iTunes 10

Door: Dirk Schoofs | 17 september 2010 11:52

Review

iTunes heeft ter gelegenheid van versie 10 het aluminiumgrijs pictogram verruild voor een blauw pictogram waarin voor het eerst geen cd-symbool meer is verwerkt. De digitale mediaspeler van Apple die op 10 januari 2011 alweer 10 jaar wordt, bevat zoals verwacht een aantal nieuwe functies en een verse laag cosmetica. Er is zelfs een eigen sociaal netwerk om bij vrienden en kennissen inspiratie op te doen.

De interface is voortaan voorzien van een nieuwe albumlijst-weergave. iTunes 10 toont standaard het albumhoesje wanneer er meer dan vijf nummers uit één album voorkomen. Wie graag veel plaatjes heeft, kan in het menu Weergave deze instelling wijzigen, zodat deze illustraties altijd verschijnen. U kunt het formaat van deze illustraties wijzigen bij de keuzeknop Album op artiest. Klik op de pijltjes ernaast en kies voor een van de formaten: klein, normaal of groot. Klikt u tijdens het afspelen op het albumhoesje dan opent zich een mini-speler met het hoesje en de controleknoppen.

Met iTunes 10 is gemakkelijker om muziek af te spelen van andermans iPod zodra deze via usb wordt ingeplugd. Voorheen lukte dat alleen via een omweggetje met de manuele synchronisatiemodus.

Ping is een sociale manier om muziek te promoten

Ping

Als het van Apple afhangt, wordt iTunes het volgende sociaal kanaal waarbij andermans muziekvoorkeur ons naar de Koop-knop moet lokken. Het sociale netwerk heet Ping. Ping is trouwens niet alleen beschikbaar via iTunes, maar ook via de iPad, iPod en iPhone. Ping is niet opdringerig, u moet deze dienst na de installatie zelf activeren. Eerst maakt u een profiel aan en daarna kunt u artiesten of aanbevelingen van andere Ping-leden volgen. Ping stelt bijvoorbeeld een toplijst samen van de muziek die bij uw vrienden-pingers populair is. Op uw eigen pagina vertelt u over concerten en alles wat u bezighoudt. U stelt eenvoudig in in welke mate anderen uw activiteiten op iTunes mogen volgen.

Het idee is leuk maar bevat nog wat kinderziektes. Deze sociale netwerkfunctie maakt iTunes niet lichtvoetiger. Integendeel, de navigatie verloopt irritant traag; bovendien staan in de commentaren op liedjes alle talen door elkaar. Het belangrijkste nadeel is dat Ping zich beperkt tot artiesten die in de iTunes Store te koop zijn. AC/DC, The Beatles, Radiohead, Led Zeppelin en Frank Zappa kunt u dus vergeten. Bovendien negeert het ambitieuze Ping alle andere bestaande sociale netwerkgiganten, zoals Facebook, Twitter en Last.fm.

iTunes toont automatisch het albumhoesje wanneer er vijf of meer nummers zijn van hetzelfde album

Airplay

In de vorige versie kenden we al AirTunes, het kenmerk om muziek draadloos te sturen naar uw stereo-installatie dat op een Airport Express-basisstation is aangesloten. AirTunes maakt plaats voor AirPlay, waarmee u rechtstreeks audio streamt naar ontvangers en stereo-installaties van andere fabrikanten zoals iHome, JBL, Denon enzovoort.

Bij de introductie van iTunes 10 kondigde Apple aan dat er nog eind dit jaar audiovisuele content via de iTunes Store beschikbaar zou zijn voor ‘verschillende landen’. Wellicht vinden we daarom in iTunes een functie waarmee we het aanbod tv-programma’s binnen bepaalde leeftijdscategorieën beperken. We zijn in ieder geval benieuwd of Apple TV inderdaad de oversteek naar Nederland en België zal maken.

iTunes 10

Taal Nederlands

OS Windows/XP/Vista/7 Mac OS X versie 10.5 of hoger

Systeemeisen Windows: 1GHz Intel of AMD processor, 512 MB RAM, QuickTime, Mac OS 200 MB schijfruimte , QuickTime

Maker Apple

Oordeel 9/10

Pluspunten

De nieuwe manier om albums weer te geven

Een feestje redden met andermans iPod wordt eenvoudiger

Minpunten

Ping navigeert traag

Ping volgt alleen de artiesten die op de iTunes Store aanwezig zijn

0 Reactie(s) op: iTunes 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.