iPhone & iPad app: Bekijk je Google Docs

Door: Robin Smit | 11 juli 2012 15:49

Review

Gebruikers kunnen eenvoudig toegang krijgen tot Google Drive met behulp van een Google Account. Wie reeds gebruik maakt van Google Docs zal opmerken dat deze applicatie automatisch wordt omgezet naar Google Drive. De dienst biedt gebruikers gratis 5GB opslagruimte. Grootverbruikers kunnen deze ruimte tegen betaling eventueel vergroten naar 25GB, 100GB of 1TB. In vergelijking met bijvoorbeeld Dropbox, een vergelijkbare dienst, zijn de tarieven hiervan erg laag. De exacte prijzen kunnen worden gevonden op de website van Google Drive.

Direct bij het openen van de app valt op dat deze erg strak en eenvoudig is vormgegeven. Dit maakt het werken ermee erg prettig en bovendien zorgt dit ervoor dat de app weinig gewenning vereist. In het hoofdmenu wordt toegang gegeven tot verschillende categorieën content op Google Drive. Zo kan deze in de normale weergave worden geopend, maar het is ook mogelijk favoriete, recent geopende of offline content te bekijken. Daarnaast is er nog een speciale sectie voor content die door andere gebruikers is gedeeld. In de verkenner wordt er onderscheid gemaakt tussen mappen en bestanden. Deze manier van ordenden werkt soms verwarrend en daardoor niet erg prettig. Gelukkig biedt de app een goed uitgewerkte zoekfunctie die dit gemis compenseert.

Google Drive biedt gebruikers de mogelijkheid om content te bekijken die eerder is opgeslagen bij de dienst. Hierbij ontbreekt helaas de mogelijkheid om deze bestanden te bewerken. Dit had een goed onderscheidend vermogen voor de app kunnen vormen en had ook een logische keuze geweest, aangezien deze functionaliteit wel in de browserversie op de desktop wordt geboden voor onder ander tekstbestanden en spreadsheets. Een ander groot gemis aan de app is het ontbreken van de mogelijkheid om bestanden naar Google Drive te uploaden met behulp van de app. Het ontbreken van deze functie is een punt dat voor veel gebruikers zwaar zal wegen bij de overweging Google Drive te gebruiken in plaats van een vergelijkbare dienst.

Een laatste punt dat bij het gebruik van Google Drive niet over het hoofd mag worden gezien is de gebruikersvoorwaarden. Deze vallen namelijk, in vergelijking met andere diensten als Dropbox of Windows Skydrive, flink buiten de boot. Zo geeft de gebruiker met het uploaden van content naar Google Drive onder andere de rechten om deze content te gebruiken, reproduceren en aan te passen. Dit maakt Google Drive voor bedrijven en personen die online gevoelige data willen opslaan een riskante keuze. Voor deze gebruikers zijn de eerdere genoemde diensten Dropbox en Windows Skydrive een veiligere keuze.

Kortom

Google Drive biedt gebruikers de mogelijkheid online bestanden te raadplegen die ze hebben opgeslagen bij de gelijknamige dienst. De app is strak vormgegeven, maar laat in vergelijking met de concurrentie flink wat steken vallen. Zo is het niet mogelijk bestanden te bewerken of te uploaden met behulp van de app. Daarnaast is de dienst absoluut af te raden voor personen die privacy gevoelige informatie online willen opslaan.

Beoordeling 5/10

Download Google Drive in de AppStore

0 Reactie(s) op: iPhone & iPad app: Bekijk je Google Docs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.