iPhone & iPad: Keiharde comeback van Google op de iPhone

Door: Robin Smit | 25 december 2012 15:05

iPad

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat Apple met de update naar iOS 6 alle gebruikers van iPhones en iPads heeft voorzien van de nieuwe Kaarten applicatie. Waar er eerst gebruik werd gemaakt van Google Maps, moeten gebruikers het nu doen met een app die tot stand is gekomen door een samenwerking tussen Apple en TomTom. Helaas is deze app alles behalve perfect, waardoor er wereldwijd een hoop commentaar op de overstap is. Google komt nu met een eigen app die Google Maps weer terug brengt naar de iPhone.

Ondanks dat Google niet bijzonder lang de tijd heeft gehad om deze nieuwe app te produceren, valt direct op dat de vormgeving van Google Maps behoorlijk op de schop is genomen in vergelijking met de voorgaande versie. Zo heeft de app een fris en strak uiterlijk gekregen dat ook wel een beetje doet denken aan de nieuwe Kaarten app van Apple. Een ander punt dat Google van Apple heeft overgenomen is dat kaarten nu als Vector afbeeldingen worden geladen. Hiermee verbruikt de app minder data en bovendien zijn kaarten scherper wanneer je ver inzoomt.

Met behulp van een snel toegankelijk menu kan de weergave van de kaart worden aangepast. Zo kunnen nog steeds satellietbeelden worden bekeken en is het mogelijk om Google Streetview te raadplegen met behulp van de app. Ook is het mogelijk om verkeersinformatie weer te geven op de kaarten.

Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om nu ook gesproken navigatie te gebruiken in de app. Het zoeken van locaties werkt bijzonder goed door de koppeling met Google. Bij het starten van de navigatie worden in veel gevallen meerdere reisopties gegeven. Hierbij zie je direct hoe lang het rijden is naar de gekozen bestemming. Ook wordt er rekening gehouden met de verkeerssituatie op de weg. Ondanks dat de Kaarten applicatie van Apple dit ook doet, is deze integratie met het verkeer bij Google Maps beter en duidelijker uitgewerkt. Een ander groot voordeel bij de navigatie is de stem die hiervoor wordt gebruikt. Zo klinkt deze een stuk natuurgetrouwer dan de stem die Apple gebruikt.

Google Maps is op het moment alleen nog beschikbaar voor de iPhone. iPad bezitters zullen het nog even moeten doen met de Kaarten app van Apple of een ander alternatief. Of en wanneer er een losse iPad komt wordt door Google niet vermeld. Wel heeft Google een softwarepakket uitgebracht waarmee andere ontwikkelaars Google Maps kunnen gebruiken voor hun eigen apps. Hiermee kunnen dus ook andere apps binnenkort weer gebruik maken van de kaarten van Google Maps.

Kortom

Google heeft goed geluisterd naar de klachten van veel Apple gebruikers over de nieuwe Kaarten app in iOS 6. Zo brengt de nieuwe versie van Google Maps betere kaarten, gesproken navigatie en veel andere handigheden met zich mee. Hiermee kan worden gezegd dat Google behoorlijk de stappen van Apple volgt. Toch werkt Google Maps op alle fronten net even wat beter.

Beoordeling: 9/10

Download Google Maps in de App Store

0 Reactie(s) op: iPhone & iPad: Keiharde comeback van Google op de iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.