iPod touch (4G)

Door: Jeroen Boer | 28 december 2010 10:43

iPhone

De vierde generatie iPod touch brengt zoals verwacht een hoop vernieuwingen van de iPhone 4 naar de iPod. Zo heeft nu ook de iPod touch een haarscherp Retina-scherm gekregen en wordt FaceTime - beeldbellen op de Apple-manier - ondersteund. Is de iPod touch eigenlijk een iPhone 4 zonder belfunctie?

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe iPod touch is hoe dun hij is. Qua ontwerp lijkt hij erg veel op de vorige versie, dus met een glimmende stalen achterkant die helaas nog steeds erg krasgevoelig is. Wij vinden de glazen achterkant van de iPhone 4 een groter succes. Als we de iPod touch aanzetten valt op hoe vlot hij is. Applicaties starten razendsnel op en dankzij iOS4 is er uiteraard multitasking mogelijk. Alle pluspunten van de vorige generatie iPod touch zijn nog aanwezig en het apparaat is dan ook nog steeds een perfecte multimediaspeler. Net als de iPhone 4 heeft ook de iPod touch nu twee camera's. De tweede camera bevindt zich aan de voorkant en is bedoeld voor beeldbellen met FaceTime. Het is met dat gebruiksdoel wel wat onhandig dat de microfoon aan de achterkant van de iPod touch naast de camera zit. De camera aan de achterkant is een simpel exemplaar waarmee foto's in een resolutie van 960 x 720 pixels worden geschoten. Filmen doet de camera in 720p. Qua fotografie is de iPhone 4 dus beter. Wat we missen op de iPod touch is een gps-ontvanger. We denken dat vooral mensen zonder smartphone een apparaat als de iPod touch zullen aanschaffen en dan is gps toch wel heel handig.

De iPod touch heeft nu ook een Retina-scherm.

Retina-scherm

Ook bij de iPod touch spreekt Apple over een Retina-scherm. Dat betekent dat we ook nu de indrukwekkende resolutie van 960 x 640 pixels zien en we bijvoorbeeld erg comfortabel kunnen browsen in Safari en e-books kunnen lezen. De resolutie maakt de nieuwe iPod touch een stuk prettiger dan de vorige uitvoering. Helaas is het wel een ander scherm dan in de iPhone 4. Bij de iPod touch heeft Apple gekozen voor een (waarschijnlijk) TN-paneel in plaats van voor het IPS-paneel van de iPhone 4. Concreet: de iPod touch heeft een mindere zwartwaarde en een veel slechtere inkijkhoek. We moeten wel eerlijk zeggen dat het verschil vooral opvalt als we de iPod touch en iPhone 4 naast elkaar leggen.

Conclusie

We zouden de iPhone 4 tekort doen door te beweren dat de nieuwe iPod touch simpelweg een iPhone 4 zonder belmogelijkheid is. Zo is het scherm van een mindere kwaliteit en dit geldt ook voor de gebruikte camera. Wel hetzelfde is de soepele gebruikservaring in iOS en het gemak van de resolutie die het Retina-scherm biedt. Browsen is een waar genot en ook als multimediaspeler is de nieuwe iPod touch weer prima in orde, zoals we van Apple gewend zijn. Vergeleken met de iPhone 4 zijn er wat tekortkomingen, maar de nieuwe iPod touch is de beste iPod tot nu toe.

iPod touch (4G)

Prijs € 229,- (8 GB), € 299,- (32 GB). 399,- (64 GB)

Garantie 1 jaar

Oordeel 8/10

Pluspunten

Resolutie scherm

Soepele gebruikservaring

Dun

Minpunten

Geen gps

Geen oordopjes met microfoon

Lage resolutie camera

1 Reactie(s) op: iPod touch (4G)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 18 november 2013 15:47 Anoniem
    koekoek
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.