iPad aansluiten op een extern scherm

Door: galen-gruman | 17 februari 2011 10:19

Nieuws

Er zijn situaties waarin je het beeld van je iPad op een extern scherm zou willen tonen. Vooral voor presentaties zou dat een uitkomst zijn – maar simpel is het niet.

De iPad is een ideale laptopvervanger voor op de bank, maar het is geen volwaardig laptopalternatief en hij werkt onderweg lang niet altijd zoals je zou verwachten. Daar kwam ik weer eens achter tijdens een presentatie die ik bij een lokale overheid zou houden over het mogelijke gebruik van mobiele technologie zoals de iPad. Ik zou maar een paar dagen weg zijn, dus het leek me niet nodig mijn laptop mee te nemen. Trouwens, hoe overtuigend ben je met je verhaal over iPads als je zelf zo’n ding niet gebruikt?

De iPad is in staat een videosignaal naar een externe monitor of projector te sturen via Apple’s eigen iPad-dockconnector-naar-VGA-adapter (€ 29,-), maar dat werkt alleen bij apps waarin video-out is geactiveerd. (Let op: je kunt die kabel niet gebruiken voor je iPhone of je iPod Touch; die apparaten moet je eerst aansluiten op een Apple Universal Dock of iets soortgelijks van een andere fabrikant, en van daaruit naar de monitor met een composite AV-kabel of een component AV-kabel.)

Let wel: je kunt dus niet wat je ziet op je iPad een-op-een op een scherm toveren (‘mirroring’), en je kunt er dus ook niet van op aan dat je apps zonder meer video-out ondersteunen. Er is wel een jailbreak-methode die mirroring mogelijk maakt, maar dat doe je dan voor eigen risico).

Dat betekent dat je van tevoren moet bedenken wat je allemaal op zo’n extern scherm zou willen laten zien, en vervolgens op zoek moet naar apps die dat mogelijk maken. Wil je bijvoorbeeld een slideshow en een Web-demo tonen, dan zul je tijdens je presentatie van app moeten wisselen. Ik weet het: handig is anders.

Dus welke apps ondersteunen video-out, en onder welke omstandigheden?

Onder de standaard iPad apps heb je YouTube en Video’s waarmee je filmpjes op een externe monitor kunt tonen, al geldt daarbij wel de beperking dat video’s die je hebt gekocht of gehuurd via iTunes en waarop copyrights rusten vaak niet worden getoond omdat je daar de rechten niet voor hebt.

Video binnen webpagina’s die je in de Safari-browser bekijkt, kun je vertonen op een externe monitor – maar dan alleen de video, en niet de rest van de pagina (en het filmpje moet draaien voordat de iPad het videosignaal uitzendt, heb ik gemerkt). Als je volledige webpagina’s op een externe monitor wilt bekijken, kun je gebruikmaken van Web Presenter van Alterme (€ 0,79), een app die in feite niet meer is dan een simpele webbrowser met video-out.

De Foto’s-app van Apple weigert via video-out losse afbeeldingen te laten zien. Je kunt wel de diavoorstelling gebruiken om een reeks afbeeldingen uit een album te tonen, maar als je de voorstelling pauzeert, wordt het videosignaal onderbroken tot je de slideshow hervat. Je kunt dus niet de pauzeknop gebruiken om eindeloos een enkele afbeelding te tonen.

Netflix is een handige app van derden, waarmee je bijvoorbeeld films naar keuze kunt bekijken op de tv in je hotelkamer – maar Netflix is alleen beschikbaar met een Amerikaans account. De PhatPad (€ 5,99) aanteken-app (waarin je tekst kunt typen of met de hand kunt schrijven en waarin je kunt tekenen) ondersteunt ook video-out, dus die zou je voor presentaties kunnen gebruiken. Als je een echt PowerPoint-achtige presentatie wilt doen, kun je terecht bij Apple’s Keynote (€ 7,99) of de Quickoffice Connect Mobile Suite (€ 11,99).

In PhatPad, Keynote en Quickoffice moet je er overigens rekening mee houden dat je een eerst via een knop op het scherm de video-out moet activeren; bij Web Presenter, YouTube en Video’s (en Netflix) gaat het automatisch. Ook goed te weten is dat een andere belangrijke office suite app voor de iPad, Documents to Go van DataViz, geen presentaties op een externe monitor kan tonen.

Als je zelf applicaties voor de iPad ontwikkelt, is het vast prettig te weten dat het niet bepaald ingewikkeld is om video-out in je app te activeren. Matt Gemmell heeft daar een prima korte handleiding voor geschreven. Apple doet zelf overdreven moeilijk over het gebruik van video-out, maar ontwikkelaars kunnen daar wat aan doen door de functie in hun eigen apps gewoon aan te zetten. Als alle ontwikkelaars dat nou doen, wordt het een stuk eenvoudiger voor gebruikers om hun iPad met een monitor en Bluetooth toetsenbord te gebruiken, en zul je vanzelf zien dat iPads nog vaker de plaats van laptops innemen – en uiteindelijk hebben ook iPad ontwikkelaars daar weer baat bij.

0 Reactie(s) op: iPad aansluiten op een extern scherm

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.