iTunes geplaagd door frauduleuze apps

Door: kristian-van-tuil | 06 juli 2010 12:22

Nieuws

Kwaadwillenden zijn erin geslaagd om nietsvermoedende iTunes Store-klanten grote sommen geld afhandig te maken. Met name gebruikers met een creditcard lopen risico.

Ondanks het strenge toelatingsproces voor de App Store van Apple zijn er diverse applicaties die geld doorsluizen naar malafide ontwikkelaars. Hackers hebben met de accountinformatie van iTunes-klanten grote aantallen apps gekocht. Geruchten op de site MacRumors spreken over duizenden accounts in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië die op deze manier soms honderden dollars lichter zijn gemaakt.

Volgens MacRumors is het nieuws van gehackte iTunes-accounts weliswaar een groot probleem, maar zijn er al sinds januari 2008 meldingen van getroffen gebruikers en is er geen direct bewijs voor een toename in het aantal. Via de App Store kunnen gebruikers applicaties voor de iPhone, iPod en iPad kopen, die met behulp van een creditcard, cadeaukaart of automatische overschrijving worden afgerekend.

Boekenfraude

De meldingen kwamen dit weekend op gang toen bekend werd dat de Vietnamese hacker Thuat Nguyen 41 slecht gekopieerde bestseller e-books in de top 50 van de boekenafdeling van de iTunes Store had gekregen. Hij had via gehackte accounts een groot aantal van zijn eigen Vietnameestalige boeken aangeschaft. Apple heeft de boeken van de Vietnamees inmiddels verwijderd.

Volgens de blogpost van The Next Web zijn meerdere ontwikkelaars betrokken bij de fraude. TNW adviseert gebruikers eerdere aankopen te controleren, het wachtwoord voor de dienst aan te passen en niet langer via een creditcard te werken, maar via een cadeaukaart. Een ontwikkelaar meldt dat Apple betrokken developers voor de App Store intussen heeft gecontacteerd en dat een onderzoek is gestart.

App Store onder vuur

Het incident roept de vraag op in hoeverre Apple nagaat of de ingeschreven ontwikkelaars bonafide zijn. Het internetadres dat Nguyen had opgegeven leidt namelijk naar een niet bestaand domein. Ook kunnen vraagtekens gezet worden bij de manier waarop Apple applicaties voor de App Store goedkeurt.

Het nieuws dat iTunes gebukt gaat onder "junk-apps" kan weleens nadelig uitpakken voor het Californische bedrijf. Apple gaat er namelijk prat op dat producten in de online winkel zorgvuldig worden geselecteerd en dat de App Store een stuk netter is dan Google's concurrerende Android Market. Zo verbiedt Apple seksueel getinte applicaties, al sinds de oprichting van zijn online-applicatiewinkel.

Bron: Computerworld

0 Reactie(s) op: iTunes geplaagd door frauduleuze apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.