Is het tijd voor een grote app-schoonmaak?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 20 maart 2013 09:44

How To

Ik heb momenteel 287 apps op mijn Mac en tientallen op mijn iPhone en iPad. Maar ik moet toegeven dat ik een groot deel daarvan al tijden niet gebruikt heb; ik weet zelfs niet eens meer waarom ik bepaalde apps ooit geïnstalleerd heb. Als je jezelf hierin herkent, dan weet je dat je deze verzameling apps eindeloos kunt blijven bewaren, maar als je weinig opslagruimte hebt, of als je gewoon je Applications map, iTunes-bibliotheek en de home screens van je iOS-apparaat op wilt schonen, dan kan het tijd zijn voor een grote schoonmaak. Hier zijn een paar tips voor het vinden en verwijderen van apps die je zelden gebruikt.

Verwijder ongebruikte apps op je Mac

Bij het opschonen van mijn Mac is mijn eerste vuistregel om apps te verwijderen als ik niet weet wat ze doen. Dat is over het algemeen een teken dat ik ze al geruime tijd niet heb gebruikt. Zorg ervoor dat je, voordat je apps verwijdert, er een back-up van hebt of dat je ze opnieuw kunt downloaden. Hoewel dit voor de meeste apps het geval is, kan het zo zijn dat sommige oudere versies niet langer beschikbaar zijn.

Als je wilt weten wanneer je voor het laatst je apps geopend hebt, ga dan naar de map Applications in de Finder, en kies de List weergave (als deze nog niet is ingeschakeld) door View > As List te selecteren of op Command-2 te drukken. Er verschijnen kolommen met de naam van iedere app, de datum waarop deze voor het laatst is gewijzigd, en de grootte. Maar er is een andere nuttige kolom die je aan deze weergave kunt toevoegen. Druk op Command-J en selecteer Date Last Opened. Wanneer je dit doet, verschijnt er een kolom Last Opened. Klik op die kolomkop om op datum te sorteren, en de meest recent geopende apps komen bovenaan in de lijst te staan. Klik nogmaals om de sorteervolgorde te wijzigen, zodat de oudste data eerst verschijnen.

Je zult misschien voor een aantal verrassingen komen te staan wanneer je dit probeert; ik was in ieder geval verbaasd toen ik dit artikel schreef. Ik heb apps op mijn Mac staan die ik sinds 2006 niet meer geopend heb, maar die ik bewaar “voor het geval dat”. Deze apps zijn sindsdien waarschijnlijk niet meer geüpdatet – wanneer je een app via de Mac App Store update, verandert de laatst geopende datum namelijk in de huidige datum.

Apps deleten op je Mac

Er zijn twee manieren om de apps die je niet nodig hebt te verwijderen. De eerste en eenvoudigste is om gewoon een app te selecteren en Command-Delete te drukken, waarmee de app naar de prullenmand wordt verplaatst. Als je apps die je vanaf de Mac App Store hebt geïnstalleerd en een aantal apps die je met een installer hebt geïnstalleerd wilt verwijderen, kan het zijn dat je een administrator gebruikersnaam en wachtwoord in moet voeren indien je niet de beheerder van de Mac bent.

Sommige apps moeten verwijderd worden met een uninstaller die de ondersteuningsbestanden van de app ook weghaalt. Voorbeelden van dergelijke applicaties zijn hulpprogramma’s die je harde schijf- of netwerkactiviteit bijhouden, beveiligingssoftware zoals antivirus of “parental control” software, en apps die menubalk extra’s of andere aanvullende tools installeren. Als je twijfelt, kijk dan op de website van de softwareleverancier of er een uninstaller beschikbaar is. Of gebruik gewoon een uninstaller app. Ik gebruik graag AppZapper ($13) van Austin Sarner en Brian Ball. Het verwijdert onder andere je voorkeursinstellingen en een aantal andere ondersteunende bestanden.

Verwijder oude apps op iOS apparaten

Met de beperkte opslagruimte op je iPad en iPhone is het bijna altijd een goed idee om een grote schoonmaak te houden, vooral omdat bepaalde apps – zoals spelletjes – per stuk enkele honderden megabytes in beslag kunnen nemen. Er zijn twee manieren om apps te verwijderen op een iOS apparaat. De eerste is het ingedrukt houden van een icoon totdat alle uw iconen beginnen te wiebelen. Er verschijnt een X-icoon in de linkerbovenhoek van de iconen van een aantal apps. (Apple apps geven dat X-icoon niet weer – je kunt ze niet verwijderen.) Tik op het X-icoon van de app die je wilt verwijderen en tik vervolgens op Delete in de melding die wordt weergegeven.

De andere manier om apps te verwijderen is door middel van de Settings app. Tik op Settings en vervolgens op General > Usage. Je kunt vervolgens zien hoeveel ruimte de top 11 apps op je apparaat in beslag nemen. En je kunt op Show All Apps tikken om deze informatie voor al je apps weer te geven.

De weergegeven ruimte die door apps gebruikt wordt is inclusief hun bestanden; dus op mijn iPhone zegt de Music app dat hij 24,2GB gebruikt. Als je bestanden vindt die je niet meer nodig hebt, tik dan op de bestandsnaam en op Delete App om ze te verwijderen. Let er wel op dat dit apps plus hun instellingen verwijdert. Dus als je Angry Birds weggooit – wat voldoende ruimte zal opleveren om een paar extra muziekalbums op te slaan – wis je ook de instellingen waarin staat opgeslagen hoeveel levels je in het spel voltooid hebt…. ;)

Delete iOS apps in iTunes

Hoewel het verwijderen van apps op je iOS apparaat eenvoudig is, kun je het ook in iTunes doen op je Mac. De Apps library bevat alle apps die je hebt gedownload – zowel gratis als betaald – die je kunt synchroniseren met je iPhone, iPad en iPod Touch. Omdat je ze opnieuw kunt downloaden (tenzij er een aantal van de iTunes Store verwijderd zijn), kun je de apps die je niet meer gebruikt gerust verwijderen. Begin met de gratis apps die je alleen maar gedownload hebt om uit te proberen. Richt je vervolgens op de spelletjes die je niet meer speelt.

In iTunes kun je de datum waarop je een app voor het laatst gebruikt hebt niet zien, maar je kunt wel de datum van aankoop zien. Als je in de Apps library bent, klik op List in de navigatiebalk en klik vervolgens op de kop Purchase Date om de apps te sorteren zoals je dat eerder deed voor de Finder. Klik nogmaals om op de oudste app te sorteren. Er is ook een kolom Date Added; in sommige gevallen is de Date Added eerder dan de Purchase Date en soms is het later.

Het feit dat een app oud is wil natuurlijk niet zeggen dat je deze niet hebt gebruikt. Kijk op je iOS apparaten om te zien of er specifieke apps op staan. Je hebt ze misschien gedownload, uitgeprobeerd, en vervolgens gewist. Als dat zo is, verwijder ze dan van iTunes (selecteer een app, druk op Command-Delete en klik op Move to Trash).

Het is een goed idee om regelmatig je Mac en iOS apparaten te ontdoen van apps die je niet nodig hebt. Het is eenvoudig om te doen en het kan je een hele hoop ruimte besparen.

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op dit artikel dat geschreven is door Kirk McElhearn (@mcelhearn), van onze zustersite Macworld: “Stop drowning in apps“.

0 Reactie(s) op: Is het tijd voor een grote app-schoonmaak?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.