iPhone 4S review: wij hebben hem!

© PXimport

iPhone 4S review: wij hebben hem!

Geplaatst: 13 oktober 2011 - 08:29

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Apple's laatste S staat voor Siri, snelheid en verbeterde snapshots. In dit artikel lees je alles over de net uitgekomen iPhone 4S.

Zwijgend en "nee" schuddend. Dat waren de eerste reacties bij de aankondiging van de iPhone 4S.

Het begon allemaal met de naam. Apple behield de naam van de oude telefoon, maar plakte er een S aan vast. Zoals we geleerd hebben bij de introductie van de iPhone 3GS geeft het toevoegen van een S aan dat er talloze verbeteringen zijn aangebracht "onder de motorkap". Maar daar zat natuurlijk niemand op te wachten. We wilden een 5 zien, een complete redesign van het uiterlijk en nieuwe features zoals laser keyboard, hologrammen, dat soort dingen.

Apple zal nooit gaan voldoen aan de wildste fantasieën van tech bloggers, maar ze blijven het steengoed doen in de wereld van mobiele telefoons. Zo'n 15 maanden bleef de iPhone 4 min of meer onveranderd en in die tijd bleven de Android fabrikanten steeds met iets nieuws op de markt komen. Toch bleef de iPhone 4 al die tijd de meest verkochte smartphone.

Na 15 maanden van weinig verandering komen ze dan eindelijk de iPhone 4S. En dat is toch een goede zaak. iPhone 4S behoudt het succesvolle uiterlijk van de iPhone 4, maar komt met een aantal interne verbeteringen: een dual-core processor die de iPhone 4S aanzienlijk veel sneller maakt dan zijn voorganger, een verbeterde camera en geheel nieuw voice-command systeem.

 

© PXimport

Het voelt als een iPhone

Het blijft z'n klassieke look houden en er is niets wat de iPhone 4S goedkoop doet aanvoelen.

Zo is hetzelfde oogstrelende 960-640 pixel scherm die op de iPhone 4 werd geïntroduceerd gelukkig ook op de iPhone 4S te vinden. Betiteld als de "Retina-display" door Apple, heeft het een scherm resolutie van 326 pixels per inch. Dit betekent dat een gemiddeld menselijk oog geen individuele pixels kan zien. Het resultaat is werkelijk verbluffend. Zo is het lezen van teksten op je iPhone 4S ongeveer hetzelfde als het lezen van teksten op A4. HD video's en foto's geven nu ook veel meer kleine details weer als voorheen.

Zoals eerder vermeldt lijkt de iPhone 4S qua uiterlijk, op een paar uitzonderingen na, als twee druppels op zijn voorganger. Een van die uitzonderingen is een micro-SIM kaart slot die te vinden is aan de rechter zijde. Ook zijn de ring/silent knop en de volume knoppen iets verschoven van hun oorspronkelijke positie op de iPhone 4. Een nadeel van deze veranderingen is dat niet alle iPhone 4 cases meer zullen passen op de iPhone 4S.

Ondanks de kleine uiterlijke verschillen is het niet zo dat de iPhone 4S ook hetzelfde presteert als de iPhone 4. Sterker nog, vanwege de interne vernieuwingen is hij drastische veranderd ten opzichte van zijn voorganger.

4Snel

Net als de iPad 2 wordtt de iPhone 4S aangedreven door A5 processor die door Apple zelf is ontworpen. Deze dual-core processor is een verbeterde versie van de A4 processor die de iPhone 4 en originele iPads aandreef. Dat de iPhone 4S nu ineens twee core processors heeft wil niet zeggen dat hij ook gelijk twee maal zo snel is als de iPhone 4. Het heeft namelijk te maken met hoe efficiënt software van bepaald apparaat kan profiteren van de verspreiding van de werklast over twee cores. In het geval van de 4S biedt de A5 processor zeker een aanzienlijke snelheidsverbetering ten opzichte van zijn voorganger. Het is te vergelijken met de upgrade van de originele iPad naar iPad 2.

Apple claimt dat de graphics op de iPhone 4S ook een flinke boost hebben gekregen en dat hij maar liefst 7x sneller is dan de iPhone 4 dankzij de A5 processor. Dit is dan wel een best case scenario, maar de tests die ik uitvoerde met de GLBench Pro graphics benchmarking app lieten zien dat er inderdaad verbeterde graphic prestaties zijn. Een 3D test werd gedaan op iPhone 4S en iPhone 4. De test liet zien dat de frame rate ongeveer vijf keer meer is op iPhone 4S dan op iPhone 4.

 

© PXimport

Antenne in actie

De antennes behoren tot de weinig veranderingen aan het uiterlijk van de nieuwe iPhone. Zo is er een tweede metalen rand aan de bovenkant geplaatst; een tweede antenne. Apple claimt dat de oorspronkelijke antenne ook een metamorfose is ondergaan. De telefoon kan nu dankzij een tweede antenne constant de kwaliteit van de verbinding controleren en kan het dynamisch tussen de twee antennes schakelen zodat je steeds de beste verbinding hebt. Dit is een groot verschil met de iPhone 4 die maar één antenne had en waarbij het probleem was dat zodra je je hand volledig over de onderkant plaatste, de verbinding wel eens helemaal weg kon vallen. De iPhone 4S lijkt dit probleem dus volledig te hebben verholpen met de introductie van een tweede antenne.

Hogere resolutie camera

Sinds de eerste iPhone en de iPhone 3G lijkt het erop dat Apple steeds meer is gaan focussen op de camera functie van de iPhone. De iPhone 3GS had een kleine camera upgrade ten opzichte van de iPhone 3G, maar de echte ommekeer kwam pas bij de iPhone 4.

De camera van de 4S is niet zo aanzienlijk veel beter dan die van de iPhone 4. Toch zijn er zeker noemenswaardige verbeteringen aangebracht. De 4S biedt naast een 8 megapixel camera (2448-3264 pixels) ook andere verbeteringen aan de optica een breder (f/2.4) diafragma. Er is ook een front-facing camera voor video-chat.

De iPhone 4S neemt video's in een hogere resolutie (1080p) op in vergelijking met de iPhone 4 (720p). Dit betekent wel dat je video bestanden groter zullen zijn dan je gewend bent. Er is helaas geen enkele instelling die het mogelijk maakt om op lagere resolutie op te nemen.

 

© PXimport

Apple gebruikt ook de kracht van de A5 processor voor video stabilisatie en gezichtsherkenning zodat je hetgeen wat je probeert te filmen of fotograferen goed scherp is en de juiste belichting heeft.

iOS 5, de laatste versie van de iPhone en iPad software, maakt het mogelijk om sneller foto's te kunnen maken dan voorheen. Op de iPhone 4S kun je met twee drukken op de "home" knop de camera app te zien krijgen. Die kun je vervolgens drukken om de camera app daadwerkelijk te lanceren. Zodra je een foto hebt gemaakt wordt hij dankzij de nieuwe software ook veel sneller geladen dan voorheen. Zo kun je je foto's dus sneller terug zien.

Al deze verbeteringen zorgen ervoor dat je dus meer foto's zult kunnen maken en dat ze er ook beter uitkomen te zien dan je gewend bent op de iPhone 4.

Jij zegt het!

De meest besproken vernieuwing op de iPhone 4S bij uitstek is Siri.

Siri vervangt de Voice Control feature die werd geïntroduceerd op de iPhone 3GS. Je kon hiermee je telefoon commanderen om bepaalde acties uit te voeren. Siri wordt ook op de iPhone 4S gestart door de "home" knop, of "control" knop op je headset, ingedrukt te houden. De iPhone 4S stemherkenning functie werkt doordat het je stem opneemt en stuurt naar een server die vervolgens interpreteert wat je hebt gezegd en dit terug stuurt als tekst. Als je niet beschikt over een internetverbinding, zal Siri niet werken.

Wat ik hier heb beschreven klinkt dus precies als het oude Voice Control. Alleen maakt de oude Voice Control gebruik van een beperkte vocabulaire waardoor je vaak niet verder komt dan muziek afspelen of mensen bellen. Siri gebruikt een veel uitgebreidere vocabulaire die vervolgens interpreteert wat je precies bedoeld. Interactie met Siri wordt hierdoor veel natuurlijker.

Siri is niet alleen gekoppeld aan Phone en Music apps, maar ook aan Messages, Calendar, Reminders, Maps, Mail, Weather, Stocks, Clocks, Contacts, Notes en zelfs Safari.

Het is ook gekoppeld aan Wolfram Alpha, een soort " digitale kennis engine" die antwoord kan geven op tal van vragen. En als het een antwoord niet weet, zal Siri meestal suggereren een Web search uitvoeren.

Er zitten wel een aantal nadelen aan Siri. Een daarvan is dat het alleen in het Engels (U.S., UK, Australische dialecten), Frans en Duits beschikbaar is. Daarnaast zal Siri het aantal apps en informatiebronnen waaraan het is gekoppeld, moeten uitbreiden.

Zodra je Siri gaat gebruiken zul je er gelijk achter komen waar de grenzen zitten. Het werkt perfect met SMS, maar niet met email. Ook weet Siri veel over het weer en restaurants, maar niet over bioscooptijden. Zo zijn er tal van voorbeelden.

Er zijn wel scenario's waar Siri echt in uitblinkt. Een daarvan is in hand's-free. Als je auto rijdt bijvoorbeeld. Zodra je een SMS ontvangt, kun je Siri commanderen om de SMS voor te lezen. Je kunt vervolgens dicteren wat je terug wilt sturen. Siri zal het voorlezen en je kunt dan bevestigen of je het zo wilt sturen. Siri leest overigens alleen SMS voor en geen e-mails of andere alerts. Dit is zeker een gemiste kans voor Apple.

Als je niet aan het rijden bent, kan Siri nog steeds erg handig zijn. Input die kort is kan vaak sneller en makkelijker via Siri dan wanneer je het handmatig wilt invoeren. Voor het zetten van je wekker bijvoorbeeld. Ook korte memo's zoals "herinner me om mijn favoriete soap op te nemen" werken sneller met Siri.

Al met al blijft het apart om tegen je telefoon te praten. En in sommige gevallen is het beter dat je dit niet doet. In een bibliotheek of stilte coupe kun je beter de Reminders app gebruiken en niet Siri.

Ondanks dat Siri de meeste aandacht krijgt van alle nieuwe features van iPhone 4S is er nog een feature die er zeker toe doet: Dictation. Nadat Android hiermee begonnen is kun je nu ook met de iPhone 4S alles wat je zegt in tekst veranderen. Deze functie geldt voor alle apps.

 

© PXimport

Overige iPhone 4S features

Een interessante feature van iOS 5 is AirPlay mirroring, die het mogelijk maakt om de content op het scherm van je iOS-apparaat op een tv-scherm te tonen via een Apple TV. Deze functie leek in eerste instantie beperkt tot de iPad 2, want dit was het enige iOS-apparaat dat in staat was zijn eigen weergave op een externe monitor weer te geven.

Maar de iPad 2 is niet meer de enige. Ook de iPhone 4S beschikt over deze mogelijkheid. Door het bevestigen van Apple's HDMI-adapter aan de iPhone 4S en deze vervolgens aan te sluiten op een HDTV kan de inhoud van je scherm afgespeeld worden op een HDTV. En als je een Apple TV hebt, kun je dit zelfs draadloos doen.

MacWorld's advies

Sommige bezitters van de iPhone 4 die er vroeg bij waren zullen waarschijnlijk in aanmerking komen voor een nieuwe telefoon in de komende maanden. Mijn vermoeden is dat het vooral de iPhone 3G-gebruikers zullen zijn die zullen upgraden naar de iPhone 4S.

Voor die gebruikers zal de iPhone 4S een grote verandering beteken. Ondanks de snelheidsboost, is naar mijn mening de beste eigenschap van de iPhone 4S het Retina-display. Er is ook een front-facing camera voor video-chat en een sterk verbeterde camera met HD video-opname mogelijkheden.

Voor gebruikers van de iPhone 4 zullen de charmes van de iPhone 4S iets subtieler zijn. Er is geen twijfel dat de iPhone 4S sneller is, maar de iPhone 4 is absoluut niet langzaam. De 4S camera is ook verbeterd, maar de grote verandering kwam toch echt van de iPhone 3G naar de iPhone 4. Siri (nog niet in het Nederlands beschikbaar) is zeker intrigerend, maar in de beta-staat is er geen duidelijkheid over hoe bruikbaar het de komende tijd zal zijn. In de komende maanden zullen we een beter idee krijgen over hoe Siri het zal gaan doen.

Al met al is de iPhone 4S een logisch vervolg op de iPhone 4. De meeste iPhone 4 bezitters zullen nog een tijdje wachten met het aanschaffen van een iPhone 4S. Maar voor de bezitters van een iPhone 3G of iPhone 3GS is het lange wachten voorbij. Het is tijd voor een upgrade. De iPhone 4S heeft snelheid, een geweldige camera, een aantal coole stemherkenning-features en hetzelfde prachtige design als de iPhone 4. Dat de iPhone 4S immens populair zal gaan worden: daar is geen twijfel over mogelijk.

(bron, vertaling: Ben Southern)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten