iPhone 5 moet wonderen gaan verrichten

Door: kristian-van-tuil | 12 september 2012 10:24

iPad

Wall Streets analisten verwachten veel van het toestel dat elk jaar garant moet staan voor 70 procent van de winst van Apple. Vanavond weten we meer.

Vanavond om 19.00 Nederlandse tijd zal Apple CEO Tim Cook de nieuwe iPhone gaan tonen. De verwachtingen zijn hooggespannen. Volgens Topeka Capital analist Brian White zou het nieuwe toestel wel eens ‘de grootste upgrade in de consumentenelektronica’ kunnen zijn. Hij krijgt bijval van collega’s.

De nieuwe telefoon kent waarschijnlijk een nieuw, slank ontwerp met een groter scherm dat zal afwijken van het in 2010 geïntroduceerde ontwerp van de iPhone 4 en de iPhone 4S. Het toestel draait op iOS 6, waarop nieuwe kaartfunctionaliteit beschikbaar zal zijn. Een ander zekerheidje lijkt de toevoeging van ondersteuning van 4G en draadloos betalen via NFC-technologie.

Alle ogen op 'Cupertino'

De druk op Apple om met een toestel te komen dat de huidige generaties smartphones op grote afstand zal zetten lijkt groter dan ooit tevoren. “De iPhone is het product waar Apple mee valt of staat”, zegt analist Sarah Rotman Epps tegen persbureau Bloomberg. “Apple heeft nog de leiding, maar om die te houden moeten ze door blijven innoveren.”

“Tenzij ze iets heel saais presenteren, wat ik nu niet zie gebeuren, heeft Apple weer goud in handen”, zegt Ramon Llamas, analist bij marktonderzoeker IDC. Hij verwacht dat het vernieuwde model genoeg zal verschillen van de iPhone 4 en iPhone 4S om voor die klanten een overstap te rechtvaardigen. Ook zal het weer een hoop nieuwe iPhone-fans lokken die een telefoon willen hebben die de taken van hun laptop en pc deels kan overnemen, zo zegt hij.

Brian White verwacht dat Apple vanaf vrijdag de voorverkoop van het nieuwe toestel gaat starten. Als Apple naar verwachting presteert, verkoopt het voor het eind van deze maand tien tot twaalf miljoen toestellen, zo stelt hij. Collega-analist Gene Munster van Piper Jaffray is iets voorzichtiger; hij verwacht in de laatste week van september 6 tot 10 miljoen verkochte toestellen.

De iPhone 4S brak vorig jaar records door in de eerste 24 uur na de presentatie 1 miljoen toestellen te verkopen terwijl Samsung vijftig dagen nodig had om tot 10 miljoen verkochte Galaxy SIII’s te komen. Op dat moment verkocht de Galaxy SIII beter dan de iPhone 4S. Inmiddels heeft Samsung met 19,1 procent op dit moment een iets groter wereldwijd marktaandeel dan Apple (18,8 procent).

Stimulus voor Amerikaanse economie

Volgens The Wall Street Journal zal de impact van de iPhone 5 zelfs zo groot zijn dat het product het Bruto Nationaal Product (BNP/GDP) van de Verenigde Staten met 3,2 miljard dollar zal opstuwen. Analisten van JP Morgan verwachten dat als Apple erin slaagt voor het einde van zijn fiscale jaar (dat op 30 september eindigt) 8 miljoen toestellen verkoopt, dat dit een effect van 0,33 procent op het groeicijfer van het BNP zal hebben.

In aanloop naar de aankondiging van vanavond bereikte de koers van Apple op maandag met $682,29 het hoogste punt in een jaar tijd. Afgelopen week lieten Nokia en Motorola nieuwe toestellen zien met grotere schermen en betere camera’s. Hoewel Apple afgelopen jaren heer en meester was in de markt voor high-end smartphones, moet het op dit moment zijn meerdere erkennen in Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant – en Apple’s grootste toeleverancier van onderdelen – maakte vorige week bekend in totaal 20 miljoen Galaxy SIII-toestellen verkocht te hebben.

Zou het Apple lukken dit werkelijkheid te laten worden?

0 Reactie(s) op: iPhone 5 moet wonderen gaan verrichten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.