iPhone lekt gegevens via noodoproepfunctie

Door: martin-bruining | 10 februari 2012 10:15

iPad

Het blijkt mogelijk gegevens van een gelockte iPhone in te zien. Via het scherm voor noodoproepen kan het telefoonboek worden uitgelezen en een Facetime-gesprek worden gestart.

Opnieuw blijkt Apple's beveiliging voor de iPhone niet afdoende. Door op een iPhone die met een toegangscode is beveiligd,naar het noodoproep-scherm te gaan kunnen namen in het adresboek ingezien worden. Bellen met contacten via GSM is niet mogelijk, wel is het mogelijk een Facetime-gesprek te voeren.

Alleen bellen via Facetime

Het noodoproep-scherm is bedoeld om met een gelockte iPhone, in noodgevallen 112 te kunnen bellen. Nu blijkt dat als op het noodoproep-scherm de homeknop wordt vastgehouden de voice control wordt geactiveerd. Via die stembediening is het mogelijk een naam in te spreken en te kijken of die zich in het adresboek bevindt. Door voornamen te gokken kan zo het adresboek worden doorzocht. Het lek werd ontdekt door de Canadese tech-consultant Ade Barkeh die vorige maand ook al een ander lek ontdekte waarmee het mogelijk bleek foto's in te zien vanaf een telefoon die op slot zit.

Normaal is het via voice control ook mogelijk andere acties te ondernemen, zoals het afspelen van muziek en het invoeren van een telefoonnummer. Die acties worden wel bevestigd door de voice control-stem, maar worden uiteindelijk niet uitgevoerd. Alleen het voeren van een Facetime-gesprek blijkt mogelijk.

Siri moet uit staan

Voorwaarde om het lek op de iPhone uit te buiten is wel dat Siri, de assistent-app die in de iPhone 4S werd geïntroduceerd, staat uitgeschakeld. Dit is standaard het geval op nieuwe toestellen. Webwereld heeft het lek succesvol getest op zowel een iPhone 4 als een 4S met iOS 5.01. Volgens CNet werkt het ook met de 3GS, maar die beschikt niet over Facetime. Oudere toestellen kunnen niet draaien op iOS 5.01 en zijn dus niet kwetsbaar.

In 2010 bleek de iPhone een soortgelijk probleem te kennen. Vanuit het scherm voor noodoproepen bleek het mogelijk in de telefoon-applicatie van de iPhone te komen. Dit kon door op de noodoproepknop te drukken, vervolgens drie keer het hekje in te toetsen, op de belknop te drukken en direct daarna op de vergrendelknop.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: iPhone lekt gegevens via noodoproepfunctie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.