iPhone nog steeds malwarevrij, Android niet

Door: loek-essers | 24 maart 2011 14:42

iPad

Er zijn in totaal maar twee kwaadaardige programma's voor iOS-apparaten in omloop en die behoren tot dezelfde familie. Die malware heeft alleen invloed op gejailbreakte apparaten.

Dat concludeert Kaspersky in zijn vierde Mobile Malware Evolution rapport. "iOS en Android zijn toegevoegd aan de lijst van platforms die gericht worden aangevallen door kwaadaardige programma's", schrijft Kaspersky Lab Expert Denis Maslennikov. "Zoals we hadden voorspeld zijn de kwaadaardige programma's die gericht zijn op iOS alleen in staat om gejailbreakte iPhones te infacteren."

Voor iOS bestaat er 1 malwarefamilie met twee varianten. Voor de tweede nieuwkomer in de lijst, Android, werden 7 families gevonden met in totaal 15 varianten. Voor Symbian, het meest gebruikte telefoonplatform ter wereld werden 74 families gevonden met 311 varianten. Maar koploper is het verouderde J2ME met 45 families en 613 malwarevarianten.

Sms-trojans

De hoeveelheid mobiele malware stijgt wel snel. In augustus 2009 waren er in totaal nog maar 106 families bekend die samen in totaal 514 varianten hadden. Aan het eind van 2010 waren er 153 families met 1000 varianten in omloop. "We hebben in 2010 65,12 procent meer kwaadaardige programma's gevonden die zich richten op mobiele apparaten."

De ontwikkelde malware is vooral gericht op het stelen van geld. Volgens Kaspersky zijn sms-trojans nog steeds het populairst omdat ze vrij eenvoudig te gebruiken zijn.

0 Reactie(s) op: iPhone nog steeds malwarevrij, Android niet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.