Is uw volgende pc een tablet?

Door: Redactie Computer!Totaal | 25 maart 2011 10:19

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Het zal u niet ontgaan zijn dat vorig jaar de iPad op de markt gekomen is en Apple inmiddels de tweede versie verkoopt. Andere fabrikanten kondigden in navolging van het succes hun eigen tablets aan, maar tot nu toe zagen we weinig concrete alternatieven voor de iPad. Dat gaat snel veranderen, want 2011 lijkt het jaar van de tabletrevolutie te worden. Wij vertellen u wat u moet weten over de opkomst van de tablet.

Dit artikel bestaat uit vier pagina’s:

Pagina 1: Inleiding; Tablet 2.0;

Pagina 2: Verschijningsvorm;

Pagina 3: Besturingsysteem; Grootse verwachtingen;

Pagina 4: Obstakels; Waarom kopen?

De manier waarop we een computer gebruiken staat op het punt om voorgoed te veranderen. Eigenlijk is die verandering (ongemerkt) allang bezig. Voor de meeste mensen is de primaire computer inmiddels geen pc meer, maar vervult de smart­phone een hoop taken die we tot voor kort op de pc deden. Een e-mail beantwoorden of een website bekijken is geen probleem op de moderne smartphone, die dankzij 3G altijd met internet is verbonden. Terwijl de pc op kantoor op het bureau blijft staan en de laptop thuis op de koffietafel ligt, gaat de smartphone overal mee naartoe. Hoewel telefoons steeds slimmer worden, hebben ze wel één groot nadeel: ze zijn simpelweg te klein om de pc helemaal te vervangen. We hebben dus behoefte aan een apparaat dat qua mogelijkheden en formaat het gat tussen de pc en de smartphone opvult: de tablet. De tablet is eigenlijk al een oud idee, maar in tegenstelling tot eerdere – niet succesvolle – pogingen slaat het apparaat nu wel aan, door onder andere betere besturingsystemen. De iPad heeft het tijdperk van de tablet ingeluid, en ondertussen is er een golf van tablets op komst die voor iedere gebruiker iets wils gaat brengen.

1. Tablet 2.0

Het concept tablet is niet nieuw, maar de definitie is radicaal gewijzigd. Tot voor kort was een tablet eigenlijk een laptop met een scherm dat we om konden draaien en waar we met een pennetje op konden werken. Voor tabletgebruik was een dergelijk apparaat te zwaar en als notebook was het ook niet ideaal. Deze ongelukkige hybride was simpelweg waar de techniek toe in staat was, bij de vorige poging om van tablet-pc’s een succes te maken. Gelukkig staat de techniek niet stil, en de vooruitgang in met name de telefoonindustrie brengt ons de tablet zoals deze nu op de markt verschijnt. Dit kunnen we beschouwen als de tablet 2.0. De opkomst van de huidige tablets begon vorig jaar met de lancering van de iPad door Apple. Door critici werd de iPad een heel grote iPhone genoemd en die beschrijving laat perfect zien uit welke markt de technologie afkomstig is. Maar dit doet de iPad geen eer aan. De iPad veranderde immers alles wat we dachten te weten over tablets. Ondertussen proberen andere hardwarefabrikanten Apples ideeën dan ook te kopiëren naar hun eigen apparaten.

In tegenstelling tot tablet-pc’s uit het verleden is de huidige tablet gelukkig precies wat de naam impliceert: een dun apparaat dat gedomineerd wordt door zijn scherm. De compacte apparaten wegen vaak niet meer dan 700 gram en nemen in een tas niet meer ruimte in dan een tijdschrift. De software die op de huidige tablets draait is ten opzichte van de oude tablet-pc’s gelukkig ook veranderd. Die draaiden nog op een aangepaste versie van Windows XP. In plaats van te proberen om een volwaardige versie van Windows te draaien (met alle prestatieproblemen van dien), heeft een tablet nu een speciaal en relatief licht besturingssysteem als iOS of Android dat in de basis helemaal voor een aanraakscherm is ontworpen. In het komende jaar gaan we een indrukwekkende golf van nieuwe tablets zien en komt eigenlijk iedere telefoon- en pc-fabrikant wel met een tablet op de markt. Het is duidelijk: 2011 is het jaar van de tablet 2.0, waarin we een definitief andere manier van ‘computeren’ tegemoet gaan.

RIM BlackBerry PlayBook

BlackBerry-fabrikant Research In Motion komt dit jaar met een eigen tablet op de markt, die in eerste instantie is gericht op de zakelijke markt. Het scherm meet 7 inch en heeft een resolutie van 1024 x 600. Fraai is dat het apparaat slechts 9,7 mm dik is en 400 gram weegt. Het besturingsysteem BlackBerry tablet OS is gebaseerd op het relatief onbekende QNX neutrino, een Unix-achtig besturingsysteem. De PlayBook heeft een 1 GHz processor en heeft microSD- en MicroHDMI-poorten voor uitbreidbaarheid en verbindingen. Een 5megapixel-camera aan de achterzijde en een 3megapixel-camera aan de voorzijde beloven videocapaciteiten die geen van de rivalen kunnen evenaren.

0 Reactie(s) op: Is uw volgende pc een tablet?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.