iPad hype of de toekomst?

Door: Martin Gijzemijter | 24 juni 2010 11:47

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De iPad als e-reader?

Dan komen we uiteraard bij de, misschien wel, belangrijkste App: iBooks. Met iBooks op de iPad probeert Apple bestaande e-book readers van de troon te stoten, en de grootste vraag is dan ook of de iPad dat waar kan maken. Het echte antwoord zal de tijd ons leren, maar zeker is dat boeken lezen op de iPad zeker geen teleurstelling is. Het simpele gegeven van de grafisch weergegeven boekenplank en het feit dat u pagina’s fysiek kunt omslaan of met de vinger razendsnel kunt doorbladeren, ziet er fantastisch uit. Handig is dat u kunt kiezen voor één pagina tegelijk (iPad rechtop) of twee zoals in een echt boek (iPad op z’n kant). Slim is de optie om de rotatie van het scherm te vergrendelen met een schuifje aan de zijkant. Zo is het toch mogelijk om één pagina te tonen met de iPad op zijn kant. Het zijn natuurlijk allemaal fratsen, maar het werkt wél. Daar moet wel bij gezegd worden dat de iPad niet heel licht is. Lezen in bed wordt - tenzij u het apparaat op de knieën legt - na een tijdje wel een enigszins vermoeiende aangelegenheid.

App-ontwikkelaars voor de iPad hebben meer ruimte tot hun beschikking en dat is te merken!

Apple gebruikt weliswaar geen E Ink-technologie, maar door het ­achtergrondlicht te dimmen, ontstaat er een fijn rustig beeld (dat ­helaas wel verstoord kan worden door de reflectie van bijvoorbeeld een lamp in het glanzende display). De eenvoud en snelheid waarmee u boeken kunt kopen en het fraaie uiterlijk maakt van de iPad een heel aantrekkelijke e-bookreader. Handig is dat Apple ook ­andere partijen toelaat om een leesapplicatie te maken, Amazon heeft bijvoorbeeld al een Kindle-applicatie geïntroduceerd. En wat dacht u van een applicatie van uitgeverij Marvel waarmee u comics kunt lezen?

Het toetsenbord is loeigroot en alleen met twee handen te bedienen als u de iPad neerlegt.

Zakelijke toepassing

Is de iPad ook geschikt voor (semi)zakelijke toepassingen? We hebben zo onze twijfels. Het toetsenbord werkt en reageert goed; wanneer u de iPad neerlegt, kunt u daadwerkelijk snel typen. Als u het apparaat vasthoudt, is het te breed om met uw duimen het gehele toetsenbord te kunnen bestrijken en moet u met één hand tikken. Uiteraard kunt u desgewenst een toetsenbord-dock gebruiken, maar in de auto of trein wilt u ook draagbaar kunnen typen. Een ander (mobiel) nadeel is dat de iPad zich niet laat opladen door ieder willekeurige usb-poort (veel poorten leveren te weinig stroom), waardoor u toch aan het stopcontact overgeleverd bent.

De Apps, de interface, het ziet er allemaal superstrak uit. De iPad heeft zonder enige twijfel de toekomst.

Conclusie

De iPad lijkt zijn waarde vooral te bewijzen als entertainmentapparaat. De kwaliteit van foto’s en video’s, het grote scherm en de soepele interface zorgen ervoor dat de iPad de status ‘grote iPhone’ zeker ontstijgt. Sterker nog, het ligt meer voor de hand om te stellen dat de iPhone een kleine iPad is... De echte waarde van het apparaat moet nog worden aangetoond met behulp van de toepassingen. Wie met een iPad in z’n handen een foto’s of een video heeft bekeken, een paar pagina’s in een boek heeft gelezen, even z’n mail heeft gecheckt of op internet heeft gesurft, zal moeten erkennen dat de iPad meer is dan een gadget of een hebbeding. Perfect is de iPad zeker nog niet, maar een ding is zeker: het tablet heeft de toekomst! Het wachten is op de eerste spectaculaire digitale tijdschriften!

Apple iPad Wi-Fi

Prijs $ 499,- (16 GB), $ 599,- (32 GB), $ 699,- (64 GB)

Taal Nederlands

Scherm 9,7 inch IPS-scherm met led-verlichting

Schermresolutie 1024 x 768 pixels bij 132 ppi (pixels per inch)

Afmetingen 242,8 mm x 189,7 mm x 13,4 mm (h x b x d)

Gewicht 680 gram

Communicatie 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR

Aansluitingen Apple dock connector, 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting

Accuduur Ongeveer 10 uur

Oordeel 7/10

Pluspunten

Groot helder display

Interface zeer strak en soepel

Toetsenbord zeer ­responsief

Zeer goede video- en audio- kwaliteit

E-books zijn lust voor het oog

Minpunten

Ligt wat zwaar in de hand (onhandig bij lezen)

Scherm spiegelt

Draagbaar tikken niet met twee handen

Apps best prijzig

Niet op te laden met iedere usb-poort (er moet genoeg voeding zijn)

0 Reactie(s) op: iPad hype of de toekomst?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.