iPad 3: het grote verlanglijstje

Door: kristian-van-tuil | 23 november 2011 09:22

Nieuws

"Hij komt, hij komt, die nieuwe glimmende iPad 3..." Was het maar zo'n feest dat we de iPad 3 dit najaar al mogen hadden verwelkomen. Helaas gaat dit nog wel een paar maanden duren, dus tijd zat voor Apple om onze briljante ideeën voor de nieuwe tablet in het ontwerp mee te nemen.

Het mag geen nieuws meer heten dat de verschillende bekende techsites bol staan van de geruchten rondom de nog aan te kondigen iPad 3 van Apple. Berichten over snellere processoren, betere schermen, een steviger body en de mogelijke lanceerdatum blijven voorbij komen terwijl Apple daarvan niets wil bevestigen.

Ongetwijfeld lezen de heren en dames ingenieurs bij Apple mee op alle sites en blogs en laten zij het ontwerp (misschien enkel in details, maar toch) daardoor beïnvloeden. Stel dat jij aan het roer stond bij de ontwikkelafdeling van de iPad 3, wat zou jij dan terug willen zien in de nieuwste creatie?

Mijn lijstje deel ik alvast:

1. Een nog snellere grafische processor

Hoewel ik geen echte gamer ben, houd ik wel van een spelletje op zijn tijd. Mijn frustratie bij de huidige generatie smartphones en tablets is dat de games op grafisch gebied nog altijd niet kunnen tippen aan consoles aan de Xbox 360 en PS3, die inmiddels al zo'n 5 jaar op de markt zijn. Misschien is het technisch nog niet mogelijk, maar een versie van de iPad gericht op grafisch ontwerpers en gamers zou voor deze doelgroepen geweldig nieuws betekenen.

2. Meer aansluitmogelijkheden

Een kritiekpunt op de iPad 1 en 2 is altijd het gebrek aan fatsoenlijke aansluitmogelijkheden geweest. USB en MicroSD zijn taboe op iOS-apparatuur van Apple en daar zijn ook redenen voor, bijvoorbeeld dat het bestandssysteem van iOS zich er niet voor leent om bijvoorbeeld met een externe harde schijf bestanden uit te wisselen. Het zou de iPad onnodig gecompliceerd maken, redeneert men bij Apple. Bovendien is de cloud de toekomst en maakt deze op termijn opslagaccessoires onnodig, verwacht het bedrijf.

Toch zouden een paar aansluitmogelijkheden erg handig zijn. Wat te denken van een USB-poort enkel geschikt voor toetsenborden en joysticks? Deze kun je via het meer kostbare Bluetooth met de iPad verbinden, maar een directe kabelverbinding zou een stuk handiger zijn en zowel productiviteit bij kenniswerkers als prestaties van gamers verbeteren. Een andere must-have is (mini-)HDMI, al probeert Apple daar ook een 'over-the-air'-strategie te laten prevaleren met bijvoorbeeld AirPlay.

3. Mac OS X Lite

Ik zou graag zien dat je op de iPad 3 een afgeslankte versie van Mac OS zou kunnen draaien waarmee je applicaties met je mee kunt nemen die geen app-variant kennen of waarvan de app-variant niet geavanceerd genoeg is. Iedere tabletbezitter kent wel voorbeelden van desktopapplicaties waarvoor op de tablet geen echt alternatief voorhanden is. Apple hoeft niet zijn gehele desktop besturingssysteem naar de iPad 3 te porten, maar een uitgeklede variant die bijvoorbeeld één applicatie voor OS X op de iPad zou kunnen draaien zou briljant zijn.

4. Sessies synchroniseren tussen de PC/OS X en de iPad 3

De iPad en Mac/PC komen steeds dichter bij elkaar, maar zijn nog lang niet hetzelfde apparaat. Dat hoeft ook niet, beide hebben hun sterke en zwakke punten en kunnen prima naast elkaar bestaan. Maar toch zou het fijn zijn als je na 's ochtend thuis gewerkt te hebben, je jouw sessie met openstaande tabbladen, Tweetdeck, openstaande documenten en andere sessieinformatie met je iPad zou kunnen synchroniseren om daarop bijvoorbeeld in de trein mee verder te werken.

5. Geen iTunes-monopolie

De kans is nihil dat het gaat gebeuren, maar wat zou het toch prettig zijn wanneer Apple de API's die nodig zijn om met de iPad te synchroniseren en deze bijvoorbeeld te laten herstellen zou vrijgeven zodat je niet langer gebonden bent aan iTunes. iTunes (in de volksmond ook weleens CryTunes genoemd) staat namelijk niet bekend om zijn vederlichte, foutloze werking.

6. Ondersteuning voor meerdere useraccounts

Niet is zo frustrerend om na een avondje je iPad uitlenen aan je vriend(in) te merken dat er apps, favorieten of andere instellingen zijn veranderd of verdwenen. Het kost misschien wat schijfruimte, maar het zou voor veel mensen een uitkomst zijn als de iPad 3 meerdere useraccounts ondersteunt waarin iedereen zijn eigen apps, favorieten en instellingen heeft.

Tot zover mijn wensenlijstje voor de iPad 3. Wat zou jij graag terug willen zien in het uiteindelijke ontwerp? Laat je meest wilde fantasieën hieronder in de commentaren weten.

0 Reactie(s) op: iPad 3: het grote verlanglijstje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.