Is Windows Phone een nieuwe serieuze concurrent van de iPhone?

Door: Wouter Hoeffnagel | 29 maart 2013 16:07

Nieuws

Echt concurreren met de iPhone kan Windows Phone nog niet. Nieuwe cijfers tonen echter wel aan dat het mobiele besturingssysteem van Microsoft flink terrein aan het winnen is. In zes landen meer Windows Phone-gebaseerde smartphones verkocht dan iPhones. Is Microsoft Apple's nieuwe concurrent?

Microsoft claimt in een blogpost de mijlpaal te hebben behaald. Onderzoeksbureau IDC onderzocht de claim en bevestigt tegenover the New York Times dat in zes landen inderdaad meer Windows Phone-smartphones zijn verkocht dan iPhones. Het gaat om Argentinië, India, Oekraïne, Polen, Rusland en Zuid-Afrika. IDC stelt daarnaast dat Windows Phone-gebaseerde smartphones ook in ‘de rest van Centraal- en Oost-Europa’ vaker zijn verkocht dan de iPhone. Het onderzoeksbureau doelt hiermee op kleinere landen als Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Albanië. Welke landen hier precies onder vallen is echter niet duidelijk.

Kleine markten

Hoeveel smartphones Microsoft precies heeft weten te slijten in de landen is niet duidelijk. Het is dan ook niet bekend hoe groot de voorsprong van het bedrijf op Apple in deze landen is. Wel stelt IDC dat de markt voor smartphones in zowel Zuid-Afrika, Oekraïne als Centraal- en Oost-Europa erg klein is. Consumenten in deze landen zouden dusdanig weinig smartphones aanschaffen dat het totaal aantal verkochte Windows Phone-smartphones in deze regio’s uitkomt op minder dan 100.000 stuks. Alleen Rusland en Polen zijn dus relatief grote markten voor Windows Phone.

De Nokia Lumia 720 draait op Microsoft's Windows Phone-besturingssysteem

De Windows Phone-smartphones zijn populair in regio’s waar voorheen smartphones van Nokia erg goed verkochten. Kevin Restivo, een onderzoeker van IDC, spreekt daarom over een ‘Nokia-effect’. Het lijkt er dan ook op dat de Windows Phone-smartphones vooral marktaandeel stelen van Nokia. Restivo merkt daarnaast op dat in een aantal van deze landen een levendige grijze markt bestaat waarop smartphones worden verhandeld. Smartphones die op de grijze markt worden verkocht zijn niet opgenomen in de cijfers van IDC.

Wereldwijde verkoopcijfers

Ondanks dat Windows Phone in een aantal markten de iPhone dus verslaat heeft Microsoft nog een lange weg te gaan voordat het bedrijf ook wereldwijd een grote speler wordt. Cijfers van Gartner tonen aan dat het marktaandeel van Windows Phone in het vierde kwartaal van 2012 3 procent bedroeg. Dit is overigens een grote sprong ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011, toen Windows Phone nog een marktaandeel van 1,8 procent in handen had. Het bedrijf wist in het vierde kwartaal wereldwijd 6.185.000 smartphones te verkopen.

Ook de Nokia Lumia 520 is voorzien van Windows Phone

47,8 miljoen verkochte iPhones in één kwartaal

De verkoopcijfers van Windows Phone-gebaseerde smartphones verbleken bij de verkoopcijfers van de iPhone. Apple maakte in januari bekend in het eerste kwartaal van het financiële jaar 2013 maar liefst 47,8 miljoen iPhones te hebben verkocht. Dit is een stijging van 128 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Gartner stelt dat Apple in het vierde kwartaal van 2012 43,5 miljoen iPhones wist te verkopen.

IDC maakte begin dit jaar nog bekend dat Apple op een marktaandeel van 25,1 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen heeft. Apple verscheepte in 2012 in totaal 136,8 miljoen iPhones. Het bedrijf is hiermee de op één-na-grootste smartphonefabrikant ter wereld. Alleen concurrent Samsung is een grotere speler. Samsung verscheepte in 2012 215,8 miljoen smartphones, waarmee het bedrijf een marktaandeel van 36,9 procent in handen heeft. Microsoft is met de Windows Phone-smartphones op dit moment dus nog geen echte serieuze concurrent van Apple’s iPhone, maar maakt wel een flinke groei door.

Apple verkocht in het eerste financiële kwartaal van 2012 47,8 miljoen iPhones

0 Reactie(s) op: Is Windows Phone een nieuwe serieuze concurrent van de iPhone?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.