iPod Nano (6G)

Door: Jeroen Boer | 06 oktober 2010 14:35

iPhone

Apple heeft de iPod Nano regelmatig gewijzigd, maar altijd was het een combinatie van kleurenscherm en klikwiel. In de zesde versie is het klikwiel verdwenen en is het scherm gewijzigd in een aanraakexemplaar. Is de nieuwe besturingsmethode goed genoeg om het uitstekende klikwiel te vergeten?

Ten opzichte van de vorige generatie iPod Nano is de nieuwe Nano veel kleiner en bestaat het apparaat slechts uit een scherm met een diagonaal van 1,54 inch (3,9 cm) met een schermlijst er omheen. Wat gelukkig hetzelfde is gebleven, is dat de behuizing nog steeds grotendeel is gemaakt van aluminium en in zeven kleuren beschikbaar is. De afmetingen zijn slechts 37,5 x 40,9 x 8,78 mm en het gewicht is beperkt tot 21 gram. Handig is dat de iPod Nano een klem aan de achterkant heeft waarmee hij aan uw kleding te bevestigen is. We zien gelukkig fysieke knopjes om het volume te bedienen.

De iPod Nano is er in zeven kleuren.

Frisse interface

Naast het klikwiel is ook de mogelijkheid om video’s af te spelen verdwenen. Dat is geen ramp, want het scherm is daar toch te klein voor. Foto’s kijken behoort nog wel tot de mogelijkheden. Daar staat tegenover dat u dankzij het aanraakscherm een interface krijgt die veel sneller te besturen is dan met het klikwiel ooit mogelijk was. De interface ziet er met zijn pictogrammen lekker fris uit en doet het aan iOS denken (dat we van de iPhone en iPod Touch kennen). We zien de bekende pictogrammen waarvan er vier op een pagina passen en kunnen met behulp van vingerbewegingen door de schermen met pictogrammen bladeren. Handig is dat de oriëntatie van de interface eenvoudig te draaien is, zodat u de iPod kunt vastklemmen waar u wilt en hem toch kunt gebruiken.

Er passen vier pictogrammen op één pagina.

Geen applicaties

Toch is er een belangrijk verschil ten opzichte van iOS: het is onmogelijk om zelf applicaties te installeren. U zult het dus moeten doen met de applicaties die Apple meelevert en dat zijn er naast de diverse pictogrammen voor de iPod-functies slechts drie: fitness, FM-radio en een klok. Het is overigens wel mogelijk om de pictogrammen zelf in een eigen volgorde te zetten zoals we van iOS gewend zijn. Ook is het mogelijk de achtergrond van de menu’s aan te passen, waarbij u uit een aantal meegeleverde afbeeldingen kunt kiezen. De fitnessapplicatie is zowel te gebruiken met een ingebouwde stappenteller als met de Nike + iPod Kit waarmee de iPod communiceert met een sensor in een Nike-sportschoen. Wat erg leuk is aan de radioapplicatie, is dat het mogelijk is om de muziek te pauzeren en later weer verder te luisteren. De buffer hiervoor bedraagt vijftien minuten.

Conclusie

Hoewel we het weglaten van het klikwiel op de iPod Nano met enige scepsis bekeken, blijkt de keuze van Apple om voor een aanraakscherm te gaan een schot in de roos. De interface voelt directer aan en ziet er dankzij de pictogrammen fraai uit. Helaas wordt hierdoor wel de illusie van iOS met zijn applicaties gewekt, wat ons betreft een verbeterpunt voor de volgende generatie. We hadden het leuk gevonden om bijvoorbeeld simpele spelletjes te spelen. Als muziekspeler is ook de nieuwe iPod Nano prima bruikbaar. Hij heeft veel functies om muziek te sorteren en te vinden en weegt bijna niets. In combinatie met de stappenteller en ondersteuning voor Nike + iPod is dit de ideale mp3-speler voor wie actief bezig is tijdens het luisteren naar muziek.

iPod Nano (6G)

Prijs 8 GB: € 159,-; 16 GB: € 189,-

Garantie 1 jaar

Audioformaten Mp3, aac, audible, apple lossless, aiff, wav

Afmetingen 37,5 x 40,9 x 8,78 mm (l x b x d)

Gewicht 21,1 gram

Scherm 1,54 inch (3,9 cm), 240 x 240 pixels

Batterijduur Tot 24 uur bij afspelen muziek

Oordeel 8/10

Pluspunten

Compact

Bevestigingsclip

Aanraakinterface

Minpunten

Geen extra apps

0 Reactie(s) op: iPod Nano (6G)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.