iPhone fan vs Nokia Lumia 920: Week 1

© PXimport

iPhone fan vs Nokia Lumia 920: Week 1

Geplaatst: 7 maart 2013 - 06:35

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Redactie Computer!Totaal

Ik ben dol op mijn iPhone 5. Ik was dol op elke iPhone die ik tot nu toe in mijn bezit heb gehad, en ik wilde de iPhones die ik niet had óók hebben. Maar terwijl ik maar al te goed weet dat Apple geweldige producten maakt, ben ik me er ook van bewust dat het niet het enige bedrijf is dat in staat is om geweldige hardware te produceren.

Zo gebruik ik liever mijn Roku (en TiVo) in plaats van mijn Apple TV; ik gebruik een toetsenbord en trackpad van Logitech; en ik heb een hoesje om mijn iPad dat niet van Apple is.

Ondanks mijn liefde voor iOS heb ik ook een paar klachten. Microsoft’s release van Windows Phone 7 en vervolgens Windows Phone 8 heeft mijn interesse gewekt – ik wilde graag weten wat er aan die kant van de smartphonewereld gebeurt. Dus toen Microsoft aanbood om me een Nokia Lumia 920 (zie deze review, MW Red) toe te sturen heb ik de kans aangegrepen.

Ik ben van plan de Lumia 920 tenminste 30 dagen lang te gebruiken. Ik heb de nano-SIM uit mijn iPhone 5 verwijderd en met een adapter in de Windows Phone geplaatst. Mijn iPhone blijft uit gedurende de hele maand, behalve wanneer ik voor Macworld iPhone-gerelateerde accessoires of software moet testen. Maar de iPhone bevindt zich nooit in mijn zak; de Lumia 920 is vanaf nu de telefoon die ik bij me draag. Ik zal de komende weken updates posten over mijn ervaringen. Dit brengt ons tot de eerste week van mijn Windows Phone ervaring. Er is ontzettend veel positiefs te melden.

 

© PXimport

Eerste indrukken

Toen ik eenmaal wist dat ik dit experiment zou gaan doen – maar voordat ik ooit een Windows Phone had aangeraakt – had ik al een aantal vooronderstellingen over hoe het zou gaan. Ik verwachtte een heleboel dingen die de telefoon prettig in gebruik zouden maken, maar ik verwachtte ook dat ik een aantal van mijn favoriete iOS-apps zou missen, en dat ik zou wensen dat ik de twee besturingssystemen op de een of andere manier kon samenvoegen zodat ik al mijn favoriete apps zou kunnen draaien. Na een week lijkt mijn voorspelling precies te kloppen, met een belangrijke uitzondering: Ik vind veel meer dingen prettig aan de Lumia 920 dan ik verwacht had, en ik ben er een heel stuk blijer mee dan verwacht.

De Lumia 920 is groot en zwaar. Hij weegt zo’n 185 gram en is meer dan 13 centimeter lang. Het scherm is 4,5 inch, met een pixeldichtheid van 332 pixels per inch – iets meer dan de 326 pixels per inch van het Retina display van de iPhone 5 (zie ook deze review van PCAdvisor).

Het is geweldig. Ik ben gek op dat belachelijk grote scherm. Het is enorm, helder, en kristalzuiver, en het is heel fijn werken met meer ruimte op het scherm. Maar…. het apparaat voelt groter in mijn zak, en ik moet soms wat harder werken om mijn hand van de ene hoek van het scherm naar de andere te bewegen. Voorlopig is het de moeite waard.

Het grotere scherm betekent dat het OS een toetsenbord met meer functies kan laten zien zonder dat er teveel schermruimte verloren gaat (ik schrijf een volgende keer meer over het toetsenbord). Het betekent dat ik meer kan lezen en minder hoef te scrollen. Net als dat iPhone 5 gebruikers wennen aan het grotere scherm en zich verbazen over hoe klein het scherm van oudere iPhones lijkt, ben ik gewend geraakt aan het langere, bredere scherm van de Lumia 920. Het grotere oppervlakte maakt te Lumia gewoon een stuk gebruiksvriendelijker – en daarom gebruik ik de telefoon met plezier. Dat had ik niet verwacht.

Vreemdeling in een vreemd land

Ik heb mezelf in het diepe gegooid met de Windows Phone. Ik had geen enkele handleiding of wat dan ook gelezen, en ik was in het begin dan ook nogal in de war – dat valt te verwachten. Ik ging instinctief swipen om iets te verwijderen, maar ik merkte al gauw dat dit onverwachte gevolgen had. Windows Phone apps organiseren content vaak op verschillende schermen; op een iPhone switch je naar een nieuwe tab, terwijl je op een Windows Phone het hele scherm swipet om het volgende “tabblad” te zien te krijgen. Dus elke keer dat ik een e-mail probeerde te deleten door te swipen ging ik in plaats daarvan van mijn inbox naar het scherm van mijn ongelezen berichten.

 

© PXimport

Ik moet ook nog steeds wennen aan de hardware Back-knop. Sommige apps bieden binnen de app de mogelijkheid om terug naar het vorige scherm te gaan, terwijl andere apps verwachten dat je de hardware Back-knop gebruikt. Ik heb er na verloop van tijd een gevoel voor ontwikkeld, maar ik vind het nog steeds een beetje raar om naar een hardware-knop te moeten grijpen om binnen een app te navigeren.

Ik wist in wezen niks over de apps van derden in de Windows Phone Market, en hoewel ik van Microsoft een tegoedbon van $25 had gekregen wilde ik toch voorkomen dat ik een kat in de zak kocht. Maar je hoeft nergens bang voor te zijn: je kunt elke app in de winkel gratis downloaden, en alle betaalde apps bieden trials aan. Het is fantastisch, en voor mij laat het zien hoe teleurstellend het is dat Apple nog steeds geen vergelijkbare optie in haar App Store aanbiedt.

Ik mis zeer zeker mijn favoriete apps, zoals Tweetbot, Reeder en Mailbox; apps die ik gebruik om mijn fitness trackers te synchroniseren zoals Jawbone Up en Fitbit; apps die verbonden zijn met mijn bankrekening; en apps die deel uitmaken van Apple’s ecosysteem, zoals de Reminders en Messages (voornamelijk iMessaging).

Maar de apps die ik op Windows Phone ontdek zijn vaak fatsoenlijk, regelmatig goed, en soms prachtig. Ik gebruik Weather Flow, Rowi voor Twitter, Nextgen Reader voor RSS, en ik blijf andere prima apps ontdekken. Het is ook het vermelden waard dat, ondanks de schijnbaar nauwe band tussen Facebook en Microsoft, de Facebook app voor Windows Phone nogal slecht en onhandig is, en veel minder goed bruikbaar dan de iOS en Android versies.

Een nieuwe plek om thuis te komen

Windows Phone heeft duidelijk een heel andere benadering van homescreen management. Waar Apple het houdt op het rooster met app-iconen vertrouwt Windows op Live Tiles. Beiden zijn op hun eigen manier frustrerend, maar na een week denk ik dat de manier van Windows verreweg de beste van de twee is.

Apps kunnen drie verschillende groottes aannemen op het homescreen van Windows Phone: kleine vierkantjes, grotere vierkanten, of brede rechthoeken. En niet elke app hoeft op je homescreen te staan. Je kunt zodoende alleen de apps die je het meest gebruikt op je homescreen zetten. Alle apps zijn op een tweede scherm te vinden dat je benadert door op het homescreen te swipen. Daar zijn de alfabetisch gerangschikt en doorzoekbaar. iOS kan de lijst doorzoeken, maar het is verrassend handig om een alfabetische lijst van apps te hebben en het lijkt een voor de hand liggende weglating nu ik het gebruikt heb.

De Live Tiles van Windows Phone voegen een zekere mate van intelligentie toe aan het homescreen van het OS. In plaats van simpelweg app-iconen te laten zien kunnen veel tiles data die uit de apps in kwestie wordt gehaald weergeven: je Twitter tile kan recente berichten of verwijzingen laten zien, een weer-app kan de weersvoorspelling en huidige omstandigheden laten zien, en de kalender tile kan gemaakte afspraken weergeven. Wat een app tile laat zien hangt af van de app zelf – en is afhankelijk van de grootte van de tile. Hoewel gelimiteerd door de beperkte ruimte is het een slimme functie die goed werkt.

Hoewel je de kleur die Windows Phone voor de tiles van alle standaard apps gebruikt kunt kiezen, en voor alle apps waarvan je de tiles niet kunt aanpassen, zou ik het prettiger vinden als ik specifiekere controle had. Zo zou ik bijvoorbeeld de tile van de rekenmachine groen willen kunnen maken en die van de telefoon geel zodat ik ze beter uit elkaar kan houden.

Geen slot

Dat gezegd hebbende, Microsoft lijkt ook te hopen dat Live Tiles de noodzaak voor betere notificatie-ondersteuning overbodig maken. Er zijn banner en lock screen meldingen voor binnenkomende notificaties, maar er is geen equivalent van het Notification Center. Als je notificaties niet opmerkt terwijl ze binnenkomen, dan kun je ze niet later terugvinden. En het lock screen laat je ook niet al je oude meldingen samenvoegen.

Terwijl er goede aanpassingsopties zijn voor het lock scherm – dat van mij laat het huidige weer en de weersvoorspelling zien – is het veel te simpel voor een notificatie-junkie zoals ik: Ik kan de onderwerp-regel van één e-mail zien, en alleen badge indicatoren voor andere apps zoals Facebook, de telefoon, of SMS-berichten. Hoewel je kunt aanpassen welke app op het lock scherm meer details laat zien en welke andere apps alleen de simpele badge indicator weergeven, is het naar mijn mening veel te min. Ik miss het Notification Center!

Voorzichtig optimistisch

Voordat de Windows Phone arriveerde vroeg ik me af of ik de 30 dagen wel door zou komen met de Lumia 920. Daar maak ik me geen zorgen meer over. Het zou overdreven zijn om te zeggen dat ik het tegenovergestelde denk, en dat ik aan het einde van het experiment misschien wel niet naar mijn iPhone 5 terug wil, maar tot mijn verrassing ben ik bereid aan te nemen dat ik dat gevoel zou kunnen hebben.

Ondanks de misschien matige ontvangst op de markt is het Windows Phone OS zelf zeker geen grap, en de Lumia 920 is een geweldig apparaat. Ik heb veel plezier met deze telefoon. De volgende keer vertel ik meer over mijn ervaringen met het toetsenbord, het missen van Siri, en de Me en People tiles.

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op dit artikel dat geschreven is door Lex Friedman (@lexfri), van onze zustersite TechHive: “An iPhone fan's month with Windows Phone: Week one."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten