iPad Air of iPad mini met Retina-display, welke past bij je?

Door: Martin Gijzemijter | 13 december 2013 15:13

Review

Vond je het vorig jaar al moeilijk om te kiezen tussen de iPad 4 en de iPad mini? Dit jaar heeft Apple het er niet makkelijker op gemaakt. Twee nieuwe iPads, van binnen vrijwel identiek, maar een wereld van verschil qua formaat en prijs. Waar moet je dan voor gaan? Wij helpen je kiezen.

Identiek?

Het is moeilijk te geloven dat Apple het voor elkaar heeft gekregen om de iPad mini met Retina-display net zo krachtig te maken aan de binnenkant als de iPad Air. Immers, de iPad Air (review) is al een gigantische sprong voorwaarts ten opzichte van z'n voorganger. Maar zijn de tablets écht identiek onder de motorkap? Het antwoord is een volmondig "ja". Qua snelheid, camera, wifi, batterij, noem maar op, zul je het verschil absoluut niet merken, de tablets zijn identiek. Dat betekent dat er slechts twee zaken zijn die belangrijk zijn bij de vraag welke iPad het meest geschikt voor je is: prijs en afmeting.

De iPad Air en iPad mini Retina zijn alleen aan de buitenkant verschillend.

Afmeting

Als je ze naast elkaar legt, lijkt de iPad mini met Retina-display (review) niet eens zo belachelijk veel kleiner dan de iPad Air. Het verschil maakt echter wel degelijk iets uit. Omdat de iPad mini kleiner is, maar net zo dik, is de tablet ook een stuk lichter. Dat maakt de Retina-mini, ook vanwege het kleinere formaat, meer geschikt voor het lezen van e-books.

Gebruik je je iPad veel om te typen, bijvoorbeeld mails of Pages-documenten, dan is de mini ook heel interessant, omdat het formaat je in staat stelt om de tablet in één hand vast te houden, en met de andere te typen, hetgeen bij de iPad Air niet zo gemakkelijk is. Bovendien kun je met je duim makkelijk de andere zijde van je mini bereiken, zodat typen een stuk eenvoudiger wordt.

Gebruik je echter je iPad om te gamen, dan is juist de Air een stuk interessanter, omdat een groter display betekent dat je meer plek hebt voor besturing, waardoor het allemaal wat minder krampachtig wordt. Daarbij, en dat geldt ook voor bijvoorbeeld het bekijken van films en series, is het natuurlijk lekkerder om visuele zaken op een groter display te bekijken. Het belangrijkste onderscheid lijkt dus te zijn: productiviteit op de iPad mini en entertainment op de iPad Air.

De iPad mini met Retina-display is erg geschikt voor het lezen van boeken.

Prijs

De tweede overweging is uiteraard de prijs. Het verschil tussen de iPad Air en de iPad mini met Retina-display is 90 euro. Een aanzienlijk prijsverschil, omdat dit betekent dat je de mini Retina al kunt aanschaffen voor 389 euro (het wifi-model). Een verschil van 90 euro lijkt aanvankelijk niet zoveel, maar op een bedrag van 'slechts' 400 euro betekent dat één vierde van het aankoopbedrag, en dat is niet mis.

Of die prijs doorslaggevend is? Dat hangt ervan af. Heb je eigenlijk geen voorkeur voor een mini of een Air? Koop dan de mini, want dan steek je die 90 euro lekker in je zak. Wil je eigenlijk een Air, maar vind je de mini prijstechnisch aantrekkelijker? Koop dan de Air, want, dan is het verschil van 90 euro het niet waard (en waarschijnlijk krijg je na verloop van tijd toch spijt dat je niet voor de grote bent gegaan.

Het prijsverschil is 90 euro, dat is het overwegen waard als afmeting je niets uitmaakt.

6 Reactie(s) op: iPad Air of iPad mini met Retina-display, welke past bij je?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 december 2013 19:01 Anoniem
  Ik heb begrepen dat het geluid van de Mini slechter is dan van de Air ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 december 2013 09:43 Anoniem
  Wat een mooie/leuke Review. Stond gisteren in de winkel en ervaarde eigenlijk wat hier wordt omschreven. Ik ging twijfelen. Vond de toetsjes om te typen kleiner, wat ik niet echt handig vond. Maar handzamer (als geheel) is hij zonder meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 december 2013 11:53 Anoniem
  Heb ze gewoon allebei gekocht
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 december 2013 18:49 Anoniem
  inderdaad, heb ze ook allebei gekocht. Waarom zo moeilijk doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2013 00:10 Anoniem
  Beetje sensatie weer, de goedkoopste modellen vergelijken en het prijsverschil daar tegenover zetten.
  Wat als je (zoals ik) een 128GB 4G/Cell wilt? Is het verschil van 90 euro opens maar bijna 10%… klinkt minder spannend en was voor mij extra reden voor de Air te gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2014 23:06 Anoniem
  Ik heb de air al vanaf hij uit is heeft inderdaad goed geluid is snel licht en dun
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.