeeld als u iTunes-muziek wilt delen via een thuisnetwerk met een andere computer met iTunes. De browser Safari kan worden opgedrongen door Apple, maar hebt u echt niet nodig als u al tevreden bent over uw huidige browser. Als het puur gaat om muziek afspelen, hebt u alleen iTunes nodig.

Naast iTunes installeert Apple meerdere programma's op uw computer.

3. Installatie

Ten tijde van schrijven was iTunes 10.4.1.10 de meest recente versie. De in dit artikel besproken functies, stappen en schermafbeeldingen kunnen afwijken bij nieuwere (en oudere) iTunes-versies. Als iTunes al op uw computer staat, mag u deze tip overslaan. U vindt de meest recente iTunes-versie via de website van Apple. De meeste prestatieoptimalisatie behaalt u pas na de installatie, maar er is één functie die u al tijdens de installatie de nek om kunt draaien: de automatische update. Tijdens de installatie kunt u de automatische update-functie verwijderen door het vinkje te verwijderen bij iTunes en andere Apple software automatisch bijwerken. De update-functie vertraagt een ouder systeem onnodig en wordt overigens niet alleen gebruikt om iTunes bij te werken. Als u tevreden bent over uw werkende iTunes-installatie op uw oude Windows XP-computer, is upgraden naar een nieuwere (en mogelijk tragere) versie niet nodig.

Verwijder de automatische updatefunctie tijdens de installatie.

Alternatief: Muziek-cd's rippen

Audiograbber is een snel en goed alternatief voor de relatief zware iTunes-software met één doel: muziek rippen van audio-cd's. Een nettere omschrijving is 'muziek importeren'. Audiograbber is in staat om hoogwaardige mp3's te maken van uw muziek-cd's. Aanvullende trackinformatie haalt Audiograbber op van internet. Bewaar de muziek in de map (Mijn) Muziek. U kunt de muziek afspelen met iTunes nadat u de liedjes hebt toegevoegd aan de iTunes-muziekbibliotheek via Bestand / Map aan bibliotheek toevoegen.

Audiograbber kopieert muziek-cd's naar uw computer als hoogwaardige mp3's.

4. Niet automatisch bijwerken

Als iTunes regelmatig de melding geeft dat er een nieuwe versie ­be­schikbaar is, is de automatische-updatefunctie geactiveerd. Het zoeken naar een nieuwe versie kost tijd en vermindert uw systeemprestaties. Meestal hebt u een nieuwe versie niet per se nodig, en dat geldt in het bijzonder voor oudere hardware. Klik in iTunes op Bewerken / Voorkeuren en verwijder in het tabblad Algemeen het vinkje bij Automatisch naar nieuwe software-updates zoeken. Vanaf nu waarschuwt Apple niet meer voor nieuwe versies. U kunt in iTunes handmatig controleren of u de laatste versie hebt via het menu Help / Zoeken naar updates. Het versienummer dat op dit moment geïnstalleerd is vindt u via Help / Over iTunes. U kunt het iTunes-pakket ook handmatig bijwerken door de website van Apple te bezoeken.

Schakel de automatische updatefunctie uit: een nieuwe iTunes-versie kan een (nog) zwaardere belasting zijn voor uw computer.

5. Onderdelen verwijderen

Als iTunes geïnstalleerd is, kunt u overbodige onderdelen ook nog achteraf handmatig van uw computer verwijderen. In Windows XP opent u Start / Configuratiescherm / Software. In Windows 7 vindt u de lijst met geïnstalleerde programma's via Start / Configuratiescherm / Een programma verwijderen. Apple Application Support wordt gebruikt om via de computer de icoontjes op uw iPhone of iPod touch te bewerken. Apple Mobile Device Support is vereist als u een iPhone of iPod met iTunes wilt gebruiken. Bonjour hebt u nodig voor de netwerkfuncties van iTunes (gedeelde muziekbibliotheek) en QuickTime voor het afspelen van videobestanden in iTunes. Op deze manier kunt u ook Apple Software Update van uw systeem verwijderen. Bepaal zelf welke van deze onderdelen u niet nodig hebt. Meer informatie over het verwijderen van Apple-programma's en onderdelen vindt u op de website van Apple.

Afhankelijk van welke onderdelen u nodig hebt, kunt u die later uit Windows verwijderen.

0 Reactie(s) op: iTunes op een ouwe pc (plus alternatieven)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.