iPhone 4S: HAL 9000 op zakformaat

© CIDimport

iPhone 4S: HAL 9000 op zakformaat

Geplaatst: 4 oktober 2011 - 18:23

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

De slingers kunnen weer de kast in, want er komt wel geen iPhone 5. Wel introduceert Apple een sterk verbeterde iPhone met intelligente spraakbesturing. HAL 9000, KITT, C-3PO en andere fictionele AI-robots komen nu wel heel dichtbij.

"Siri, moet ik morgen mijn laarzen aantrekken?", "Siri, wat heeft Feyenoord gedaan tegen Heracles Almelo?", "Siri, wanneer kan ik het beste mijn aandelen ING verkopen?" Zulke vragen en andere kun je vanaf eind oktober aan de nieuwe iPhone 4S gaan stellen. Waar collega Mike Elgan eerder over schreef, namelijk dat iedere smartphone een HAL 9000 op zakformaat wordt, is werkelijkheid geworden.

De gevolgen van deze implementatie zijn groot. Iedere applicatie in het nieuwe iOS 5 kun je namelijk met Siri en de iPhone 4S met spraak gaan besturen. Je kunt het systeem vragen stellen en taken geven. Maak het zo gek als je zelf wilt en Siri moet het nu of in de nabije toekomst kunnen. Alleen boodschappen doen of de auto wassen acht ik vooralsnog onmogelijk.

Efficiency-bevorderend

Voor veel mensen zal Siri een uitkomst zijn. Via spraak een beurskoers opvragen, je wekker instellen of de beste Indische restaurants in de omgeving vinden gaat namelijk veel sneller via natuurlijke spraakbesturing dan door het handmatig in te toetsen in een applicatie of in Google. Siri maakt gebruik van meerdere bronnen (waaronder Wolfram Alpha en Wikipedia) om snel tot een antwoord te komen. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is prachtig voor wie het prettig vindt taken uit te besteden aan een intelligente computer.

Anderen zullen het maar een eng idee vinden, een computer die alles voor je doet, maar tegelijkertijd ook alles van je weet. Siri heeft toegang tot alle informatie in je telefoon: van je e-mail tot je agenda en van je sms-berichten tot de applicatie die je gebruikt om je vorderingen in de sportschool bij te houden. De mogelijkheid dat deze info met derden gedeeld wordt - alhoewel Apple dat bij hoog en laag zal ontkennen - bestaat, aangezien deze informatie ergens in de telefoon en/of de cloud opgeslagen zal worden. Vergeet niet dat we ook van onze locatiegegevens dachten dat ze veilig waren, maar dat deze door een slimme, maar eenvoudige hack binnen enkele seconden van een iPhone of Android-toestel uit te lezen waren. Apple kan wel beloven dat deze informatie privé blijft, maar is dat ook zo?

Internet is niet te vertrouwen, dus Siri ook niet

Tegelijkertijd blijft de vraag: is Siri zelf als adviseur en beslissingsmaker voor 100 procent betrouwbaar? Als jij Wikipedia 100 procent betrouwbaar vindt, luidt het antwoord op deze vraag zonder meer 'ja'. Maar vind je dat niet, dan mag je er niet vanuit gaan dat Siri altijd een correcte voorstelling van zaken geeft. En als dat niet het geval is, kun je voor belangrijke zaken niet op Siri vertrouwen. Als gebruikers dit wel gaan doen, ontstaan onherroepelijk problemen. En die problemen verwacht ik snel.

Zolang we nog geen ruimtereizen naar Jupiter ondernemen, verwacht ik niet zo snel scenario's als

, die gebruikers fataal kunnen worden. Een zelflerend systeem met een eigen zelfstandig bewustzijn (en dus een eigen wil) lijkt nog even te duren. Maar het begin is er en zal uiteindelijk wel tot zorgelijke situaties leiden wanneer we teveel op zulke systemen gaan vertrouwen. Misschien ben ik een pessimist, maar sommige zaken blijf ik liever zelf afhandelen of voor mezelf houden. Ook al heb ik straks een prachtige iPhone 4S.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten