iPad hype of de toekomst?

Door: Martin Gijzemijter | 24 juni 2010 11:47

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

“Eigenlijk is het niet veel meer dan een grote iPhone” was een veelgehoorde opmerking toen de iPad in januari van dit jaar werd onthuld. Een begrijpelijke teleurstelling. De hype rond het mysterieuze en langverwachte tablet van Apple had zulke extreme vormen aangenomen dat, tenzij het kon vliegen en met een druk op de knop onzichtbaar kon worden, de realiteit daar nooit aan kon tippen. Vliegen kan de iPad niet (tenminste niet lang) en onzichtbaar worden ook niet. De grote vraag is dan ook: wat kan de iPad wel? Is het meer dan een grote iPhone en wordt de iPad de e-bookreader van de toekomst?

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s

Pagina 1 (huidige pagina): Uitpakken iPad; Helder scherm; Supersoepele bediening

Pagina 2: De iPad als e-reader?; Zakelijke toepassing; Conclusie

Bij het openen van de doos wordt één ding direct weer duidelijk: Apple weet hoe het apparaten moet ontwerpen. Het ontwerp van de iPad is zo strak en gladjes, dat het bijna onmogelijk is het apparaat niet eerst even te bewonderen. Dat moet ook wel, want net als bij de iPhone kunt u het apparaat niet inschakelen zonder het eerst te activeren via iTunes. U dient overigens de laatste versie van iTunes geïnstalleerd te hebben: een oudere versie wordt door de iPad niet herkend. Het apparaat wordt in principe vrij ‘leeg’ geleverd. Op de iPad treft u dezelfde pictogramman aan als op de iPhone, met uitzondering van de rekenmachine. In juli komt de iPad in Nederland op de markt, wij bekeken alvast een Amerikaans exemplaar.

De iPad wordt vrij kaal geleverd, een duidelijke hint dat de App-makers het succes moeten bepalen.

Helder scherm

Het grote display ziet er fantastisch uit en oogt heerlijk helder. Apple heeft dan ook een IPS-paneel gebruikt met een goede kleurweergave en inkijkhoek. Dat valt vooral op wanneer u foto’s bekijkt, die werkelijk van het scherm afknallen. Overigens is het menu Foto’s flink onder handen genomen. Zo kunt u nu kiezen voor indeling op foto’s en albums, waarbij u snel even in een album kunt spieken door uw vingers een stukje van elkaar te bewegen. Helaas ontbreekt nog altijd de mogelijkheid om vanuit dit menu snel een nieuw album aan te maken. Video’s zien er schitterend uit en ook met de geluidskwaliteit is niets mis. Helaas hebben wij in Nederland nog altijd niet de mogelijkheid om video’s te downloaden via de iTunes Store, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen films op de iPad plaatsen of clips bekijken via de YouTube-speler, die - afhankelijk van uw internetverbinding - lekker snel en soepel laadt.

Video’s op de iPad zien er heerlijk strak uit.

Supersoepele bediening

Qua bedieningsgemak scoort de iPad zeker punten. Apple heeft uiteraard een reputatie hoog te houden, maar op de iPad zien en werken de fraaie geanimeerde menu’s wel heel erg soepel. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de Apps, die, uiteraard afhankelijk van de maker, aantonen dat het grotere scherm van de iPad wel degelijk extra mogelijkheden biedt. Een mooi voorbeeld is de gratis eBay-app, die bijzonder fraai is vormgegeven met grote beelden en heldere kleuren. Ontwikkelaars hebben de ruimte om grafisch uit te pakken en dat is duidelijk te merken!

0 Reactie(s) op: iPad hype of de toekomst?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.