iPhone & iPad app: Eindelijk een waardige concurrent voor Safari?

Door: Robin Smit | 29 juni 2012 13:58

Nieuws

Tijdens de I/O conferentie heeft Google bekend gemaakt dat het bedrijf de sterk opkomende browser Chrome nu ook naar de iPhone en iPad brengt. De browser is vanaf vandaag al te downloaden in de AppStore.

Vormgeving

Gebruikers die bekend zijn met Google Chrome voor de desktop zullen bij het openen direct opmerken dat de vormgeving van de iPad versie van de browser nagenoeg hetzelfde is als op de desktop. Dit zorgt ervoor dat de app voor bestaande Google Chrome gebruikers in veel opzichten herkenbaar zal zijn. Hierdoor vereist de browser weinig uitzoekwerk. Hierdoor werkt Chrome direct erg prettig en is de drempel om over te stappen erg laag.

De iPhone versie van Google Chrome is met het oog op het schermformaat iets anders vormgegeven. Hierbij heeft het bovenste deel van het scherm veel weg van de standaard Safari browser in iOS. Een groot verschil zit hem echter in het onderste gedeelte van het scherm. Zo heeft Google ervoor gekozen om de volledige interface van de browser te verwerken in het bovenste deel van het scherm, zonder hierbij dit deel meer aanwezig te laten zijn. Dit geeft het gevoel dat het scherm groter is en er meer ruimte over blijft voor de content. Hiermee geeft Chrome een meer ontspannen internet ervaring dan de standaard browser in iOS.

Snelheid

Door de restricties die Apple oplegt bij het uitbrengen van een browser voor iOS, is het een grote uitdaging om te werken aan de snelheid hiervan. Zo is Google verplicht dezelfde Engine te gebruiken als bij de Safari browser. De eerste benchmarks tonen aan dat Google Chrome hierdoor tot vier keer slomer scoort op Javascript tests. Uit de praktijk blijkt echter dat de snelheid van de browser weinig verschillen vertoont ten opzichte van Safari. Daarentegen wist Google Chrome enkele websites wel aanzienlijk sneller te laden. Dit geldt echter maar voor een klein deel van de geteste websites.

Functies

Google Chrome weet zichzelf verder te onderscheiden door de toevoeging van enkele handige functies die ook beschikbaar zijn in de desktop versie van de browser. Zo is er eenvoudige toegang tot een incognitomodus ingebouwd. Hiermee worden bezochte websites niet opgeslagen in de browsergeschiedenis. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van een Google account automatisch tabbladen en bladwijzers te synchroniseren met andere apparaten die gebruik maken van Google Chrome als browser. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om onderweg direct door te werken aan internet sessies die zijn begonnen op een vaste computer. Deze functie werkt erg goed en is bijzonder handig voor mensen die veel onderweg zijn.

Een andere handige aanvulling aan de browser is dat er bij het intypen van een website automatisch suggesties worden gegeven. Zo is het bij populaire websites in veel gevallen al genoeg om de eerste letters in te typen. Google Chrome vult dit vervolgens aan met suggesties die niet alleen gebaseerd zijn op de browser geschiedenis, maar ook afkomstig zijn van het internet. Met deze functie wordt browsen weer net even wat sneller, wat prettig werkt.

Safari

Ondanks dat Google Chrome op bepaalde gebieden een flinke stap voor lijkt te lopen op Apple's Safari, is het tot op heden niet mogelijk voor gebruikers om Chrome volledig in te zetten als primaire browser. Zo biedt iOS niet de mogelijkheid om een andere browser als standaard in te stellen, waardoor Safari altijd zal worden gebruikt voor bijvoorbeeld het openen van een geselecteerde link. Apple zou er goed aan doen door deze vorm van concurrentie toe te laten binnen iOS.

Opera

Een andere grote browser die is uitgekomen voor iOS is Opera. Door het gebruik van compressie op de servers van Opera is deze browser een stuk sneller dan Safari. Deze vorm van compressie heeft echter wel als nadeel dat websites in principe statisch worden weergegeven in iOS, waardoor veel content op het web niet goed toegankelijk is. Dit heeft ervoor gezorgd dat Opera nooit als volwaardige vervanger van Safari heeft kunnen fungeren.

Kortom

Google Chrome is een absolute aanrader voor mensen die net even wat sneller willen browsen met behulp van handige functies. Daarnaast is de browser overzichtelijk en herkenbaar vormgegeven. De snelheid van de browser is in de praktijk helaas geen echte verbetering ten opzichte van Safari. Daarnaast maken de restricties van Apple het gebruik als primaire browser lastig.

+ Herkenbare, overzichtelijke vormgeving

+ Synchronisatie met behulp van Google Account

+ Handige functies die het browsen makkelijker maken

- Geen duidelijke snelheidswinst ten opzichte van Safari

- Geen mogelijkheid tot instellen als primaire browser

Beoordeling 8/10

Prijs: Gratis

Download Google Chrome in de AppStore

0 Reactie(s) op: iPhone & iPad app: Eindelijk een waardige concurrent voor Safari?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.