iTunes 10.5

Door: Dirk Schoofs | 27 oktober 2011 13:42

Review

Voor de synchronisatie van iTunes met toestellen zoals de iPhone, iPad of iPod touch mag u voortaan het kabeltje rustig achterwege laten. Bovendien werkt iTunes vanaf nu samen met iOS 5 én ondersteunt het de nieuwe clouddienst van Apple.

Hebt u een iPhone, iPod touch of iPad en wilt u deze apparaten besturen met iOS 5, dan is er geen keuze. De nieuwe iTunes-update is nu eenmaal vereist om iOS 5 te installeren. Het gaat trouwens niet alleen om de interne functies van iOS 5. Door de combinatie van iOS 5 en iTunes 10.5 wordt uw mediabeheer veel interessanter en beschikt u altijd en overal over uw muziek.

De interface van iTunes is dezelfde gebleven.

Configuratie

iTunes draait uiteraard op Mac OS (versie 10.5 of hoger) en op Windows 7, Vista en XP. Wanneer u een pc met 64bit-versie van Vista of Windows 7 gebruikt, moet u de afzonderlijke 64bit-installer gebruiken. Die stelt het systeem zo in dat iTunes de voorkeurspeler wordt voor audio, tenzij u deze keuze uitzet. Na de installatie vraagt de Windows-versie of u alle nummers wilt toevoegen en Windows Media Audio wilt converteren. Tenslotte polst het programma of het ook album art mag downloaden. iTunes komt met negen tutorials die u wegwijs maken met onder andere de Ping-service. Een dienst waar wij weinig mensen nuttig gebruik van zien maken. Er mogen volgens Apple dan wel '160 miljoen potentiële pingers' zijn, de waarheid is dat het muziek-georiënteerd sociaal netwerk niet echt van de grond komt. In vergelijking met Facebook kunnen de 'potentiële pingers' hiermee geen foto's, video's of internetadressen posten. Bovendien kunnen ze Ping niet benaderen via het web. Vergeet Ping dus.

iCloud en iTunes Match

Het grootste verbeterpunt van iTunes 10.5 is helaas nog niet in Nederland en België beschikbaar (al verwachten we deze wel spoedig): iTunes in de cloud. Deze samenwerking van iTunes met iCloud bewaart uw muziek op de servers van Apple en waardoor het overal beschikbaar is. Weg is de frustratie van het overzetten van nummers van het ene toestel naar het andere. Alle gekochte nummers worden automatisch overgedragen naar maximaal tien toestellen.

In Europa wachten we ook nog op iTunes Match, een dienst van Apple om al uw niet in iTunes aangekochte muziek toch in iCloud te krijgen voor 25 dollar per jaar. Deze dienst maakt het mogelijk om uw muziekcollectie naar verschillende toestellen te streamen vanuit de cloud zonder dat u eerst alle bestanden moet uploaden. iTunes Match zal de liedjes van uw muziekcollectie 'matchen' met nummers die reeds in de Apple-bibliotheek staan. Enkel de liedjes Apple niet herkent, moet u zelf uploaden. Zodra iTunes Match uw nummers heeft 'gematcht', kunt u die in AAC-kwaliteit van 256 kbps downloaden, zelfs als het originele bestand op uw toestel van mindere kwaliteit is. In feite kunnen gebruikers voor 25 dollar per jaar hun hele collectie (dus ook het materiaal uit andere (illegale) bronnen) tot topkwaliteit laten omzetten. Helaas is niet duidelijk óf en wanneer deze dienst in Europa beschikbaar komt.

In de voorkeuren van onze iPad geven we aan dat hij mag synchroniseren via wifi.

Wifi-sync

Uiteraard biedt iTunes 10.5 ondersteuning om uw iPhone, iPad of iPod touch met iOS 5 via een kabeltje te synchroniseren, maar nieuw is de mogelijkheid om het iOS-apparaat draadloos via wifi met iTunes te synchroniseren. Daarvoor moeten uw Mac/pc en iOS-apparaten zich wel op hetzelfde netwerk bevinden.

Windows Media Player blijft nek aan nek met iTunes als we het hebben over muziekorganisatie, playback en cd-ripping. Maar dankzij (de toekomstige) iCloud-sync, Genius en de mogelijkheid om een iPhone als afstandsbediening te gebruiken, steekt iTunes er met kop en schouders uit.

iTunes 10.5

Freeware

Taal Nederlands

Download 70 MB (Windows); 103 MB (Mac OS X)

OS Windows/XP/Vista/7; Mac OS X 10.5 of hoger

Systeemeisen Intel of AMD 1GHz-processor, 512 MB RAM, QuickTime (Windows), 200 MB harde-schijfruimte (Mac OS X)

Maker Apple

Oordeel 8/10

Pluspunten

Samenwerking met iOS 5 en (hopelijk snel) iCloud

Wifi-sync

Minpunten

We wachten nog op iTunes match en op een volledig functionele iCloud

0 Reactie(s) op: iTunes 10.5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.