iPhone en Android geven stilletjes locaties door - update

© CIDimport

iPhone en Android geven stilletjes locaties door - update

Geplaatst: 22 april 2011 - 08:04

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie ID.nl

De gedetailleerde locatielogs die iPhones en Android-toestellen bijhouden, worden wel degelijk gedeeld met respectievelijk Apple en Google.

De twee bedrijven verzamelen die gebruikersdata in omvangrijke databases om de opbloeiende markt voor location-based diensten te veroveren. iPhones en Android-smartphones leggen hun locaties niet alleen vast, maar geven die ook met regelmaat door aan Apple en Google, meldt de Wall Street Journal. Die Amerikaanse zakenkrant heeft data en documenten in handen gekregen waaruit de datadoorgifte blijkt.

Meerdere keren per uur

Een Android-toestel van HTC legt zijn locatie om de paar seconden vast en geeft die gegevens meerdere keren per uur door aan Google. Daarbij wordt ook informatie over nabije wifi-routers doorgestuurd: de naam, locatie en signaalsterkte van die wifi-netwerken. De totale melding van Android aan Google is compleet met een uniek nummer voor het toestel. Dit blijkt uit onderzoek van security-expert Samy Kamkar. Hij heeft vorig jaar al opzien gebaard met een eenvoudig website-script dat de locatie van bezoekers achterhaalt via het MAC-adres van de gebruikte wifi-router. Kamkar gebruikt daarbij openbare Google-diensten.

Apple is minder gretig wat de gegevens betreft dan Google. De iPhone-maker haalt de locatiedata slechts één keer per 12 uur op bij de toestellen van zijn klanten. De door Apple vergaarde gegevens omvatten de locatiedata, inclusief gps-coördinaten van de toestellen zelf, maar ook van wifi-netwerken in de omgeving. Dit heeft Apple zelf gemeld in een brief die het vorig jaar heeft gestuurd aan de Amerikaanse senatoren Edward Markey en Joe Barton.

Wifi-sniffing

Verzoeken om meer informatie over de nu ontdekte locatielogs én de automatische doorgifte daarvan aan Apple en Google hebben nog geen reacties opgeleverd. Google gebruikt de data ook om betere plattegronden en verkeerskaarten te maken. Verder heeft de internetreus de fotografie-auto’s voor zijn Street View-dienst jarenlang wifi-netwerken in kaart laten brengen. Daarbij is ook data buitgemaakt van onversleutelde draadloze netwerken, waarvoor Google in diverse landen op de vingers is getikt, onder andere in Nederland.

Apple heeft zichzelf in juni vorig jaar het recht gegeven om locatiegegevens van klanten te vergaren en die commercieel te benutten. Dat is opgenomen in de toen ingevoerde nieuwe privacyvoorwaarden die gelden voor gebruik van de iTunes Store, zowel voor muziek en video’s als voor iPhone-apps. Apple mag de realtime locatiedata van zijn klanten - die een iPhone, iPad, iPod Touch of Mac-computer gebruiken - ook doorverkopen aan niet nader genoemde of gedefinieerde derde partijen. De enige opt-out voor gebruikers is het afwijzen van de voorwaarden, waardoor de iTunes Music Store en de iTunes App Store ontoegankelijk worden.

Allang bekend, deels

De ontdekking van de datadoorgifte aan Apple (en Google) weerlegt de kritiek van de Amerikaanse security-onderzoeker Alex Levinson. Hij reageerde op de ontdekking van het iPhone-locatielog dat dit in forensische kringen allang bekend was. Daarbij stelde hij dat Apple de locatiegegevens van iPhone-gebruikers helemaal niet vergaart.

De data staat alleen op het toestel, en op de computer waarmee wordt gesynchroniseerd. Levinson haalt in zijn blogpost eigen research op dit gebied aan, waarbij hij ook verkeersanalyse heeft uitgevoerd. “Ik heb die data geen enkele keer over een netwerk zien gaan."

"Hoe rijk die data ook moge zijn, het is in wezen illegaal volgens de staatswetten van Californië”, waarmee Levinson doelt op het actief door Apple vergaren van die data. Wat nu dus wel aan de orde blijkt. De iPhone-maker is gevestigd in de Amerikaanse staat Californië.

Update:

Google Nederland reageert met de ontkenning dat Android 'stilletjes' locatiedata vergaart. "We geven gebruikers van tevoren een keuze en controle over het registeren, delen en gebruik van locaties om te zorgen voor een betere gebruikservaring op hun Android-toestellen. Dit betekent dat sommige locatie-gerelateerde informatie lokaal op het toestel wordt bewaard - maar slechts gedurende een gelimiteerde periode."

"Als er gegevens over locaties naar de locatieserver van Google wordt verzonden, dan gebeurt dit volledig geanonimiseerd en is deze informatie niet terug te leiden naar een specifieke gebruiker", aldus de woordvoerder van Google Nederland.

Techblog AllThingsD meldt dat de locatiediensten van Google niet gekoppeld zijn aan een Google-account of andere informatie die de gebruiker identificeert. Wel wordt er een uniek nummer gebruikt voor het Android-toestel, maar dat is dan weer geanonimiseerd, aldus de internetreus. Apple heeft vorig jaar ook al gesteld dat het een uniek toestelnummer gebruikt en dat dat niet neerkomt op persoonlijke informatie. Onder meer Microsoft heeft daar kritiek op geuit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten