iPad centraal in serverstrategie Apple

Door: tom-yager | 25 juli 2011 09:59

Nieuws

OS X Lion Server doet een poging de ondersteuning van iPhones en iPads op zakelijke netwerken naar een hoger niveau te tillen.

De eerste app voor het nieuwe besturingssysteem Lion is een echte verrassing: Mac OS X Lion Server voor € 39,99, een fractie van de prijs van Snow Leopard Server (€ 399). Een echte dedicated server-editie bestaat dus niet meer. Om de deal nog aantrekkelijker te maken, biedt Apple Xsan, de SAN-software die voor $ 999 verkocht werd, gratis binnen de app aan. Met Mac OS X Lion Server kun je een Mac Pro met Fibre Channel verbinding omtoveren tot een beangstigend snelle, robuuste gedistribueerde opslagserver voor Mac-netwerken.

Het lijkt een ijzersterke move van Apple, maar het is een stap die ook de nodige vragen oproept. Critici zeggen dat de prijsdaling van Lion Server, het afstappen van op nodes gebaseerde licenties en de simplificatie van de GUI erop wijzen dat Apple de servermarkt op termijn de rug zal toekeren. Met een prijs van 39,99 euro loop je daarbij relatief weinig risico, menen ze.

Verfriste visie

Ik denk niet dat dit het geval is. Lion Server ziet er niet uit alsof het een laatste kunstje van Apple is. Het lijkt op een verandering in de missie van het bedrijf. In plaats van om te proberen Windows, Linux en Unix servers te vervangen, kiest Lion Server bewust voor eenvoudig beheer van netwerkdiensten voor iOS en Mac-gebruikers. Een van de Lion-functionaliteiten wijst direct op een nieuwe koers van Apple.

De profielmanager in Lion Server is namelijk essentieel voor de implementatie van iOS-apparaten in bedrijfsnetwerken. De dienst kan namelijk privé iPhones en iPads configureren voor netwerkdiensten, ook services die niet worden gehost door Mac OS X of iCloud. Zakelijke iPhones en iPads kunnen vastgepind worden aan profielen die onderscheid maken tussen gebruikersgroepen en apparaten. Het enige wat de gebruiker in beide scenario's hoeft te doen, is naar een door Lion Server gehoste pagina te surfen om de iPhone of iPad automatisch in te laten stellen; er is geen tethering naar een IT-configuratieterminal nodig. Nadat het profiel is geladen, kan IT automatisch updates over-the-air versturen, eventueel met commando's als remote wipe of het geforceerd veranderen van het wachtwoord.

Prima voor standaard gebruiksituaties

Dit is slechts een van de vele mooie diensten die Lion Server biedt. Voor die 39,99 euro kun je een netwerk uitrusten met een combinatie van bestands-, e-mail, kalender-, web-, chat-, VPN-, podcast, directory- en backup-diensten. Doordat standaarden gehandhaafd blijven, is Lion Server nog steeds een goede kandidaat bij generiek gebruik. Lion Server kiest bewust voor een sterke focus op gebruiksvriendelijkheid en benadrukt de voordelen bij gebruik van Apple hardware.

0 Reactie(s) op: iPad centraal in serverstrategie Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.