iPad knabbelt ook aan marktaandeel Mac

Door: Jasper Bakker | 13 januari 2014 20:00

Nieuws

De verkoop van Macs is het afgelopen jaar qua trend meegegaan met de pc. Tablets tasten de verkoop aan. Dus Windows 8 is niet de (hoofd)schuldige?

De verkoop van Macs is in Apple's afgelopen boekjaar met 10 procent gedaald. In diezelfde periode, van september 2012 tot en met september 2013, is de verkoop van pc's met 11,5 procent ingezakt. Dat eerste blijkt uit Apple's cijfers, het tweede uit metingen door marktonderzoeker IDC. De Mac-verkoop is vóór eind 2012 nog goed doorgegroeid, terwijl de pc-markt toen al enige tijd aan het inzakken was.

Tim Cook 'houdt van kannibalisatie'

Dat de Mac qua verkoopcijfers nu grofweg gelijk loopt aan de pc kan er wel eens op duiden dat niet Windows 8 de (hoofd)schuldige is aan de malaise waarin de pc-markt verkeert, schrijft Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. Onder meer de vorige CEO van pc-processorreus Intel heeft dat wel beweerd.

De mindere verkoop van Macs is een kwartaal geleden al opgemerkt. Waarbij Apple het 56 keer slechter doet dan het gemiddelde in de branche. Duiding van die daling: Waarom doet de Mac het zo slecht?

De Mac lijkt nu ook te lijden onder kannibalisatie door tablets, met Apple's eigen iPad in 2010 als eerste op de markt. Apple's CEO Tim Cook heeft zich begin vorig jaar al positief uitgelaten over kannibalisatie. Hij ziet het aantasten van de verkoop van het ene product door die van een ander product juist als een grote kans.

Modus operandi van Apple

Apple heeft dat onder zijn voorganger Steve Jobs ook al bewust gedaan. Achtereenvolgens met de iPod en iPhone, met de iPhone en de iPod Touch, met de iPhone en de iPad, en onder Tim Cook met de iPad en de iPad mini. "Onze basisfilosofie is om nooit bang te zijn voor kannibalisatie. Als we dat wel zijn, zal iemand anders [ons] kannibaliseren. We weten dat de iPad sommige Macs zal kannibaliseren", aldus Cook een jaar geleden.

De Mac-verkoop is de pc-verkoop lange tijd flink voor gebleven, maar zit nu ook in het slop.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: iPad knabbelt ook aan marktaandeel Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.