iPad zorgt voor toename piraterij e-books

Door: rene-schoemaker | 08 oktober 2010 10:50

iPad

De vraag naar illegale kopieën van e-books is met 20 procent gestegen sinds de komst van de iPad. Dagelijks zoeken naar schatting 1,5 tot 3 miljoen mensen naar gekraakte e-books.

Dat zegt althans Attributor, een bedrijf dat zijn diensten aanbiedt aan uitgevers van e-books om piraterij tegen te gaan. Het bedrijf scant naar eigen zeggen miljarden websites op zoek naar illegaal gekopieerde e-books.

Attributor heeft voor dit onderzoek een aantal zoektermen gegenereerd die mensen die via Google naar illegale kopieën van e-books zoeken logischerwijs zouden gebruiken. Die keywords gebruikte Attributor voor Google AdWords. Wie op zo'n advertentie klikte werd omgeleid naar door het bedrijf opgezette landingspagina's.

Het bedrijf richtte zich op de bestverkopende Engelstalige elektronische boeken. De test werd gedaan gedurende een kleine week in september van dit jaar. De meeste bezoekers op de landingspagina’s kwamen uit de Verenigde Staten en India.

Filesharing sites

Verder keek Attributor naar de interesse van internetgebruikers in documenten via filesharing sites. Dit omdat e-books meestal worden verspreid in pdf-formaat. Het bedrijf gebruikte Google Trends om die downloadsites te monitoren.

Volgens Attributor zit de digitale uitgeversbranche in een ‘Napster-moment’, waarin ongecontroleerde distributie een bedreiging vormt voor de legale omzet van uitgevers. Die moeten hun klanten voorlichten over de juridische gevolgen van e-book piraterij, zegt het bedrijf.

Eerst alleen voor geeks

Een half jaar geleden schreef Wired nog dat het zoeken en downloaden van illegale e-books nog was voorbehouden aan ‘geeks’. Wel zagen zij dat door de introductie van de iPad het aantal illegale downloads toenam.

Er zijn drie belangrijke piratensites wat betreft e-books: Rapidshare, 4shared en Megaupload. De eerste is al hard aangepakt door Attributor en verdwijnt langzaam, maar dat leidt weer to hogere volumes bij de andere twee sites. “Dat betekent dat als er een site wordt geëlimineerd, nieuwe bronnen ontstaan om de aan de vraag naar illegale e-books te voldoen.”

Brein is al op jacht

In Nederland heeft Stichting Brein al dit voorjaar aangekondigd zijn jachtterrein te verbreden naar de handel in illegale e-books. Daartoe werd onder meer besloten nadat het aanbod via Marktplaats en Speurders explosief was gestegen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: iPad zorgt voor toename piraterij e-books

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.