iPhone-fan vs. Lumia 920: Week 3

Door: Redactie Computer!Totaal | 28 maart 2013 16:38

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Ik mis mijn iPhone. Gedurende de eerste week met Windows Phone – de Nokia Lumia 920 om precies te zijn – zat ik in de wittebroodsweken: Ik werd overweldigd door het indrukwekkende scherm, het slimme startscherm en de krachtige vergrendelscherm-functies. Twee weken later ging ik me irriteren: Notificaties zijn gebrekig en de autocorrectie van het toetsenbord is niet helemaal in orde.

Nu ik al meer dan drie weken (zie week 1 en week 2) met mijn Windows Phone bezig ben, begin ik een genuanceerder beeld te vormen. Mijn lijst met ergernissen blijft groeien, maar hetzelfde geldt voor de lijst met functies waarvan ik zou willen dat Apple ze in iOS zou bouwen.

De klachten

Laat ik allereerst benadrukken dat geen van de klachten die ik beschreven heb in de eerste twee delen van deze serie verdwenen zijn. Mijn ergernis wordt alleen maar sterker omdat ik weet dat die gebreken niet bestaan op mijn iPhone, die ik enkele weken geleden in de steek heb gelaten. Bovendien heb ik de afgelopen weken een aantal nieuwe problemen ontdekt, met als belangrijkste de levensduur van de batterij.

Toen ik voor het eerst iets over mijn Lumia 920 experiment op Twitter zei, hoorde ik van verschillende mensen dat ik op de levensduur van de batterij moest letten. Om eerlijk te zijn vind ik de batterij van de iPhone 5 acceptabel, maar zeker niet geweldig. De batterijduur van de Lumia 920 is helaas korter.

Energiebesparing

Bij licht gebruik doet de Windows Phone het verrassend goed. Maar zodra ik onderweg ben – buiten het bereik van wifi-netwerken en de telefoon intensiever gebruik – loopt de batterij snel leeg. Windows Phone heeft een speciale energiebesparende modus die wordt ingeschakeld wanneer de batterij bijna leeg is. En dat is goed bedacht: Er wordt niet langer geluisterd naar push-notificaties, de telefoon stopt met het automatisch controleren van je e-mail en achtergrond-apps worden uitgeschakeld. Maar zelfs bij een niet al te intensief gebruik van de telefoon, vond ik dat de energiebesparende modus eerder werd ingeschakeld dan ik had verwacht

Een vertegenwoordiger van Microsoft stelde op Twitter dat ik net als op “elke telefoon” NFC en Bluetooth moest uitschakelen en mijn e-mail slechts om de 15 minuten moest laten controleren. Maar op mijn iPhone schakel ik nooit Bluetooth uit en pas ook nooit de instellingen van mijn e-mail aan voordat ik op pad ga. Ik wil niet dat ik dat soort instellingen moet veranderen voor iets wat ik als normaal dagelijks gebruik beschouw.

Niet storen

Naast de batterij ben ik andere ergernissen tegengekomen. Windows Phone heeft bijvoorbeeld geen Niet Storen-achtige optie. Ik kan het geluid van de telefoon uitschakelen zonder deze te ontgrendelen, maar dan vibreert hij zo nu en dan toch nog op mijn nachtkastje. Om vibratie uit te schakelen moet je de telefoon ontgrendelen, de Instellingen opvragen, naar Geluiden gaan en de trilfunctie uitschakelen – en je moet natuurlijk onthouden om die functie later weer in te schakelen. Ik ben op de iPhone door Niet Storen verwend, en ik mis het dan ook enorm.

Tot slot. Al heb ik tot nu toe mijn best gedaan om niet te diep in deze kwestie te duiken, ben ik niet tevreden met de apps. Er zijn een aantal zeer goede Windows Phone-apps, maar er zijn veel meer die niet geweldig zijn. Veel van de apps waar ik op steun – zoals Rowi voor Twitter, Nextgen Reader voor RSS, DotDot voor App.net – zijn solide, maar worden geplaagd door vervelende bugs en glitches waar de beste iPhone-apps gewoon geen last van hebben.

Het probleem strekt zich ook uit tot een deel van de ingebakken apps van Windows Phone. Zo voelt de e-mailclient van het platform heel basic aan. De app is onhandig in gebruik en lang niet voldoende aan te passen. E-mail is een belangrijk onderdeel van mijn smartphonegebruik. De e-mailapp op Windows Phone is redelijk, maar dat is het dan ook. Er is geen officiële Gmail-app, geen Mailbox en geen echt alternatief dat de moeite waard is. Dit is een enorm zwak punt.

Lees op de volgende pagina meer over de voordelen van Windows Phone…

0 Reactie(s) op: iPhone-fan vs. Lumia 920: Week 3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.