iPad stelt WiFi-sterkte in naar land

Door: Jasper Bakker | 20 april 2010 15:02

Nieuws

De iPad loopt geen gevaar door de EU te worden geweigerd vanwege stralingsregels. Dit ondanks het beleid van Israël dat iPads verbiedt omdat die draadloze verbindingen zouden storen.

Israël hanteert de Europese regels voor zendvermogen en straling van elektronische apparatuur. De weigering iPads toe te laten in Israël blijkt echter voorbarig. De Apple-tablet controleert namelijk zelf in welk land het zich bevindt en welke stralingsnormen daarvoor gelden. Er komt dan ook geen Europese uitvoering van de iPad. Dat meldt Apple Benelux na vragen over de Israëlische ban op iPads en de gevolgen voor de Europese markt.

Zichzelf instellen

De Apple-tablet voldoet volgens de fabrikant aan alle internationale standaarden. Zodra de ingebouwde radiozender wordt geactiveerd in een land communiceert de iPad met de zendmasten in bereik om een landcode te onvangen. Op basis daarvan bepaalt de iPad de geldende instellingen voor zichzelf. Dit is van toepassing op zowel WiFi als 3G. Indien er geen landcode bepaald kan worden, valt de iPad terug op de standaardinstellingen.

iPad-exemplaren die nu al zijn geïmporteerd uit de Verenigde Staten zijn gelijk aan de iPads die vanaf eind mei verkrijgbaar zijn buiten de VS. Dat betreft Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Een lanceerdatum voor Nederland is nog onbekend.

Israël verbiedt iPad

De twijfel aan Europese import van de iPad is ontstaan naar aanleiding van het importverbod van de Israëlische overheid op Amerikaanse iPads. Vervolgens heeft de douane van het land sinds vorige week iPads in beslag genomen. Die door consumenten zelf aangeschafte en meegenomen iPads zijn ingenomen vanwege overheidsvoorschriften voor het stralingsniveau dat mobiele apparaten mogen afgeven.

De - overigens tijdelijke - iPad-ban door Israël is ingegeven door de kracht van het WiFi-signaal en de gebruikte frequentie. Volgens senior deputy director Nati Schubert van het Israëlische ministerie van Communicatie kan de iPad voor storingen zorgen. De Amerikaanse telecomwaakhond FCC staat namelijk hogere WiFi-straling toe dan Israël, die daarvoor Europese normen hanteert.

Kracht en frequentie

Daarnaast communiceert de Apple-tablet volgens Schubert op een andere frequentie dan normaal is voor WiFi-apparatuur, meldt ict-nieuwssite The Tech Herald. Eerder heeft Israël al de iPhone gedurende twee jaar geweigerd, ook vanwege het volgens de regering niet voldoen aan Europese WiFi-standaarden.

Het Agentschap Telecom heeft nog niet gereageerd op vragen van Webwereld over de overlap tussen Israëlische en Europese stralingsnormen. Het Agentschap, dat valt onder het ministerie van Economische Zaken, houdt toezicht op elektronische communicatie, waaronder de straling die apparatuur afgeeft.

Geluidsniveau iPod

Verschillen tussen Amerikaanse en Europese voorschriften voor apparatuur betreffen niet alleen magnetische velden van elektronica en straling van zendapparatuur. Zo heeft de Amerikaanse uitvoering van de oorspronkelijke iPod een hoger maximaal volume dan de Europese. Dit vanwege EU-regelgeving om gehoorschade te voorkomen. Om dit te omzeilen zijn vervolgens tools verschenen.

Overigens wil de EU de geluidsbeperkingen voor muziekspelers aanscherpen. Eurocommissaris Meglena Kuneva is eind vorig jaar met voorstellen gekomen voor strengere maatregelen, met een melding aan en keuze voor de gebruiker. Die voorstellen liggen nu ter keuring bij de EU-lidstaten.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: iPad stelt WiFi-sterkte in naar land

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.