iPhone-app misbruikt naam en logo KPN

Door: sebastiaan-bareman | 23 september 2011 15:09

Nieuws

De ontwikkelaar van de iPhone-app 'MDS Softphone' beweert de app in samenwerking met KPN te hebben gemaakt. KPN weet echter van niks en stapt naar Apple om de app te laten verwijderen.

Het bedrijf MDS gateways introduceerde vorige week een nieuwe app in de iTunes store, waarmee via VoIP gebeld kan worden. De heer Brugman uit Groningen wees Webwereld op de app, die expliciet het logo van KPN voert. KPN blijkt echter van niks te weten.

In een reactie onder de app in iTunes schreef een gebruiker al dat hij niet adviseert om de app te gebruiken, gezien deze niet van KPN is.

'Binnenkort ook Androidversie'

De ontwikkelaar van de app is het Ierse bedrijf MDS Gateways. De app, genaamd MDS Softphone, kan gebruikt worden om met een iPhone via VoIP te bellen. Ontwikkelaar Sentius Doren van MDS Gateways stelt tegenover Webwereld dat KPN op de hoogte is van de app. Op de website van het bedrijf staat KPN ook als partner aangemerkt.

MDS heeft de app, aldus Doren, aangeboden aan KPN zodat deze gebruikt kan worden op de Nederlandse markt voor iPhonegebruikers. “Naast deze versie voor de iPhone hebben we een Windowsversie van het product en binnen een aantal maanden komen we ook met een app die geschikt is voor Androidapparaten", vertelt Doren.

'Op geen enkele wijze bekend'

Nadat Webwereld Sentius Doren erop wijst dat gebruikers twijfelen aan de samenwerking met KPN, reageert hij dat de app offline gaat "when KPN is not happy with the app". Hij blijft volhouden dat KPN volledig op de hoogte is van de samenwerking. Doren geeft aan niet te weten of de app al veel gedownload is. Het ontbreekt volgens hem nog aan naamsbekendheid. De app staat nu een week in de iTunes store.

KPN-woordvoerster Maryse Ducheine reageert op vragen van Webwereld dat ze op geen enkele wijze bekend zijn met MDS Gateways, nooit zaken met hen hebben gedaan en dat ze ten onrechte als partner worden aangemerkt. KPN neemt contact op met Apple om de app zo snel mogelijk te laten verwijderen. Het gaat volgens de woordvoerster om een initiatief dat misbruik maakt van de goede naam van KPN. Naast het laten verwijderen van de app bekijkt KPN nog met juristen welke stappen tegen het bedrijf kunnen worden ondernemen.

Het gebeurt vaker dat apps verschijnen die meeliften op de namen van grote bedrijven. De ING Bank verwijderde bijvoorbeeld meerdere apps om mee te internetbankieren.

Update: 'MFS' in 'MDS' veranderd bij reactie KPN

Update 27-09: KPN-woordvoerder Stefan Simons meldt tegenover Webwereld dat MDS Gateways wel degelijk een partner is van KPN en apparatuur (zoals Vox DaVo) levert. Van de app weet KPN echter niets. KPN heeft Gateways inmiddels benaderd en Gateways zal de app verwijderen. KPN bekijkt nog wat de consequenties zijn voor de samenwerking.

0 Reactie(s) op: iPhone-app misbruikt naam en logo KPN

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.